Usvojen "Marijin zakon"

Vlada Srbije usvojila takozvani "Marijin zakon", koji predviđa da će svi izvršioci krivičnih dela silovanja ili pedofilije nakon odsluženja zatvorske kazne biti pod nadzorom policije i društva. Državni sekretar Slobodan Homen kaže da osuđenima neće biti dozvoljen ni uslovni otpust, već će morati u celosti da odsluže kaznu.

Predlog zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, poznat kao "Marijin zakon", usvojen je u Vladi Srbije.

"Cilj ovog zakona je da svi izvršioci krivičnih dela silovanja ili pedofilije nakon odsluženja zatvorske kazne budu pod nadzorom policije i društva, kako bi se sprečilo da ponovo čine ta krivična dela", rekao je Tanjugu državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Za izradu zakona korišćen je tekst "Marijinog zakona" koji je sačinio i Ministarstvu pravde ranije dostavio Slobodan Jovanović iz Starih Ledinaca, čija je osmogodišnja ćerka pre dve godine silovana i ugušena, kao i rešenja iz Velike Britanije u toj oblasti, posebno za mere nakon odslužene kazne.

Zakon se odnosi na izvršioce krivičnih dela silovanje, obljuba nad detetom, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba zloupotrebom položaja, nedozvoljene polne radnje podvođenje i omogućavanje vršenja polnog odnosa, posredovanje u vršenju prostitucije, iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju, navođenje maloletnog lica na prisustvovanje polnim radnjama i druga.

Tim aktom, kako je ukazao Homen, biće zabranjeno ublažavanje kazne ispod minimuma za pomenuta krivična dela, a osuđenima neće biti dozvoljen ni uslovni otpust, već će morati u celosti da odsluže kaznu na koju budu osuđeni.

Pod udar zakona doći će ne samo budući, već i osuđeni počinioci krivičnih dela do 20 godina unazad, naveo je Homen.

Zakon predviđa posebne mere za osuđenike posle izdržane kazne zatvora, kao što su obavezno javljanje nadležnom organu policije i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, zabranu posećivanja mesta na kojima se okupljaju maloletna lica (vrtići, škole), obavezno posećivanje profesionalnih savetovališta i ustanova.

Oni će morati obavezno da obaveštavaju policiju i Upravu o promeni prebivališta, boravišta ili radnog mesta, kao i o putovanju u inostranstvo.

Homen je istakao da će se te mere sprovoditi 20 godina nakon izvršene kazne zatvora, posle čega će svake četiri godine sud koji je doneo prvostepenu presudu po službenoj dužnosti odlučivati o potrebi njihovog daljeg sprovođenja.

Pravne posledice traju 20 godina

Zakon predviđa da okrivljeni neće moći da obavljaju bilo kakvu javnu funkciju i neće moći nikada da se zaposle u bilo kojoj instituciji ili bilo kojoj firmi i ustanovi koja ima bilo kakav kontakt sa decom.

"I te pravne posledice osude traju 20 godina nakon izdržavanja kazne", rekao je Homen i naveo da se pravnosnažna presuda protiv osuđenog obavezno dostavlja i njegovom poslodavcu.

Registar osuđenih za krivična dela iz tog zakona vodiće Ministarstvo pravde, što bi trebalo da pomogne nadležnim organima i sredini u kojoj žive da vode računa o njihovom ponašanju posle izlaska na slobodu, jer su pedofili i silovatelji mahom povratnici u izvršenju istih krivičnih dela, istakao je Homen.

Za one koji ne budu poštovali mere predviđene zakonom (da se svakih 15 dana jave nadležnim institucijama) predviđene su zatvorske kazne od 30 do 60 dana.

Velike novčane kazne propisane su za sve institucije ukoliko bi zaposlile nekog od ovih osoba, naveo je Homen i ukazao da se novčane kazne kreću od pola miliona do dva miliona dinara.

"Suština zakona je da se uvede preventivna dnevna kontrola i mislim da ćemo ovim rešenjima uspeti da u dobrom delu sprečimo ponavljanje krivičnih dela protiv polnih sloboda", rekao je Homen.

Izmenama Krivičnog zakonika 2010. godine drastično su povećane kazne, pa je za silovanje deteta predviđena kazna od minimum 10 godina zatvora, uz zabranu ublažavanja ispod tog zakonskog minimuma.

Kazna za osnovni oblik silovanja je minimum tri, umesto ranije dve godine zatvora, a maksimum 12 godina.

Ako je žrtvi naneta teška povreda, ako je delo izvršilo više osoba ili ako silovanje ima za posledicu trudnoću, predviđena je kazna od pet do 15 godina zatvora. Ukoliko je obljubljena žrtva preminula silovatelju preti i do 40 godina zatvora.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. apr 2013, 21:50)
Sanja [neregistrovani]

Odgovor "zbunjenoj" majci

"Draga" gospodjo, posto vi tako subjektivno, jer se radi o vasem sinu, i ja cu subjektivno jer se radi o mom zivotu. Naime, ja sam zrtva silovanja....1. maja 1994...bila sam jako mlada, bila su teska vremena, pobegao mi je poslednji autobus...stopirala sam... To sada nije ni bitno. Na svu srecu, pronasli su coveka koji je to uradio, pri tome me je istukao I drzao noz pod grlom. Ja sam mu bila sesta zrtva za godinu dana. Pronasla sam ga licno u bazi podataka, jer je par godina pre toga bio "samo" osumnjicen za silovanje. Za sva zlodela je dobio tada samo 6 godina zatvora. Za 6 zrtava- 6 godina. Takva su vremena bila valjda...mogao je greh da se kupi. Ono sto je mene najvise bolelo, I dalje me boli je cinjenica da je doticni bio ozenjen, imao je dve cerkice mladje od sedam godina, i radio je trecu smenu u urgentnom centru kao tehnicar !!!! Svi su bili zaprepasceni....porodica, prijatelji, njegova supruga. Uzoran u svakom pogledu...
Zbog svega ovoga hvala svima koji su podrzali i doneli " Marijin zakon". I ako je vas sin, i neciji otac, ne znaci da to vise nikada nece uraditi. Cak naprotiv...najveci broj je onih "povratnika". To nikada nije samo slucajna greska. To je svestan cin coveka sa velikim psihickim problemima. Ja se samo nadam da nijedna zena, devojka ili devojcica nece vise biti silovana. Sto se vas tice, trebalo bi da se zapitate ko je uopste vas sin....da li je uopste pogodan da bude muz i otac. Vas komentar je jos samo jedan samar meni kao zrtvi.

(sreda, 27. mar 2013, 06:13)
Dusan [neregistrovani]

Gospode boze

Da se ja pitam vas sin nikad ne bi dobio priliku da se ozeni i ima decu. Jos uvek bi bio u zatvoru da tamo pokusavaju da mu urade ono sto je on pokusao. A vi bi ste u svakom slucaju morali da platite odstetu jer ste ga tako vaspitali.

(subota, 02. feb 2013, 00:12)
anonymous [neregistrovani]

Vi niste normalni!!!!!!

Gospodjo majko,

da li je moguce da ste ovo napisali? Samo je pokusao silovanje!Njegova namera je ocigledna ali nije uspeo. I on je SILOVATELJ. I to treba da se zna..o posledicama je trebao da rasmislja. Devojka je dobila odstetu? Sad imate unuke..da li bi ste pristali da njih neko pokusa da siluje pa da dobiju odstetu. Zbog takvog vaseg stava i vaspitanja vasem sinu i nije bilo strasno da pokusa silovanje!!!!!!!Kakva ste vi to zena???

(utorak, 31. jul 2012, 15:36)
anonymous [neregistrovani]

RE

Kao prvo, gospodin cija kcerka je nesretno preminula je jedini nesto ucinio, nesto drustveno korisno za svu decu! A to sto je vas sin, citiram :,,samo jednom pokušao silovanje ...'', nije nikakvo opravdanje za Vas stav! Ja razumem da ste subjektivni, zato sto je to Vas sin, ali ovaj zakon ima potpuno opravdanje i vreme je da neko u ovim nasim zemljama konacno bude stroziji prema takvoj vrsti osudjenika! Zasto bi smo zalili nekoga ko npr. ne moze da nadje posao zbog ranije ucinjenog dela, kada on sam nije razmisljao pri izvresenju istog, i da li je on unistio zivot samoj ostecenoj u emotivnom i fizickom smislu i posledicama koje dakako trpi kroz celi zivot

(petak, 25. maj 2012, 11:04)
anonymous [neregistrovani]

nisu svi isti

Ja sam majka a moj sin ima 29 god.On je pre 7 godina osudjen za pokusaj silovanja.aon nije devojku ni silovao ni tukao,ona je dobila dosta novca za odstetu a ja sam morala da prodam stan da platim advokata i odstetu,sada smo podstanari.
Moj sin je posle zatvora nasao devojku i ozenio se,sada ima cerku i sina a ja lepe unuke.Kakav je to zakon donet?Moj sin radi u susednom mestu,da li ce moci da putuje,da li ce svi morati da znaju da je bio osudjen,da li ce izgubiti posao,da li ce ga svi izbegavati i pljuvati?Sta ce biti sa mojim unucima,da li ce ih deca u skoli izbegavati.
Zasto se stalno zaboga vodi propaganda i izjednacavaju svi.Moj sin nije ni pedofil ni monstrum ni bolesnik ni predator,zasto stalno tako nazivaju,sve koji su ikada bili osudjeni za bilo sta.On zivi posteno.On je izdrzao kaznu davno,sta sad?Kad ga je policija privela ceo dan su ga tukli i mucili,i danas ima posledice.Za neke pedofile potrebno je uvesti smrtnu kaznu.Ali nije mi jasno zasto se u isti koš stavlja pedofil,ubica i neko ko je nekad davno,samo jednom pokušao silovanje ili možda zloupotrebio službeni položaj i sex.uznemiravao nekoga.Neko koristi strašnu tragediju devojčice da bi proturio neke delove zakona.

(nedelja, 22. apr 2012, 07:47)
anonymous [neregistrovani]

Marijin zakon

Puno podrska "Marijinom zakonu". Pedofilima i silovateljima nema mesta na ulicama, postovanje gospodinu Jovanovicu i sve pohvale na trudu, istrajnosti i nameri da sva danasnja i buduca deca budu zasticenija.

(petak, 20. apr 2012, 19:28)
anonymous [neregistrovani]

kazne

sta su pa kazne,okrenite se pa vidite kod drugih koje su kazne dozivotno pa ovi ostali ce se opamete