Dan kada je oboren "nevidljivi"

Pre tačno 13 godina legendarni raketaši 250. Brigade VS oborili su američki lovac "F-117A". Brigada je tog dana postala najpoznatija na svetu, rekao Dragan Šutanovac prilikom obeležavanja godišnjice.

Pripadnici 250. Raketne brigade Vojske Srbije za protivvazduhoplovna dejstva, obeležili su 13 godina od obaranja američkog "nevidljivog" lovca bombardera "F-117A" dok je bio u akciji NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Uz tradicionalno sečenje torte, u penziju je ispraćen i potpukovnik Senad Muminović, član posade koja je oborila tu letilicu u 20.42, u vojvođanskoj ravnici, u selu Buđanovci.

Obeležavanju godišnjice obaranja aviona prisustvovao je i ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji je istakao da je 250. Raketna brigada od toga dana postala najpoznatija brigada u svetu.

"Imali ste priliku da se u najtežim okolnostima pokažete i da oborite do tada takozvani nevidljivi avion i da srušite jednu veliku misteriju koja je postojala za avione 'stelt' tehnologije", rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane naveo je da je, "pored toga što je to vreme bilo užasno teško za građane Srbije i Jugoslavije i što je bilo veliko stradanje, to verovatno jedini trenutak koji nas vezuje za to vreme, a za koji možemo da kažemo da ne želimo da ga zaboravimo".

"Sve ostalo je bilo teško i velika razaranja koja su se desila su zaista bila neprimerena, a pogotovo zločin koji je izvršen nad ljudima", istakao je Šutanovac.

Šutanovac je zahvalio pripadnicima te jedinice, koja u novembru obeležava pet decenija postojanja, što su ga pozvali, istakavši da je došao kao prijatelj brigade, a ne kao ministar odbrane.

Pripadnici brigade poklonili su Šutanovcu i komandantu vojnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Ranku Živaku majice sa amblemom brigade.

"F-117A" oborio je 3. Divizion 250. Brigade protivvazdušne odbrane, koji su u 20.42, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" uspeli da ga pogode sa zemlje.

Avion je pao u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa "neva", a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

Pilota Dejla Zelka su evakuisale američke snage. 

Bivši i sadašnji pripadnici jedinice svake godine, na današnji dan, obelžavaju obaranje tog američkog aviona čiji se ostaci čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva.

broj komentara 26 pošalji komentar
(sreda, 28. mar 2012, 18:07) - anonymous [neregistrovani]

Pozdrav...

I sve pohvale vojsci Srbije i napacenom srpskom narodu, u vekovnoj istoriji ostali smo nenadmasni, ali nam politicari Srbije uvek kvare prosek (nazalost)...

(sreda, 28. mar 2012, 17:51) - Milan_BL [neregistrovani]

re: Nije

Aaaaa, u pravu je ovaj stručnjak što kaže da nije oboren, već se srušio usled kvara na uređajima. U pitanju su bile svećice, marke "Bosna SUPER"...

(sreda, 28. mar 2012, 17:41) - Blagojevic [neregistrovani]

@ ko zna

Nije lako , u tome i jeste velicina uspeha

(sreda, 28. mar 2012, 17:34) - anonymous [neregistrovani]

f oznaka

gresis.oznaka velike vecine americkih aviona je F.pocni od F4F(avion iz drugog svetskog rata)pa ide preko f4,f5,f14,f15,f16,f18,f22 i novi f35 i ovaj f117.to su avioni sa visestrukom namenom osim f117 koji je namenjen za gadjanje cilja na zemlji.ovi ostali avioni su visenamenski tako da ta prica pada u vodu.moje misljenje je da se njihovi avioni tako zovu jer imaju toliko vrsta aviona da ni ne znaju sami kako da ih nazovu.pozdrav :)

(sreda, 28. mar 2012, 16:54) - anonymous [neregistrovani]

ko zna

ko zna sta se stvarno dogodilo... ja mislim da je to bila cista sreca, jer da se stelt avioni tako lako obaraju zasto ih onda prave sve velike sile, medju njima i vasi obozavani rusi...

(sreda, 28. mar 2012, 16:27) - анонимус [neregistrovani]

F-117a

Пре тачно 13 година легендарни ракеташи 250. Бригаде ВС оборили су амерички ловац "Ф-117А".

Једна исправка, није ловац већ бомбардер. Додатак "Ф" (fighter - ловац) је само да би намамио пилоте да њиме пилотирају, јер су бомбардери у то време били неомиљени. Амери су одрастали уз филмове TOPGUN и друге.

(sreda, 28. mar 2012, 16:03) - Mihajlo [neregistrovani]

Re: Nije

Pa naravno, kad ga je strefila stara ruska raketa, razdesili su mu se svi uređaji koje je imao! :-)

(sreda, 28. mar 2012, 15:42) - anonymous [neregistrovani]

Vlada.

@Gospodo

Danas smo bas na casu pricali sa profesorkom istorije o obaranju ovog stelt aviona F-117, ona kaze da smo mi imali stare radare, a i neke novije, a covek, legenda, koji ga je oborio, Zoltan Dani je ukrstio 1 stari i 1 novi radar, i tako je mogao da otkrije svaki avion koji se nalazio u vazdusnom prostoru SRJ, pa i stelt avion. To je bila inovacija za koju skoro niko nije znao, a i oni koji su znali za to (nekolicina ljudi iz NATO-a i nase vojske), nisu imali hrabrosti da isprobaju to, zato sto nisu znali hoce li uspeti. Ali eto, nasao se covek-legenda, Zoltan, koji je to prvi upotrebio, i na nasu veliku srecu - uspesno! :-)

(sreda, 28. mar 2012, 15:16) - anonymous [neregistrovani]

Сад ми је јасно

Зашто нас пошто потом желе у НАТО

(sreda, 28. mar 2012, 15:11) - anonymous [neregistrovani]

Dokle

Dokle ce mo poraze da slavimo kada se zna da stetu sto smo imali od bombardovanjem nikad nemozemo da nadoknadimo bilo ljudskim ili tahnikom.