Šabić: Zabranjena obrada podataka

U sistemu "Bus plus" privremeno zabranjena obrada podataka putnika, saopštio Radoljub Šabić. Mora se garantovati privatnost ljudi koji koriste pretplatne karte i isključiti mogućnost praćenja njihovog kretanja, ističe Šabić.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je da je firmi "Apeks Solušn Tehnolodži" privremeno zabranio obradu podataka o ličnosti u okviru sistema "Bus Plus".

Šabić je naveo da je u utorak obavestio gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da će doneti rešenje o privremenoj zabrani obrade podataka.

"Još u postupku prethodne provere izvođači projekta "Bus plus" bili su upozoreni na sve obaveze iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i da će u slučaju da Zakon ne bude poštovan biti zabranjena obrada podataka", rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, upozorenje se, pre svega, odnosilo na neophodnost isključivanja mogućnosti "uparivanja" podataka iz dva centra - jednog u kome se vode podaci o pretplatniku i drugog sa podacima o saobraćaju.

Mora se garantovati privatnost lica koja pretplatne karte koriste i isključiti mogućnost praćenja njihovog kretanja, odnosno utvrđivanja vremena putanje kretanja građana, navodi se u Šabićevom saopštenju.

Neposredno pred početak funkcionisanja "Bus plus" sistema konstatovano je da nije u potpunosti postupljeno u skladu sa upozorenjem, zbog čega je doneto rešenje o privremenoj zabrani obrade određenih podataka.

"Dobro je što 'Bus plus' isključuje mogućnost praćenja bilo koga u realnom vremenu. Isključena je i mogućnost naknadnog rekonstruisanja putanje kretanja korisnika 'Bus plusa'", rekao je Šabić.

Šabić je, međutim, rekao da je ostala mogućnost da se naknadnim lociranjem vremena i korišćenog vozila zadire u privatnost, a da ni jednim pravnim aktom nije utvrđena svrha te obrade podataka, njeni razlozi i procedura.

Gradonačelnik Đilas je "u potpunosti razumeo razloge zabrane i preduzeće korake da se što pre otklone", rekao je Šabić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 01. feb 2012, 22:47) - Igor Stanko [neregistrovani]

G. Šabiću

Svaka čast! Vrlo sam sumnjičav prema novom sistemu upravo zbog mogućnosti bus plus-a da prati kretanje građana i te informacije prodaje trećim licima

(sreda, 01. feb 2012, 18:00) - anonymous [neregistrovani]

primer

Nem šta,u svakoj pa i u ovoj prilici primerom g.Šabić primerom pokazuje kako se odgovorno vrši javna funkcija.