Selo koje prkosi suši

Selo Kruščić, u opštini Kula jedno je od malobrojnih sa sistemom za navodnjavanje koji u Srbiji ima samo četiri odsto njiva. Prinosi sa većine useva u Srbiji, nažalost, još uveliko zavise od vremena.

Dok većina poljoprivrednika u Srbiji zbog suše apeluje da se proglasi elementarna nepogoda, samo četiri odsto njiva ima sisteme za navodnjavanje, a tu sreću ima selo Kruščić u opštini Kula.

Reč je državnom projektu izgradnje sistema za navodnjavanje koji će u narednih pet godina obezbediti da se umesto dosadašnjih 200.000, veštačkom kišom pokriva više od milion hektara.

Poljoprivrednik iz Kruščića Čaba Papajčik za razliku od drugih u nebo ređe gleda, jer njegove njive ne vape za vodom i sve to zahvaljujući Malom bačkom kanalu.

"Moje njive su većinom pored kanala ili sporednih kanala, tako da 80 odsto mojih njiva mogu da navodnjavam", kaže Papajčik.

Kruščić je poznat po zalivnom sistemu, mreži za odvodnjavanje i navodnjavanje. Ta mreža je za ovo mesto u Bačkoj od vitalnog značaja, jer bi bez nje usevi stradali, a rod bio prepolovljen.

"Ovi kanali su dosta doprineli da ljudi mogu da zaseju zahtevne kulture, recimo kao ja papriku. Ima nas puno ovde koji se bavi zalivnim sistemima, da ih nema ne bi ni bilo prinosa", objašnjava poljoprivrednik Tomo Đinović.

Atar Kruščića je jedna od 40 lokacija u Vojvodini u kojoj se gradi sistem navodnjavanja, ali nije u njemu baš sve idealno.

Nenad Vlahović iz Mesne zajednice Kruščić kaže da se kasni sa donošenjem nekih odluka, i kako kaže, ne želi da ulazi u politiku, ali oni koji donose bitne odluke treba da nastave ovaj projekat.

Prinosi sa većine useva u Srbiji, nažalost, još uveliko zavise od vremena. Zato se od nove Vlade očekuje da jedan od prioriteta bude i izgradnja kanala kojima bi voda stigla i do 96 procenata njiva u Srbiji.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 25. jul 2012, 17:52)
Jovan Mirkovic, Amerika [neregistrovani]

Drzava,

Bi trebala da ulozi mnogo vise u izgradnji kanala za navodnjavanje. Od poljoprivrednika sve zavisi.