Podnošenje zahteva za povraćaj imovine

Novoosnovana Agencija za restituciju od prvog februara uputiće javni poziv za podnošenje zahteva za povraćaj imovine. Međutim iz udruženja starih vlasnika pozivaju sve zainteresovane da pre podnošenja zahteva agenciji provere i dopune podatke koje su već predali.

U poštama širom Srbije, od prvog februara počeće da radi po jedan šalter Agencije za restituciju koji će primati zahteve za povraćaj imovine.

U Agenciji očekuju oko 150.000 zahteva, ali u udruženju starih vlasnika i dalje nisu zadovoljni. Oni pozivaju da pre podnošenja zahteva Agenciji, svi provere i dopune podatke koje su već predali.

Zahtevi treba da sadrže popunjen obrazac i dokaze o vlasništvu, uključujući svaki raspoloživi detalj. Rok za prijavu je dve godine, a prva rešenja u Agenciji očekuju šest meseci od prijavljivanja.

Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju, nije siguran da li će Agencija završiti posao brzo, jer su, kako kaže, u pitanju složeni postupci.

"Mi ćemo se truditi da radimo jako brzo da omogućimo podnosiocima zahteva da ostvare što brže svoja prava", naglašava Sekulić.

U Mreži za restituciju i dalje su nezadovoljni i kažu da je neophodno da se baza podataka o oduzetoj imovini, koja je pravljena 2006. godini u Direkciji za imovinu, što pre upotpuni, jer od toga zavisi koliko će zaista Zakon o restituciji moći da bude primenjen.

Mile Antić iz Mreže za restituciju kaže da postoji bojazan da, zbog nepotpune baze podataka, imovina bude upisana kao javna svojina, a kasnije i otuđena ili prodata nekim stranim investitorima, čime će se, kako navodi, dodatno iskomplikovati i sam proces restitucije.

Zakon o evidentiranju oduzete imovine iz 2006. godine bio je prilično neuspešan i nije obezbeđivao osnov za vraćanje imovine. Predviđao je, kažu u Ministarstvu finansija, samo evidentiranje, jer se tek pravila baza podataka koliko se imovine potražuje.

Državni sekretar Ministarstva Goran Radosavljević smatra da je ta baza bila jako loša, jer su svi rokovi za prijavljivanje probijani.

Kako navodi, bilo bi pravičnije prema bivšim vlasnicima da se novim zakonom propiše novi rok, i da u narednom roku od dve godine oni mogu ponovo da podnesu zahtev.

Dokumenta će se prikupljati u centrali u Beogradu i podružnim jedinicama u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Posle donošenja rešenja imovina će bit vraćena u naturalnom obliku.

Tamo gde to nije moguće vratiće se 10 odsto u novcu, a ostatak u obveznicama čija će vrednost biti obračunata u evrima i donosiće kamatu od dva odsto godišnje.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 08. feb 2012, 15:25)
anonymous [neregistrovani]

imovina

u bivsoj Jugoslaviji je posle drugog svetskog rata a i za vreme rata oduzeto jako puno narocito jevreima kuce,radnje,fabrike,banke...neko je to dobio kao ''poklon'' bez truda i u tome uziva i to ce ostaviti u nasletstvo svojoj deci pa mislim da ako nista drugo barem neka se zna cije je to bilo.

(sreda, 18. jan 2012, 17:11)
anonymous [neregistrovani]

Nije glupost !!!

Nije nikako glupost vraćanje oduzete imovine i ne znam kako to neko moze da kaze da je glupost!? Nepravedno oduzimanje imovine od pre 60-70 godina mora da se ispravi, jer su tadasnji režim i njima slični nepravedno oduzeli imovinu pravim domaćinima, koji su teškom mukom stekli svu svoju imovinu, koja je tako lako oduzeta i obespravljena i data na korišnjenje ljudima kojima nikako ne pripada. Zgrade, lokali, njive, placevi...ljudi su pošteno zaradili a izgubili...zašto..??? Ovo mora i treba da se ispravi. Pricam u svoje ime, vezano za mog pradedu...ondasnji režim je od pravog domaćina, oduzimanjem imovine, napravio siromašnog čoveka, samo zato što je imao i pošteno radio...i zato ostao bez svoje zemlje...da li je to u redu????

(utorak, 17. jan 2012, 23:13)
anonymous [neregistrovani]

Povratak imovine!?

Ja sam duboko ubedjen da su to uglavnom gluposti koje nikada nebi ni trebale da postoje? Vracati nekome nesto sto mu je oduzeto pre 60 ili 70 godina a pritom ne znajuci uopste kako je taj stekao to bogatsvo je u najmanju ruku glupost! Ja licno mislim da nasa vlast i drugi koji su zauzeti tim poslom imaju mnogo pametnije poslove da resavaju nego gluposti kao sto su-Povratak imovine oduzete pre toliko godina!

(utorak, 17. jan 2012, 19:32)
anonymous [neregistrovani]

restauracija.

Mislim da vlasnici(Osteceni) treba da se udruze i osnjuju advokatske kancelarije u gradovima pod okriljem neke *Krovne) organizacije-koje bi preuzele i zvanicnu odgovornost za rad-uspeh u podnosenju zahteva!!Kao registrovana institucija lakse bi bilo da se nose sa drzavnim manipulacijama i lenjim cinovnicimaa, ujedno bi uspesno sprovela sve zakonske norme -trazenje za povracaj,prilaganjem celokupne dokumentacije.Takva institucija bi imala i daleko vece sanse da *Komunicira* sa zakrzljalim trikovima obmane cinovnika,u pruzanju pomoci neupucenih gradjana-koji se sigurno ne mogu snacu u lavirintu bezzakonja,formalnosti i namernog odugovlacenja procesa-kao npr:nepotpuna dokumentacija ,neblagovremeno predavanje zahteva,i jos stotinama kojekavih drugih mogucnosti.Ovo je i idealna prilika da se pokrene lavina korupcije,ili da se bar u ovoj situaciji totalno prigusi..Javno,strucno,masovno-napred.

(utorak, 17. jan 2012, 15:10)
anonymous [neregistrovani]

vratiće kikiriki...

odnosno samo neki delić i reći će "pa vratili smo vam"...

(utorak, 17. jan 2012, 13:42)
anonymous [neregistrovani]

nikom nista

Opet isto i opet nece bitni nista!! Imovina se nece vratiti nikome i nikada. To je ocikledno. Polse direkcije osnovali agenciju pa ce opet neku drugu samo da bi zamajavali narod!!