Nagrada Andriji Igiću

Dopisnik RTS-a sa Kosova Andrija Igić ovogodišnji je dobitnik nagrade "Milan Pantić" koja se dodeljuje za novinarsku hrabrost u znak sećanja na novinara iz Jagodine ubijenog 11. juna 2001. godine.

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Milan Pantić" za novinarsku hrabrost je dopisnik Radio-televizije Srbije Andrija Igić. Nagrada se dodeljuje za novinarsku hrabrost u znak sećanja na novinara iz Jagodine ubijenog 11. juna 2001. godine.

Igić je rekao da mu je velika čast da je ovogodišnji dobitnik nagrade "Milan Pantić", koju, kako kaže, doživljava kao simbol borbe novinara za pravdu i istinu, i istovremeno, borbu protiv nepravde i kriminala.

"Ubistvo našeg kolege Milana Pantića pre 11 godina tera nas da se još više zalažemo za te, osnovne ciljeve novinarstva. Da javnosti prenesemo realnost, znajući da je to u velikom broju slučajeva izuzetno teško", istakao je Igić.

"Zahvaljujem se žiriju i kompaniji "Novosti" što je u mom angažovanju, izveštavanju sa Kosova, prepoznala ono za šta se borio i naš pokojni kolega Milan Pantić", zaključio je Igić.

Nagrada, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa, odnosno 150.000 dinara, Andriji Igiću će biti uručena na godišnjicu ubistva Milana Pantića, u ponedeljak, 11. juna u Narodnoj biblioteci u Jagodini.

Nagradu dodeljuje kompanija "Novosti", a odluku o dobitniku doneo je žiri u sastavu: Nino Brajović (UNS), Jelka Jovanović (NUNS) i Miloš Antić iz "Večernjih novosti", u saradnji sa predstavnicima JIP "Novi put" u Jagodini i jagodinskog Književnog kluba "Đura Jakšić".

Tu nagradu su do sada dobili novinari: Jugoslav Ćosić, Živojin Rakočević, Mišo Ristović, Nikola Vrzić, Vladimir Mitrić, Zagorka Uskoković, Dragana Zečević, Darko Dimitrijević, Branko Stanković, italijanski novinar Rikardo Jakoni i Aleksandra Delić.

Milan Pantić je ubijen pre 11 godina "udarcima tupim predmetom u glavu", u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, dok se u rano ujutro vraćao iz prodavnice.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 08. jun 2012, 11:54)
anonymous [neregistrovani]

Bravo

Bravo tata

(četvrtak, 07. jun 2012, 23:31)
anonymous [neregistrovani]

Браво

Братићу ;)

(četvrtak, 07. jun 2012, 22:52)
anonymous [neregistrovani]

vreme je

vreme je opet za takve novinare.Cestitam ti Agi.Neka se oni koji se bave ovim poslom sete i tvog profesionalnog i korektnog izvestavanja i pre 2000-te. pozdrav mom drugu Agiju od jednog gredjevinskog radnika.

(četvrtak, 07. jun 2012, 22:51)
Rasa Mitic [neregistrovani]

Cestitka

Potpuno zasluzeno, Brate, nemam reci koliko smo srecni da ti je rad primecen.Ti si kao feniks, izlazis iz vrlog pepela da bi izvestio o nepravdi milosrdnih nam i privrzenih, naoruzanih mirotvoraca*i proizvodjaca multinacionalnih drzava.Ponosni smo-svi tvoji Mitici iz Bresja i Cuprije.

(četvrtak, 07. jun 2012, 22:10)
Ilija [neregistrovani]

Nagrada

Bas lepo sto se ovom skromnom coveku dodeljuje nagrada, jer je zaista kvalitetan novinar.Dobar tekst se duze i vise puta cita, i pamti..Pozdrav svim postenim i obrazovanim novinarima iz daleke Amerike!

(četvrtak, 07. jun 2012, 20:13)
Milan Popovic sa ekipom [neregistrovani]

Svala cast

Ovaj čovek je odavno zaslužio, a sada i dobio svoje mesto u srpskom novinarstvu-upravo zbog svoje hrabrosti.Svaka čast i sve čestitke od Milana Popovića i ekipe serijala Zadnja kuca, Srbija RTS-a.

(četvrtak, 07. jun 2012, 16:44)
anonymous [neregistrovani]

Čestitke

Sve najbolje Andriji povodom nagrade.S obzirom na to da je novinarstvo u porodici Igića postalo tradicionalno, (setimo se njegovog oca pre svega sjajnog novinara , pok. Živorada) jasno je da ovaj novinar prestavlja svetao primer mladim novinarima.Bravo!