Apel za zaštitu uzbunjivača

Doktori protiv korupcije uputili apel predsedniku Srbije Borisu Tadiću za zaštitu uzbunjivača Bojane Bokorov, koja je ukazala na trgovinu listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine.

U apelu upućenom državnom vrhu, Doktori protiv korupcije traže zaštitu uzbunjivača Bojane Bokorov, koja je ukazala na trgovinu listama čekanja na radioterapiju na Institutu za onkologiju Vojvodine (IOV).

U apelu predsedniku Srbije Borisu Tadiću ukazano je na potrebu zaštite Bojane Bokorov od institucionalnog progona, što bi, kako se navodi u apelu, bio i jasan znak Evropskoj uniji o postojanju političke volje za borbu protiv korupcije u Srbiji.

"Pre par dana, Bojana Bokorov, doktor nauka i docent na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu je od uprave IOV posle 25 godina rada, dobila upozorenje pred otkaz", navedeno je u apelu.

Bojana Bokorov je, u skladu sa lekarskom etikom, resornom ministarstvu pre više od dve godine dokumentovano ukazala na trgovinu listama čekanja zbog koje je, kako piše u saopštenju, u Vojvodini stotinama obolelih od raka uskraćeno pravovremeno lečenje - radioterapija.

Doktori protiv korupcije ocenili su da nadležne institucije nisu adekvatno reagovale što su, kako je navedeno u saopštenju, rukovodioci IOV-a prepoznali kao "dozvolu za odmazdu prema doktorki Bokorov".

"Uspeh u borbi protiv korupcije nije moguć bez odlučnih i časnih ljudi, uzbunjivača koji imaju dovoljno građanske hrabrosti da, uprkos pretnjama, ukažu na zloupotrebe i korupciju u sredini u kojoj rade", poručeno je u apelu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. jan 2012, 18:35)
vuja [neregistrovani]

a nas pacijente...

vidim da se doktori ptoriv korupcije brinu za uzbunjivace iz redova doktora, ali za uzbunjivace iz redova obicnih pacijenata, to nema veze