Rehabilitovan knez Pavle

Knez Pavle Karađorđević rehabilitovan i smatra se neosuđivanim, presudio Viši sud u Beogradu. Pred sudom je dokazano da je, odlukom iz 1945. godine, knez Pavle bio proglašen zločincem iz ideološko-političkih razloga.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je kneza Pavla Karađorđevića, nekadašnjeg namesnika Kraljevine Jugoslavije, poništivši odluku Državne komisije iz septembra 1945. godine kojom je bio proglašen za zločinca. Istovremeno su poništene i sve pravne posledice te odluke.

Rešenjem o rehabilitaciji utvrđeno je da je odluka Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača ništavna, kao i da su ništavne sve njene pravne posledice, uključujući i kaznu konfiskacije imovine, rekla je Tanjugu advokat Dušanka Homen Subotić, koja je u postupku za rehabilitaciju zastupala ćerku kneza Pavla, princezu Jelisavetu Karađorđević.

Shodno toj odluci, rehabilitovano lice, knez Pavle Karađorđević, smatra se neosuđivanim, istakla je Dušanka Homen Subotić.

Pred sudom je dokazano da je, odlukom iz 1945. godine, knez Pavle bio proglašen zločincem iz ideološko-političkih razloga.

Prema rečima Dušanke Homen Subotić, dokazano je da nisu tačni navodi komunističke vlasti koje su kneza Pavla teretile da je po preuzimanju vlasti "pogazio Ustav i celokupnu vlast preuzeo u svoje ruke, ignorišući narodne predstavnike", kao i da je "kriv za zaključivanje Trojnog pakta, čime je doprineo agresivnom ratu Sila osovine".

"To što se njemu stavljalo na teret, po navedenoj odluci je čak i retroaktivno objavljeno u Službenom listu 1945, a 1943. godine doneta je deklaracija po osnovu koje je knez Pavle proglašen ratnim zločincem, iako u vreme potpisivanja Trojnog pakta, niti je bio prisutan u Beču, niti je bio učesnik samog potpisivanja", istakla je Homen Subotić.

Ona je podsetila da je tadašnja Vlada donela odluku o potpisivanju Trojnog pakta i da su potpisnici tog akta 27. marta 1941. bili premijer Kraljevine Jugoslavije Dragiša Cvetković i vođa hrvatske opozicije Vlatko Maček.

"Da bi bilo jasnije koliko su nepravične bile odluka i deklaracija koje su kneza Pavla označile kao zločinca, moram da podsetim da je on sve vreme rata proveo u izbeglištvu i prvo je najpre uhapšen 28. marta u vozu za Zagreb", navela je Dušanka Homen Subotić.

Odmah je, kako je dodala, poslat u izbeglištvo najpre u Atinu, a potom u Keniju, pa u Južnu Afriku i ceo život je uz princezu Jelisavetu lutao po celom svetu.

"Ovo je jedno istorijsko rešenje, koje će pored rešenja o rehabilitaciji Slobodana Jovanovića, uticati i na utvrđenje istorijske istine o periodu o kome smo mi malo znali ili bar nismo učili o tome. Kad se budu otvorile arhive, tačno će se utvrditi okolnosti koje su dovele do političke osude kneza Pavla", navela je Dušanka Homen Subotić.

Sudska rehabilitacija kneza Pavla Karađorđevića je, iako okasnela, očekivana i sasvim u redu, izjavio je danas član Krunskog saveta Dragoljub Acović.

Posle ubistva kralja Aleksandra 1934. godine u Marselju, knez Pavle je postao prvi namesnik.

Karađorđev praunuk knez Pavle umro je 14. septembra 1976. godine u Američkoj bolnici u Neiju, kraj Pariza. Sahranjen je u Lozani, zajedno sa sinom, knezom Nikolom i suprugom, kneginjom Olgom.

broj komentara 32 pošalji komentar
(petak, 06. jan 2012, 12:35)
stanke [neregistrovani]

slava ti kneze

Konacno smo docekali da se jednom od najvecih medju nama spere ljaga sa imena njegovog i njegove porodice od najvecih medju nama.Slava ti i hvala veliki Kneze Pavle Karadjordjevicu!

(petak, 16. dec 2011, 11:51)
Новосађанин НС [neregistrovani]

Правилно

Сви су склапали споразуме са Хитлером; и Енглези, и Французи, и Руси, и Американци -
све док је постојала нада да се рат може избећи. Сетимо се Минхенског споразума кад су
западне силе поклониле Хитлеру чешке Судете,
па споразума Рибентроп-Молотов.

(petak, 16. dec 2011, 08:26)
Voroncov [neregistrovani]

Ništa nije moglo spasiti Kraljevinu Jugoslaviju

Preokupacija mu je bila umetnost, naročito slikarstvo, stvaranje muzeja i slične delatnosti.Živeo je mirnim životom i politikom se nije uopšte bavio. Da nije bilo Marseljskog atentata 1934. sigurno bi tako i ostalo.Međutim testamentom kralja Aleksandra , a i njegovim preporukama još za života . postao je namesnik. Praktično je vladao on jer druga dvojica namesnika bila su u senci. Doprineo je stvaranju Banovine Hrvatske 1939. i pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu 25. marta 1941. Kako bi se događaji odvijali da je taj ugovor sa Hitlerom ostao na snazi teško je znati jer zna se da se Hitler nije držao ugovora, a unutrašnji i spoljni apetiti neprijatelja na uništenje Jugoslavije bili su preveliki.No 27. mart nije spasio Jugoslaviju, bila je ispunjena izdajnicima i kapitulirala je za 11 dana.

(petak, 16. dec 2011, 07:17)
anonymous [neregistrovani]

dragi

bolje rat nego pakt,,,

(petak, 16. dec 2011, 07:04)
anonymous [neregistrovani]

Pavle_Tito

Knez Pavle je bio jedan, mislim najbolji politicar nekih Jugoslavija. Njegova greska je sto je bio u krivo vrijeme. Nakon 45-50 godina mi ga rehabilitujemo. Sta ce biti nakon sljedecih 45-50 godina. Opet ga sudimo, pa opet cekamo da ga rehabilitujemo itd. Bio je dobar za svoje vrijeme, ali nije bio shvacen, nisu ga razumili ili slicno. Licno mislim da nije bio borac, nije imao hrabrosti. Tito je pobjedio jer je bio borac, hrabar, mozda pokvaren, ali to je politika, vlast. Poslije 45. pravilimo smo i napravili bratstvo i jedinstvo. danas, 20 godina poslije zadnjeg rata jos se sudimo, mrzimo zahvaljuci vodjama i ideologiji.

(petak, 16. dec 2011, 06:45)
anonymous [neregistrovani]

pavle majstore

ko je uhapsio kneza Pavla i koga je najurio iz njegove zemlje. Samo me ja podrsku dao Vlatko Macek, koji je na stanici u Zagrebu pitao"MI te branimo.Ostani, mi ce mo braniti," I tada kaze Macek "Imam Hrvatsku strazu. 300.000 mi ima da te branimo,". Knez je rekao vracam se u Beograd.

(petak, 16. dec 2011, 06:18)
Vladimir [neregistrovani]

1000godina

Toliko imate problema danas i vi se nadjete da se zamlacujete necim sta se desilo prije 100g. Pa nije ni cudno sto tako zaostaloo zivite.

(petak, 16. dec 2011, 06:00)
napredak [neregistrovani]

koji put?

Koji smo to put trebali da sledimo? Fasizma ili? O cemu ti baljezgas?

(petak, 16. dec 2011, 04:49)
anonymous kengur [neregistrovani]

pravda je dostizna

Najveche zlo covechanstva u bivshoj Jugoslaviji i sada u mojoj zemlji Srbiji su bili komunisti.Pozdrav iz moje druge domovine.

(petak, 16. dec 2011, 02:01)
anonymous [neregistrovani]

Dali

Dali ce mo docekati u ovoj nasoj izmucenoj Srbiji da se sudi i komunistickim zlocincima i udbasima koji su ubijali na Golom Otoku i sirom bivse Juge a danas drsko i ako u poznim godinama vredjaju izjavama i postupcima svoje sugradjane. Do kada ce trajati ovaj teror i kada ce drzavni organi za to nadlezni pokrenuti istrazne postupke protiv ovih ne dodirljivih velikana cijom su zaslugom nestali mnogi neduzni gradjani samo zato sto nisu bili politicki podobni.