Proslava Uskrsa u Srbiji

Pravoslavne crkve i vernici obeležavaju Vaskrsenje Hristovo, jevanđeljski događaj kojim je pre više od dva milenijuma počela novozavetna istorija čovečanstva.

Pravoslavni vernici slave Vaskrsenje Isusa Hrista, hrišćanski praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje.

Proslava Uskrsa počela je ponoćnim bogosluženjima u crkvama, a nastavljena je svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog sveta.

Uskrs je proslavljen i u hramovima Srpske pravoslavne crkve u regionu, kao i pravoslavnim crkvama širom sveta

Srpski patrijarh Irinej služio je jutarnju uskršnju liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Liturgiji su pored velikog broja građana prisustvovali premijer Mirko Cvetković, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar vera i dijaspore Srđan Srećković, šef diplomatije Vuk Jeremić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Ponoćnu vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru služio je patrijarhov vikarni episkop hvostanski Atanasije.

Uz prazničnu liturgiju, u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve čita se poslanica patrijarha Irineja.

Patrijarh je pozvao vernike da "zdravo i trezveno prate događaje i vreme u kome živimo" i razlikuju dobro od zla, privremeno od večnog, i poručio da život provodimo u punom osećanju odgovornosti, "čuvajući se da niko zbog nas ne zaplače i ne bude žalostan".

Uskrs na Kosovu 

Uskršnju liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice služio je episkop raško-prizrenski Teodosije, koji je, čitajući Uskršnju poslanicu preneo reči patrijrha Irineja koji je pozvao vernike da se "neprestano mole za braću i sestre na Kosovu i Metohiji".

Među vernicima je na liturgiji bio i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

"Moja poruka ide u pravcu mira, pomirenja i praštanja kako bismo opstali na ovim prostorima. Poručujem i Srbima i Albancima da je bilo dosta sukoba i prolivanja krvi i da samo dijalogom možemo rešiti problem Kosova i Metohije", rekao je Bogdanović i pozvao svoje sunarodnike da "ne nasedaju na provokacije".

Srbi su danas organizovano posetili crkvu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, zapaljenu tokom sukoba marta 2004. godine. Kolonu autobusa obezbeđivali su pripadnici Kosovske policijske službe, a incidenata nije bilo.

Za Uskrs se prva molitva služi pred zatvorenim vratima hramova koja se otvaraju tačno u ponoć kada se prvi put posle Velikog petka i Velike subote, u znak radosti vaskrsenja oglašavaju prva zvona.

Vaskršnjim obredima prethodi unošenje plaštanice sa Hristovog groba, koja je na Veliki petak izneta pred oltar i koju vernici celivaju u dane najveće hrišćanske žalosti.

Put spasenja ljudskom rodu

Suštinu i načelo hrišćanske vere objasnio je sveti apostol Pavle čija je propoved osnažila i usmerila novozavetnu veru.

U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskresenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

Prema jevanđeljima, događaj se zbio na grobu Hristovom, a radosnu vest je ženama mironosicama, "Mariji Magdaleni i drugoj Mariji", saopštio anđeo blagovesnik Gavrilo.

"A lice njegovo bijaše kao munja i odjelo njegovo kao sneg", zapisao je jevanđelist Matej opisujući arhangela Gavrila koji sedi na "grobnom kamenu" i pokazuje prstom na prazan grob.

"Ne bojte se vi, jer znam da Isusa raspetoga tražite. Nije ovde, jer ustade kao što je kazao", zapisano je u Jevanđelju po Mateju, a slično i u drugim jevanđeljima koja se završavaju porukama nove vere čiju propoved nastavljaju Hristovi apostoli.

Prema odlukama Nikejskog sabora (325. godine) koje do danas poštuju sve pravoslavne crkve, Vaskrs treba slaviti u prvu nedelju punog meseca posle proleće ravnodnevnice, ali obavezno posle jevrejske Pashe.

Prema hrišćanskom predanju, Isus je umro u dane Pashe pa se u nekim jezicima ovaj naziv zadržao i za praznik njegovog Vaskrsenja. Poznato je takođe da su rođenje Isusa Hrista, njegovo stradanje i vaskresnje najavili starozavetni proroci koji će, kako propoveda hrišćanstvo, opet doći da najave njegov drugi dolazak među ljude.

U knjizi Otkrivenja Jovanovog kojom se završava Novi Zavet, ti proroci su Ilija i Enok i njihov ponovni dolazak među ljude i stradanje treba da najavi novi dolazak Hristov kome se nadaju Hrišćani.

Simbol obnavljanja prirode i života

Vaskrs je, dakle, pokretan praznik, koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su naše misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove "čuvarkuća".

Na pravoslavnim vaskršnjim ikonama i freskama slika se blagovesnik Gavrilo na grobnom kamenu, a najlepša predstava sačuvana je u manastiru Mileševi kraj Prijepolja, zadužbini srpskog kralja Vladislava iz 1234. godine, koja je proglašena za sliku prethodnog milenuijuma.

Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

U SPC pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave - Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

broj komentara 59 pošalji komentar
(nedelja, 15. apr 2012, 20:55)
Пресретач [neregistrovani]

@Сибирь Россия

Ваистину Воскресе!

(nedelja, 15. apr 2012, 20:52)
М. Петровић [neregistrovani]

честитка

Христос Воскресе, Свима који са нама прослављају велики празник Христовог Васкрснућа срећан празник и свако добро.

(nedelja, 15. apr 2012, 20:42)
Сибирь Россия [neregistrovani]

Всех с праздником светлой пасхи !

Христос Воскресе !

С праздником от всей души поздравляем Сербию и всех братьев и сестер по вере !

Пусть всегда у Вас будет мир и процветание !

С праздником светлой пасхи !

(nedelja, 15. apr 2012, 20:41)
anonymous [neregistrovani]

Cestitke

Krishti u ngjall(hristos se rodio*Dradi hrrisqani gde bili i ja hrisqan albanac zelim da se ujedini hrisqansvo sveta i bude u jedan dan ili po julijanskom ili gregorianskom kalendaru sa mo de sa ujedine u jedan datum za uvjek

(nedelja, 15. apr 2012, 18:24)
Goran [neregistrovani]

Hristos Vaskrse

Hristos Vaskrse pravoslavnoj braci u cijelom svijetu!!!
Jeste moda svejedno Uskrs ili Vaskrs ali ipak mislim da je nasa varijanta Vaskrs.Vaskrsnuce ne uskrsnuce!!!Pozdrav iz Sarajeva Goran Kapor

(nedelja, 15. apr 2012, 17:46)
Pravoslavac [neregistrovani]

U nasem casu smrti pomiluj nas

Neka Gospod Hristos pomiluje svakog od nas u casu smrti ,kad izadjemo iz tela da prodjemo slobodno vazdusne carine zlih duhova i da izadjemo cisti pred Boga i da nam daruje vecni zivot u raju gde je uzivanje i radost bez granica !!! Srecan Vaskrs svim ljudima

(nedelja, 15. apr 2012, 17:08)
Klimt- Bec [neregistrovani]

Hristos Voskrese !

Svoj Pravoslavnoj Braci i Sestrama u celom svetu zelim srecan Praznik.

(nedelja, 15. apr 2012, 16:30)
anonymous [neregistrovani]

ivanka

Svim vjernicima pravoslavne vjere, sretan Uskrs i uskrsnuce Kristovo!Hristos Voskrese!!!

(nedelja, 15. apr 2012, 15:51)
anonymous [neregistrovani]

..

"Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu?

Ne uzimajte tuđu reč u svoja usta. Uzmeš li tuđu reč, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potuđio. Bolje ti je izgubiti najveći i najtvrđi grad svoje zemlje, nego najmanju i najneznačajniju
reč svoga jezika.

Zemlje i države se ne osvajaju samo mačevima i jezicima. Znaj da te je neprijatelj onoliko osvojio i pokorio koliko ti je reči potro i svojih poturio. Narod koji izgubi svoje reči prestaje biti narod".....

Stefan Nemanja

(nedelja, 15. apr 2012, 14:31)
Кикинђанка [neregistrovani]

Христос Васкрсе!

Ако ти је тешко и не знаш куд да кренеш,
ако је у теби борба силна, љута,
никад немој из срца свог да сметнеш
важност Живота, Истине и Пута!

Дубоко у срцу тиња Његов сјај,
и душа је твоја Њиме поведена,
почетак наш беше Његов крај,
и сада осмех је свака суза проливена.

Радуј се, јер победа је твоја,
радуј се свете, стиже нам Спас,
Васкрсење Твоје је водиља моја,
Христос се врати да спасе нас.

Свака је мука Твоја вредна части,
и свака суза Мајке Твоје боли,
Вера у Те у души неће пасти
јер те душа целива и свом снагом воли!

Љубав над мржњом, над грехом спас,
добро над лошим на данашњи дан,
нека нам је мир у души, нека Господ води нас,
нека нам је Васкрс свима радостан!

На здравље и спасење свих Православних хришћана, и уопште, свих људи чистих мисли и добре воље!