Danas su Blagovesti

Srpska pravoslavna Crkva obeležava dva praznika Blagovesti i Vrbicu. Za većinu hrišćana u svetu danas je Velika subota.

Srpska pravoslavna crkva praznuje Blagovesti, praznik koji se uvek slavi 7. aprila i ubraja se u 12 najvećih Gospodnjih praznika i Lazarevu subotu.  To je praznik ustanovljen u slavu Isusa i njegovih čudesnih sposobnosti. Svetkuje se i dečiji praznik Vrbica.

Prema Svetom pismu, na današnji dan devi Mariji Arhangel Gavrilo dojavio je radosnu vest da će roditi sina Hrista. Od te vesti i svečarsko ime praznika Blagovesti. U ikonografiji i zidnom freskoslikarstvu, Blagovesti se predstavljaju figurama Deve Marije i Arhangela Gavrila uz svetlosni zrak koji simboliše svetog duha. Slavi se u vreme velikog posta.

Studenički iguman Tihon kaže da "se posti ne samo uzdržavanjem od jela nego celim ljudskim bićem, koje treba da se oplemenjuje".

Lazareva subota je pokretni praznik čiji se datum utvrđuje prema prazniku nad praznicima Uskrsu. Slavi se uvek uoči Cveti, nedelja pred Uskrs. Ustanovljen je u slavu Isusa i njegovih čudesnih sposobnosti. Crkva praznuje i dečiji praznik Vrbicu.

Vrbica se slavi uoči Cveti, praznika posvećenog svečanom ulasku Isusa Hrista u Jerusalim jer su se deca najviše radovala spasiteljevom dolasku.

broj komentara 0 pošalji komentar