Prekinuta projekcija filma "Milk"

Projekcija filma "Milk" na FEST-u prekinuta je na kratko kada su na binu izašli predstavnici Gej strejt alijanse u znak protesta što im nije dozvoljeno da održe konferenciju za novinare. Direkcija FEST-a saopštila je da Festival nema nikakve veze sa protestom i izvinila se publici.

Projekcija filma "Milk" na FEST-u prekinuta je na kratko kada je na binu izašlo dvadesetak predstavnika Gej strejt alijanse u znak protesta što im nije dozvoljeno da u četvrtak u Centru Sava održe konferenciju za novinare.

Obezbeđenje ih je, prema rečima predstavnika te alijanse, grubo izguralo iz sale, tako da oni najavljuju preduzimanje nekih zakonskih koraka i da će tražiti smenu direktora Centra Sava.

Pomoćnik direktora Centra Sava Rade Hinić, ranije je izjavio da je konferencija za novinare Gej strejt alijanse otkazana iz bezbednosnih razloga.

Ministar kulture Nebojša Bradić kaže da ga zabrinjava odluka rukovodstva Centra Sava o otkazivanju konferencije za novinare, i dodao da fest ima veliku tradiciju u našem društvu i neguje različite fimske sadržaje koji dolaze iz celog sveta.

Bradić je takođe istakao da film "Milk" dolazi sa jedne prestižne svetske manifestacije gde je Šon Pen dobio "Oskara" za glavnu mušku ulogu.

Potez rukovodstva Centra Sava osudile su Liberalno demokratska partija i Socijaldemokratska unija.

"Ne ulazeći u poslovnu politiku Sava centra, naglašavamo da odluka koja je doneta, kao i propratno objašnjenje zamenika direktora te ustanove Radeta Hinića, predstavljaju grubo kršenje osnovnih ljudskih prava", piše u saopštenju SDU.

Direkcija Festa izvinila se publici zbog neprijatnosti izazvanih događajem u Centru Sava.

U saopštenju se ističe da se FEST apsolutno ograđuje od tog događaja s kojim nije imao nikakve veze, jer je protest izazvan načinom saradnje Centra Sava i Medija centra.

Molimo da se festivalske projekcije ne zloupotrebljavaju za bilo čije sukobe, jer FEST-ova publika to ne zaslužuje, navodi se u saopštenju.

Alijansa je ranije najavila da će u Medija centru predstaviti "Izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u 2008. godini - Ovo je zemlja za nas".

Prema koalicionom sporazumu posle izbora prošle godine, rukovođenje Sava centrom pripalo je Socijalističkoj partiji Srbije.

Fest nema veze sa incidentom, publici izvinjenje

Direkcija 37. Festa saopštila je da Festival nije imao nikave veze sa sinoćnim protestom grupe građana koji su izašli na scenu za vreme trajanja filma "Milk" u Sava centru i izvinila se publici Festa.

"Povodom nemilog događaja u Velikoj dvorani Sava centra, za vreme trajanja filma 'Milk' na 37. Festu, kada je grupa građana protesno izašla na scenu ispred platna u nameri da prekine projekciju filma, Festival se najpre izvinjava cenjenoj publici Festa zbog neprijatnosti.

Festival se apsolutno ograđuje od ovog događaja s kojim nije imao nikakve veze niti ikakve informacije, jer je taj protest izazvan načinom saradnje između Sava centra i Medija centra", navedeno je u saopštenju.

Direkcija Festa zamolila je da se "festivalska scena i projekcije ne zloupotrebljavaju za bilo čije sukobe i nesporazume", i dodala da "festova publika to ni malo ne zaslužuje".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво