Lažni "analgin"?

Na tržištu Srbije pojavio se lek "analginum", koji je falsifikat imena leka "analgin", saopšteno iz kompanije "Alkaloid". Lek nema dozvolu za promet ni sertifikat o ispravnosti i prodaje bez kutije i uputstva za upotrebu.

U slobodnoj prodaji na tržištu u Srbiji pojavio se falsifikovani lek "analginum", koji nema dozvolu za promet ni sertifikat o ispravnosti, saopšteno je iz kompanije "Alkaloid".

Kako je navedeno, lek "analginum" proizvođača "Replek Farm" falsifikat je imena leka "analgin" i nije legalan na tržištu Srbije, jer nema dozvolu za stavljanje leka u promet, kao ni sertifikat o ispravnosti koje izdaje Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Potrošači lek mogu prepoznati po tome što se prodaje bez kutije i uputstva za upotrebu, a s obzirom na to da je lek "analginum" nepoznatog porekla, njegova upotreba može biti opasna po zdravlje korisnika, ističu u "Alkaloidu".

U saopštenju se dodaje da pojava tog leka unosi pometnju kod pacijenata, budući da svojim nazivom podseća na lek "analgin" prozvođača "Akaloid" iz Skoplja, koji je registrovan i dugi niz godina prisutan na srpskom tržištu.

U saopštenju se dodaje da je ta kompanija o pojavi nelegalnog leka na tržištu Srbije obavestila Ministarstvo zdravlja.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 29. jan 2012, 01:43)
anonymous [neregistrovani]

Drzava

Pitanje je kako je uopste taj lek dospeo na nase trziste. Koji drzavni sektor je to dozvolio?Odgovorne treba pronaci i sa njima "popricati" jer ovo nije prvi put.

(subota, 28. jan 2012, 15:45)
anonymous [neregistrovani]

strasno

Ja neznam ko ga kupuje bez oznake to je opasno po zdravlje.Odma treba preispitati i kazniti jer to nije sala.