Rešenja testa iz matematike

Osmaci polagali završni ispit iz matematike. Rešenja testa objavljena na sajtu RTS-a. Ministar prosvete Žarko Obradović izvukao kombinaciju broj jedan za polaganje testa.

 

9.47 - Ministar Žarko Obradović u direktnom prenosu na RTS-u izvukao kombinaciju pod rednim brojem jedan.  

Budući srednjoškolci polagali su test iz matematike, čime su završili obavezni završni ispit, malu maturu, koji se vrednuje prilikom upisa u srednju školu.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović je u direktnom prenosu na Prvom programu RTS-a i Prvom programu Radio Beograda izvukao kombinaciju za polaganje testa iz matematike pod rednim brojem jedan.

Ministar Obradović, koji je posetio Osnovnu školu "Jovan Miodragović", rekao je da je zadovoljan time kako je prošlo polaganje male mature, a posebno ga raduje to što osmaci imaju jasne želje i ambicije o tome koje srednje škole nameravaju da upišu.

Obradović je podsetio da će se sledeće godine mala matura polagati uz još veći broj nepoznatih zadataka koji će činiti 75 odsto testa, a 2014. biće uveden i treći test sa pitanjima iz istorije, geografije, fizike i biologije.

"Cilj je da se deca nauče kako da razmišljaju i rešavaju probleme", rekao je Obradović.  

Rešenja zadataka objavljena su na sajtu Ministarstva prosvete www.upis.mpn.gov.rs i na sajtu RTS-a. 

Preliminarni rezultati male mature biće poznati 21. juna. 

Đaci osmog razreda juče su počeli polaganje male mature, rešavanjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. U Ministarstvu kažu da je test protekao u redu, a osnovci da zadaci nisu bili teški. 

Da li će đaci i upisati željenu školu zavisiće od uspeha koji su pokazali tokom školovanja i na maloj maturi. U Ministarstvu kažu da je nemoguće da iko bude oštećen, jer učenici imaju i pravo žalbe.

Ove godine je kontrola stroža u odnosu na prethodne godine. Uvedeni su i supervizori, koji nadziru nastavnike koji pregledaju radove.

Prvi put, rezultati završnog ispita za osnovce neće se objavljivati na sajtu škole, ulaznim vratima niti oglasnim tablama.

Rezultate će moći da vide đaci, roditelji ili staratelji.

Osmi razred završilo je 78.004 učenika, a u srednjim školama ima 83.335 slobodnih mesta.

broj komentara 202 pošalji komentar
(petak, 07. dec 2012, 20:30)
xax [neregistrovani]

Pls

Jel moze neko da mi posalje zadatke?

(četvrtak, 06. dec 2012, 15:59)
anonymous [neregistrovani]

matematika

jako je lak test za prijemni

(sreda, 28. nov 2012, 14:08)
anonymous [neregistrovani]

uzas

joj,joj,joj,joooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooj

(subota, 08. sep 2012, 18:37)
anonymous [neregistrovani]

haha

napred......:) :)

(četvrtak, 06. sep 2012, 16:22)
anonymous [neregistrovani]

mislis

pogledaj prijemni iz matematike pre 4 god i vise pa onda kazi da je tesko, ovo je smesno u odnosu na ranije godine, zalosno da li su nam deca sada gluplja no ranije

(ponedeljak, 25. jun 2012, 13:33)
Nena Petrovic [neregistrovani]

Ccc

Koliko ja znam od 3. do 6. razreda se ne uce koreni,linearne funkcije,pitagorina teorema i ostalo..Mislim da je bilo potrebno znanje i iz ostalih razreda..mislim na 7. i 8.Poozzzz!!!
:)))

(ponedeljak, 25. jun 2012, 13:21)
Ivana [neregistrovani]

Zavrsni ispit 2012

Ja mislim da je test iz matematike bio uskladjen sa spsobnodtima dece.Sve sto je test sadrzao bilo je po mom misljenju lako,a korene moramo znati kao i racunske operacije.Test iz srpskog jezika odnosno maternjeg jezika bio je veoma dobar i lak za rad...
Ja imam i iz srpskog i matematike po 20 poena...Tako da mislim da su ovi testovi bili pravo merilo dosadasnjeg naseg znanja.

(četvrtak, 21. jun 2012, 21:20)
anonymous [neregistrovani]

Test iz matematike je bio prelak

Tako je, slazem se u potpunosti. Zadaci su bili prelaki, na nivou od 3. do 6. razreda.

(četvrtak, 21. jun 2012, 17:59)
anonymous [neregistrovani]

Ocaj

Pa pazi ti ako si bila na republickom takmicenju to je potpuno drugo,neke osobe je pojela trema,jednostavno mozda devojka nije mogla da se seti kao i vecina nas koji smo imali tremu jednom recju samo su nas zaplasili sa tim prijemnim. Ne znam za vase skole ali u mojoj skoli se prijemni nije ni vezbao na casovima pogotovo ne matematika,ni 5 zadataka iz zbrike sa nastavnicom nismo presli,zato smo mozda ovako i lose uradili.Ali nema veze sta je tu je.

(četvrtak, 21. jun 2012, 15:38)
Kaca97 [neregistrovani]

Ti ''Komedija''zaboravljas kako je bilo?!

Ti verovatno zaboravljas da si mozda ti ili tvoj drug\drugarica imao/imala tremu i da se tad desi blokada..Ma koliko zadaci bili laki,pored treme neko nije mogao da se skoncentrise!Znam 10-ak njih koji su bili odlicni i znali matematiku perfektno na casovima,ali ih je pojela trema na prijemnom i nisu imali vise od 11 bodova!Tako da bolje nista ne pricaj,jer stavi malo prst na celo i razmisli kako je tebi bilo pre 5 godina!I nemojte vise molim vas da se raspravljate oko toga da li su ili ne sad laki ili teski zadaci ili su bili pre 5-6 godina dosta tezi!Setite se malo svog osmog razreda i prijemnog ispita!