Novi brojevi hitnih službi

Umesto 92, 93 i 94, od ponedeljka hitne službe na brojevima 192, 193 i 194. Osim policije, vatrogasaca i hitne pomoći nove brojeve dobili i Služba za obaveštavanje i uzbunjivanje, Vojna policija i pomoć na putu AMSS-a.

Žitelji Srbije će od ponedeljka prilikom pozivanja službi hitne pomoći, vatrogasaca i policije, ispred dobro poznatih dvocifrenih brojeva 94, 93 i 92, morati da dodaju jedinicu i da u hitnim situacijima okreću 192, 193 i 194.

Prema novom planu numeracije koji počinje da se primenjuje od 21. maja, kratki kodovi moći će da sadrže najmanje tri, a najviše šest cifara.

Po novom sistemu broj policije će biti 192, vatrogasaca 193, hitne pomoći 194, vojne hitne pomoći 1976, službe za obaveštavanje i uzbunjivanje 1985, pomoći na putu 1987 i vojne policije 19860.

Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) postigla je dogovor sa sva tri operatora - Telekomom, Telenorom i Vipom da do kraja godine bude ostavljena mogućnost paralelnog pozivanja novih i starih brojeva, kako ne bi došlo do neželjenih situacija.

Plan numeracije usklađen je sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, Međunarodnom telekomunikacionom unijom, ali i evropskim standardima, rekao je direktor Ratela Milan Janković.

Ratel je taj plan usvojio aprila 2011, a stupio je na snagu 21. maja iste godine, pa su građani mogli u tom jednogodišnjem prelaznom periodu da pozivaju trocifrene brojeve.

Direktor Janković je naveo i da će posle formiranja Službe za hitne intervencije 112, ona objediniti policiju, hitnu pomoć i vatrogasnu službu, pa će na kraju ostati samo taj trocifreni broj dodeljen Sektoru za vanredne situacije, koje se nalazi u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova.

Razlog za ovu izmenu je činjenica da savremeni, smart mobilni telefoni ne podržavaju biranje dvocifrenih brojeva, pa sa njih u Beogradu nije moguće pozvati samo 92 nego 011 92.

broj komentara 0 pošalji komentar