Nikolić odlikovao Šojgua

Ukazom predsednika Srbije odlikovani Sergej Šojgu i Žan Pjer Vernej. Predsednik Tomislav Nikolić odlikovao Šojgua za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije, a Verneja, za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa naroda Srbije i Francuske, saopštila Pres služba predsednika Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je ukaz o odlikovanju Sergeja Šojgua za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije i Žana Pjera Verneju, za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa naroda Srbije i Francuske.

Kako se navodi u saopštenju predsednikove Pres službe, Nikolić je doneo Ukaz o dodeli Ordena srpske zastave prvog stepena ruskom državljaninu, gubernatoru Moskovske oblasti, Sergeju Kužugetoviču Šojguu i Ukaz o dodeli Ordena srpske zastave trećeg stepena, francuskom državljaninu Žan Pjer Verneju.

Kako se navodi, Sergej Šojgu, gubernator Moskovske oblasti i donedavno ministar za poslove civilne zaštite, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije, kao i dugogodišnji kopredsednik Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno tehničku saradnju između Srbije i Rusije, svojim profesionalnim zalaganjem je dao izuzetan doprinos unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa, posebno razvoja ekonomsko - trgovinske saradnje Srbije i Rusije.

Posebno je važno istaći njegov lični doprinos naporima da se zaštiti i pruži svestrana materijalna pomoć i podrška srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, kao i u realizaciji pomoći i saradnji sa Srbijom u oblasti vanrednih situacija kao što su poplave i požari, navodi se u saopštenju.

"Odlikovanje gospodina Šojgua predstavlja znak zahvalnosti i priznanja Srbije za njegovu višegodišnju posvećenost razvoju saradnje naših dveju zemalja, kao i za sve što je učinio za dobrobit naših građana", piše u saopštenju.

Navodi se da je Tomislav Nikolić, na predlog Matice iseljenika Srbije, doneo Ukaz o dodeli odlikovanja, Ordena srpske zastave trećeg stepena, francuskom državljaninu Žan Pjer Verneju.

Žan Pjer Vernej je, kako piše u saopštenju, više od 30 godina posvetio negovanju tradicija Prvog svetskog rata i sećanju na oslobodilačke ratove Srbije 1912 - 1918. godine.

Od 2005. godine je izvršni direktor Vojnog muzeja u gradu Mo, koji je u potpunosti posvećen Velikom ratu (izraz kojim se pre otpočinjanja Drugog svetskog rata označavao Prvi svetski rat) i u kojem je na najbolji način predstavljeno učešće Srbije u Prvom svetskom ratu, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Kako se dodaje, u svojstvu ličnog sekretara tadašnjeg predsednika Francuske Žaka Širaka i funkcionera Ministarstva odbrane Francuske, ulagao je velike napore da se Srbija prikaže u pozitivnom svetlu, isticao i branio staro prijateljstvo srpskog i francuskog naroda.

U više navrata je bio zaslužan i lično dao veliki doprinos bogaćenju fondova istorijskih muzeja u Srbiji i u Francuskoj, kao i promociji Srbije prilikom manifestacija i izložbi koje su se bavile Prvim svetskim ratom, piše u saopštenju.

"Dodela odlikovanja Žan Pjer Verneju predstavlja odavanje poštovanja za posvećenost očuvanju i građenju pozicije Srbije, kao i negovanje pozitivnih prijateljskih osećanja prema srpskom narodu u Francuskoj", navodi se u saopštenju.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 03. jul 2012, 19:35)
anonymous [neregistrovani]

Не заборавимо

Надајмо се да председник Србије Томислав Николић неће заборавити - поред руских и француских политичара који су нам помагали - ни кубанске пријатеље. Не заборавимо ни бившег председника Кубе Фидела Кастра, који нам је када нам је било најтеже давао свесрдну подршку.

(utorak, 03. jul 2012, 18:47)
anonymous [neregistrovani]

Pamtimo

Pa i kroz istoriju je poznato, da su nam ove dve zemlje u teškim trenutcima po Srbiju uvek pomagale.Mislim na Francusku i Rusiju,a vidim da njihove visoke diplomate nastavljaju sa tom lepom tradicijom.Ovo je samo jedan mali gest pažnje kojim Srbija želi da im pokaže da nezaboravlja njihovu dobrotu.

(utorak, 03. jul 2012, 18:46)
anonymous [neregistrovani]

razumno

Ovim odlikovanjima stranih visokih zvaničnika,predsednik Nikolić hoće da oda jedno priznanje,ovim vrsnim diplomatama koji su dosta uradili na približavanju naših država