Danas je Veliki petak

Pravoslavna crkva obeležava Veliki petak, koji se smatra najtužnijim danom hrišćanstva, jer je tog dana Isus osuđen i razapet na Golgoti. Običaj je da se na današnji dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Vernici i Pravoslavna crkva obeležavaju Veliki petak, dan kada je, po verovanju, Isus Hristos odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude razapet na krstu.

Toga dana Isus je i osuđen i razapet na Golgoti, gde je umro. Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: "Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade".

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti.

Na Veliki petak se posti, jede se samo suvi hleb i pije voda. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Srpska pravoslavna crkva obeležava Uskrs u nedelju, 15. aprila.

Patrijarh srpski Irinej pozvao je vernike da se na dan vaskrsenja Isusa Hrista, koji svojim značenjem, porukom i poukom obavezuje da svoju veru pravoslavnu čuvamo i pravilno je ispovedamo, neprestano mole za braću i sestre na Kosovu i Metohiji.

"Molimo ih da nikada ne klonu duhom i da ostanu verni svojoj pravoslavnoj veri na svom i našem pradedovskom ognjištu", poručio je patrijarh u uskršnjoj poslanici.

Patrijarh je rekao i da Uskrs nalaže da svoj život provodimo u punom osećanju odgovornosti i dužnosti koje obavljamo valjano i odgovorno bilo da smo u svom domu, polju, fabrici, kao državnici ili čelnici ovog naroda.

"Obavezuje nas da iznad svega u svakom čoveku i u sebi samima očuvamo ljudsko dostojanstvo", rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Veliki petak na Kosovu i Metohiji

U crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji danas se obeležava Veliki Petak, a u manastiru Gračanica episkop raško-prizrenski Teodosije će služiti večernju službu sa iznošenjem plaštanice.

U manastiru Gračanica jutros su služeni carski časovi, a prethodno je vladika Teodosije sa sveštenstvom parohije gračaničke služio jutrenje Velikog Petka, na kome je pročitano dvanaest pashalnih Jevanđelja.

Bogosluženju je, pored sestrinstva manastira i vernika, prisustvovalo i nekoliko vojnika grčkog Kfora.

Iz Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske saopšteno je da će Teodosije u Gračanici u subotu, u ponoć, služiti Vaskršnje jutrenje, dok će Vaskršnju liturgiju služiti u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, u nedelju ujutro.

broj komentara 18 pošalji komentar
(petak, 18. apr 2014, 11:07)
anonymous [neregistrovani]

Farbanje

Ja i moja cela familija decenijama (koliko je meni poznato) farba jaja na Veliki Cetvrtak pre svanuca

(subota, 14. apr 2012, 20:02)
LILI [neregistrovani]

svestenici zbunjuju

Procitah jedsm komentar da se jaja donose u crkvu na veliki petak. SVASTA!NA veliki cetvrtak pre podne se ide na sluzbu i moze se pricestiti jer je tada na tajnoj veceri Hrist ustanovio pricescianje. Po podne na bdeniju se citaju 12 jevandjelja sa klecanjima vernika.Na veliki petak domacice nista ne rade jer se posti na vodi i farbaju jaja posle jutarnje sluzbe/carski casovi/. Popodne se ide na iznosenje i celivanje plastanice. Obojena jaja se nose u nedelju/sto Rusi kazu VASKRSENIJE/U crkvu i lome na nedeljnom rucku.

(subota, 14. apr 2012, 10:13)
anonymous [neregistrovani]

Vaskršnje jaje

Vaskršnje jaje je simbol rađanja vječnog života. Njegova crvena boja simboliše Hristovu prolivenu krv i Njegovo stradanje za sve čovjekove grijehe napisane u Starom zavjetu. Nije važno kada će se jaja ofarbati: da li na Veliki četvrtak, Veliki petak ili Veliku subotu, važno je da se ono razbije na Vaskrs ujutro, kao što je tog jutra Isus Hristos vaskrsao, otvorivši kameni grob i uzdigao se u vječni život. Bez vjere u vječni život nema ni vjere u vaskrslog Hrista, našeg spasitelja iz starozavjetnih grijehova.

(petak, 13. apr 2012, 16:19)
anonymous [neregistrovani]

Обичајно - не и исправно

Да ли су се јаја одувек фарбала на Велики петак не може нико од нас да тврди.Али, мој став да се јаја фарбају на ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК или ВЕЛИКУ СУБОТУ је укорењен још на часовима веронауке, а верујем да неко ко је завршио теологију боље зна.Иначе, Велики петак је дан Исусовог страдања и за све хришћане би требао да представља дан жалости, тј. дан када би требали да избегнемо слушање музике или практиковање било које врсте забаве, и наравно постимо.И зато верујем да ћете успети да превазиђете своје навике и пребаците дан фарбања јаја на дан пре или после, барем ћете бити сигурни да исправно радите.Поздрав

(petak, 13. apr 2012, 15:35)
anonymous [neregistrovani]

vera je najbitnija

tako je,samo treba verovati jako ne opterećivati se nebitnim stvarima jer nam to ,ja mislim odvlači pažnju od suštine današnjeg dana i vaskrsa!

(petak, 13. apr 2012, 15:06)
anonymous [neregistrovani]

Isus hrist nazalost stradao

Isuis hrist sradao nazalost On je On je uvek uz Nas I Vaskrsno zbog Nas.

(petak, 13. apr 2012, 14:25)
Topalov [neregistrovani]

Velika Subota

Verujem da su i ove godine svestenici javno obavestavali ljude da se Jaja farbaju sutra (Velika Subota) Mozete ih i zapitati licno...

(petak, 13. apr 2012, 14:06)
anonymous [neregistrovani]

Vaskrs

Nije uskrsa nego Vaskrsa!

(petak, 13. apr 2012, 13:24)
anonymous [neregistrovani]

Hriscan

Strasno sta sve moram citati, ja bi vas zamolio da vise citate Sveto Pismo.

Pozdrav

(petak, 13. apr 2012, 12:50)
anonymous [neregistrovani]

:)

Пошто је Велики петак дан пијетета према страдањима Господњим треба се томе и посветити а рад свести на најмању меру...Међутим,најважније је да се јаја офарбају за празник а којег дана се то ради зависи од локалних обичаја,породичне традиције и слободног времена...Дакле,битно је да се офарбају јаја а све остало је мање важно...Није суштина празника робовати народним обичајима већ осмислити ( дати им смисао) исте... Нпр. већа је грешка јести рибу на данашњи дан него офарбати јаја на исти дан... Данас треба строжије постити, али на крају крајева, боље је постити икако него никако...