Srbija, kolevka metalurgije

Obezbeđeno pola miliona funti za istraživanje na tri lokacije u Srbiji u projektu "Razvoj metalurgije u Evroaziji". Iz perioda od pre 7.000 godina Srbija čuva čitavu mrežu različitih nalazišta, koja su najverovatniji dokaz da je u Srbiji pronađena najranija metalurgija na svetu.

Istraživački savet Velike Britanije za umetnost i društvene nauke obezbedio je pola miliona funti za istraživanje na tri lokacije u Srbiji u projektu "Razvoj metalurgije u Evroaziji". 

Prva istraživanja počela su još 1927. godine. Na novom projektu učestvuju srpski, britanski i nemački arheolozi i sedam institucija i to na tri lokacije.

Autor projekta Miljana Radivojević sa Instituta za arheologiju navodi koje su to tri lokacije.

"Belovode kao centar za produkciju metala, Ploćnik kao centar za upotrebu metala, i Jarmovac kao rudarski kompleks koji ima rudarska okna i naselja koja su povezana", objašnjava Radivojevićeva.

Drugi deo projekta su analize koje će da rade na univerzitetima u Britaniji i Nemačkoj - Institutu za arheologiju u Londonu i Institutu u Duramu, Institutima u Majnhajmu, Frankfurtu i Bohumu.

Predviđena je i izgradnja malih radionica, pa će posetioci arheoloških nalazišta moći da se vrate 7.000 godina unazad.

Ben Roberts sa Univerziteta u Duramu ocenjuje da su ova nalazišta najverovatniji dokaz da je u Srbiji pronađena najranija metalurgija na svetu.

"A arheologija može da odgovori i na pitanje kako, zašto i šta je praistorijski čovek radio kako bi topio rudu", navodi Roberts.

Zajedničkim istrživanjima zadovoljni su predstavnici srpske vlade, nemačke i britanske ambasade.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport kaže da je dobra stvar što je dobra saradnja rezultirala jednakim finansiranjem svih strana, pošto za ovakav projekat nije nimalo lako naći sredstva u uslovima stroge finansijske kontrole.

Iskopavanja će se vršiti ove i naredne godine, a obrada podataka i publikacije biće gotovi do kraja 2014. godine.

Pored naučnih i muzeoloških rezultata, projekat će znatno uticati na status i prezentaciju preistorijskih naselja, kao izuzetno vrednih kulturno-turističkih sadržaja braničevskog i topličkog okruga.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 10. jul 2012, 17:46)
anonymous [neregistrovani]

Praistoria

Zar smo mi izasli iz praistorije,nema sta med i mleko.