"Kobac" poleće sledeće godine

Nova letelica "kobac", koja će služiti za školsku borbenu obuku i protivteroristička dejstva, predstavljena u pančevačkoj "Utvi".

U pančevačkoj fabrici "Utva" novinarima je premijerno prikazan novi domaći avion "kobac", koji bi prve letove trebalo da ima početkom naredne godine.

Letelica je konstruisana u saradnji Vojnotehničkog instituta, fabrike "Utva" i preduzeća "SDPR Jugoimport", a promociji je prisustvovao i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Šutanovac je čestitao svima koji su, sagledavajući domaće, ali i potrebe tržišta, radili na stvaranju letelice, koja prva probna ispitivanja leta treba da počne početkom 2013. godine.

Avion "kobac" namenjen je za školsku borbenu obuku i za protivteroristička dejstva, a nastao je iz osnovne verzije aviona "lasta" koji se, takođe, proizvodi u Pančevu.

Ministar Šutanovac, koji je prethodno prisustvovao pokaznoj vežbi dela pripadnika Specijalne brigade, najavio je nastavak opremanja Specijalne brigade Vojske Srbije novom opremom, uključujući vozila "hamer" i padobrane.

Šutanovac je, posle vežbe dela pripadnika te jedinice Vojske Srbije, precizirao da će američka vozila stići tokom leta.

Šutanovac je najavio i ulaganja u infrastrukturu kasarne "Rastko Nemanjić" u Pančevu koju koriste pripadnici te jedinice.

Time će se, kako je istakao, postići da kasarna bude multifunkcionalna, što će dovesti do smanjenja troškova koji sada postoje za odlazak van tog objekta na bojevo gađanje.

Šutanovac je naveo da u budžetu postoji dovoljno novca za tekuće troškove i dodao da je u proteklom periodu Ministarstvo pristupilo opsežnoj analizi operativnih troškova sa željom da snizi nepotrebna izdvajanja, a poveća izdvajanja za vežbe i investicije.

broj komentara 25 pošalji komentar
(utorak, 03. apr 2012, 14:50) - Crni [neregistrovani]

Kobac

Bolje i sami da prave i konstruosu, mic po mic doci ce sve na svoje. Bolje i tako nego ko Hrvati koji su od Njemaca na "poklon" dobili "Vijetnamsku eskadrilu". Njemci napravili dobar posao, avioni bili pred rezanjem za staro gvodje, ovako dobili dugogodisnje servisiranje, proizvodnju rezervnih djelova i obucavaje i preobuku pilota, i jos uvek imaju stare avione.

(utorak, 03. apr 2012, 14:41) - Crni [neregistrovani]

Kobac

Svaka cast inzinjerima i domacoj pameti koji sa skromnim sredstvima od nule pocinju da stvaraju. Treba podrzati svaki napredak u razvijanju domace avio industrije pa makar i sa tako skromnim potencialima.

(utorak, 03. apr 2012, 10:06) - anonymous [neregistrovani]

@za profija

Sta ti podrazumevas pod uredjenim strelistem? Streliste za osnovnu pesadijsku obuku se osamdesetih godina nalazilo po 5-20 kilometara od svake kasarne. To vojska u kondiciji prepesaci u dva smera za jedno pre podne i vrati se u tri sata u kasarnu na rucak. Da te samo podsetim, rimske legije (i regrutovane i profesionalne) pesacile su po 70-90km na dan i odrzavale taj ritam do dve nedelje, a legionari su nosili tezu opremu od danasnjeg pesadinca. Uzmi za primer Cezarov mars od Rima do Ilerde. Na Pasuljanskim livadama se izvode vezbe zdruzenih taktickih jedinica i tamo niko vojsku ne vodi da ispuca dva okvira. Ne postoji opravdanje da se arce narodne pare i grade streljane po kasarnama!

(utorak, 03. apr 2012, 09:44) - xxxl [neregistrovani]

demode

Pa ovo je neki model iz 60-ih.

(utorak, 03. apr 2012, 08:50) - Bond James Bond [neregistrovani]

svaka cast

Moje duboko postovanje svima koji su svojim radom doprineli da se na bilo koji nacin rodi ovaj vazuhoplov. Jako mi je zao nadri intelektualaca koji mislie da sve znaju a ovu zemlju teraju u propast svojim kritikama i ponasanjem, jer kakve su ti misli takav ti je zivot!
Svaka cast, progres u avio industriji je definitivno dobio nov zamah....samo tako nastavite nije sramota poceti od nule...a na nuli smo bili od 1992 godine.
Jos jednom zivi bili moji mili inzenjeri.

(utorak, 03. apr 2012, 08:30) - anonymous [neregistrovani]

Partizanska eskadrila

Sad smo dobili i vazdusni Yugo :)

(utorak, 03. apr 2012, 07:36) - anonymous [neregistrovani]

:]

Jooj sto je swatko, jel ovo ima da se kupi kod Pertinija?:]

(utorak, 03. apr 2012, 05:41) - Srbkinja iz Crne Gore [neregistrovani]

bravo

Svaka cast nasim streucnjacima.Bravo za avioinzinjere!!!Te ljude treba nagradit i stimulisati za dalji rad.Srbijo ne dozvolite da nam strucnjaci napustaju Srbiju.Ja se javljam iz USA i ovdje nasim ljudima od nauke nude sve sto se moze pozeljet samo da ih zadrze za sebe.
Pozdrav i SRECNO!!!

(utorak, 03. apr 2012, 05:05) - anonymous [neregistrovani]

pilicari

Pilicari zatvarajte pilice stize kobac.

(utorak, 03. apr 2012, 04:53) - zabezeknut [neregistrovani]

Napredno

Jel ovo tehnologija iz Drugog svetskog rata?
Mislim da su pokrali fore sa nemackih aviona iz tog doba.
Dobar im je dizajn propelera.
Kad se budu vratili na tehnologiju sa mlaznim motorima, bice smisla da se prica o tome.