Proslava Božića u Srbiji

Božić je porodični praznik. Pravoslavni hrišćani, koji poštuju julijanski kalendar, rođenje Hristovo slave 7. januara. Božić se u domovima slavi tri dana.

Pravoslavni hrišćani koji poštuju julijanski kalendar slave Božić, odnosno rođenje Isusa Hrista. Predsednik Boris Tadić prisustvovao je liturgiji u manastiru Visoki Dečani, na poziv vladike raško-prizrenskog Teodosija.

Najradosniji hrišćanski praznik, Božić proslavljen je i u svetu i u regionu.

Patrijarh srpski Irinej služio je svetu božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu. Uz verske obrede i pričešće na kraju dvočasovne službe božićnu poslanicu Srpske pravoslavne crkve pročitao je starešina Saborne crkve Petar Lukić.

Liturgiji u Sabornoj crkvi prisustvovali su zamenik premijera Ivica Dačić, ministar vera i dijaspore Srđan Srećković, državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i mnogobrojni vernici.

U božićnoj poslanici, patrijarh podseća da je duhovni mir pomućen strahom i brigom zbog zbivanja u svetu, a posebno zbog tragičnih zbivanja na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Irinej poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da istraju i ostanu na svojim ognjištima. Patrijarh poziva vernike i da očuvaju svetinju braka, da se brinu i staraju o svojoj deci, a posebno o njihovom verskom i moralnom vaspitanju i obrazovanju.

U pravoslavnim hramovima širom Srbije sinoć su služene liturgije i zapaljeni badnjaci, čime je obeleženo Badnje veče i najavljen najradosniji hrišćanski praznik - Božić.

U prvim vremenima hrišćani nisu slavili ničiji, pa ni Hristov rođendan. Kako je zabeleženo u Liberijevom kalendaru, prvi put ovaj praznik se slavi u Rimu 354. godine.

U Carigradu kao crkvenom centru Istoka, proslavu Božića je pokušao da uvede 379. godine sveti Grigorije iz Nise. To tada nije uspelo, slavljenje se ustalilo tek od 395. godine. Prvi Vaseljenski sabor, održan 325. nije se bavio ovim pitanjem, pošto je opšti stav Istoka bio da se Božić ne treba u obeležavanju odvajati od Bogojavljenja. Otuda i danas ima nekoliko crkava koje ova dva praznika nisu razdvojila i slave ih 19. januara.

Kako evanđelje beleži, "kad se navrši vreme, posla Bog Sina svoga jedinorodnog". Po starom računanju vremena, to se zbilo 5511. godine od "stvaranja sveta".

Po Božjoj promisli, devojka Marija, zaručnica skromnoga zanatlije Josifa iz Nazareta, bezgrešno je začela i rodila sina - Emanula, što znači "s nama je Bog", koji je dobio ime Isus. Rodila ga je u Vitlejemu, malom gradu u Judeji, iz koga potiče car David. U vreme rođenja, na nebu se pojavila zvezda, posebne svetlosti, kao znak velikog događaja.

Pojava ove zvezde vekovima je interesovala ne samo teologe već i naučnike, posebno astrologe. Kretanje nebeskih tela pre dva milenijuma se može izračunati. U naučnim krugovima ustalilo se mišljenje da se 7. godine pre naše ere zaista dogodila pojava takvog raasporeda planeta, posebno Jupitera i Saturna, kakva je opisana od strane evanđeliste Mateja.

Porodični praznik

Božić je pre svega porodični praznik kada se ukućani okupe da u toplini  svoga doma dožive mir Božji. Liturgija koja se danas služi u hramovima ima posebno svečano obeležje. Čita se pastirska poslanica koju pomesni crkveni poglavar sa episkopatom upućuje svojim vernicima.

Posle liturgije, u mnogim krajevima, vernici se zadržavaju u porti, "mirbožaju" se, čestitaju praznik i tom prilikom se zavađeni međusobno mire. Svako tada treba drugima da prašta, stvarajući mir, pošto je on suština ovog praznika. Nema mira sa Bogom ako vernik nije u miru sa svojim bližnjima.

Običaj je da se drugima danas ne ide u posetu, već kuće posećuju rano u jutro polažajnici koji čestitaju praznik i bivaju darivani. U kući domaćin lomi česnicu u kojoj se "skriven" novčić koji predstavlja sreću za onog kome zapadne.

Božić se u domovima slavi tri dana. Drugi dan je Sabor Presvete Bogorodice, a trećeg se slavi spomen na svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, koga brojne naše porodice praznuju kao krsnu slavu.

U crkvama praznik na neki način traje do "malog Božića", Nove godine, kada je takozvano "odanije praznika". Za to vreme se sredom i petkom ne sme postiti.

Drevni srpski pozdrav koji nemaju drugi pravoslavni narodi, čuće se ovih dana u gotovo svim našim domovima, ali i na ulici i radnom mestu:

Hristos se rodi  - Vaistinu se rodi!

broj komentara 29 pošalji komentar
(nedelja, 08. jan 2012, 01:06)
anonymous [neregistrovani]

Spajanje

Dokle smo spojili slobodne dane i dokle necemo raditi? Da nije mozda do Djurdjevdana?

(subota, 07. jan 2012, 21:29)
anonymous [neregistrovani]

dalmacija

Sretan Bozic .Mir Bozji da nas sve skupa vodi Hristos se Rodi.Volimo sve ljude kao sto hristos voli nas i pjevajmo na sav glas.zelim da svaki covjek nosi ovu Radost danasnjeg dana u srcu dusi cjelog svog zivota i da ga cuva Bog i Njegova toplina.

(subota, 07. jan 2012, 20:19)
anonymous [neregistrovani]

Re: Mir Boziji

Ваистину се роди!

(subota, 07. jan 2012, 16:23)
anonymous [neregistrovani]

Mir Boziji

HRISTOS SE RODI. Srecan praznik svima ko slavi danasnji praznik.

(subota, 07. jan 2012, 16:19)
Aleksic [neregistrovani]

Hristos se rodi

Srecan Bozic!
Da nam predstojeca godina donese zdravlje, srecu, razumevanje i mnogo novca.
Pozdrav iz Kanade

(subota, 07. jan 2012, 16:04)
anonymous [neregistrovani]

srecan bozic

srecan bozic svim mojim kuzmincanima

(subota, 07. jan 2012, 16:03)
pop [neregistrovani]

kac

pozdrav Pavlovicima sa Svalbarda. Hristos se rodi i srecna im slava unapred.

(subota, 07. jan 2012, 14:19)
sremci [neregistrovani]

Hristos se Rodi!

Zažmuri i duboko u srcu svome,
poželi dobrodošlicu spasu tvome,
u duši radost nebesku pronesi,
i Hrista našeg do Oca uznesi.

Svanuo je dan Istine i Spasa,
rodio se Hristos mekog glasa,
i svetlošću svoga lika On obasja,
sve gore, mora, livade i klasja.

Prepoznaj ga po bistrom oku sjajnom,
nazovi ljubavlju, životom, Svetom tajnom,
poželi da pratiš svaki korak Hrista,
da i tvoja duša kao lik Njegov blista.

Radost... Čistu radost u svom životu širi,
pruži ljubav svakom i sve pomiri,
raduj se, nek Ljubav tvojim domom hodi,
Božji Mir i Radost, Hristos se Rodi!

(subota, 07. jan 2012, 13:54)
anonymous [neregistrovani]

Srecan Bozic

Mnogo uspeha, zdravlja i srece za RTS! OD familie Pavlovic sa hladnog Svalbarda sa srdacnim pozdravom ,,,MIR BOZI HRISTOS SE RODI,,,

(subota, 07. jan 2012, 13:39)
Зрењанинац [neregistrovani]

Свим Православним хришћанима

... Нек је радост овог светог дана,
души твојој сав лек и храна,
нек је љубав што се сада рађа,
сваким треном теби слађа.

Нек нам јединство кућу краси,
свака мисао Божјим именом гласи,
у срце прими благослов Божји сада,
родио се Христос, у спасење нада.

Сваки делић дивног бића твога,
нека слави рођење нашег Бога,
благословен је сваки онај трен,
када си милошћу и надом испуњен.

Радост сада нека нас Богу води,
Христос у сваком срцу да се роди,
теби и твојима свако добро желим,
прихватимо Христа срцем својим целим!

Мир Божји, Христос се Роди!