Protest zbog hapšenja bivših pripadnika VJ

Crnogorsko udruženje boraca ratova od 1990. godine zatražilo fer suđenje i oslobađanje šestorice bivših pripadnika VJ osumnjičenih za ratni zločin nad albanskim civilima u Kaluđerskom Lazu kod Rožaja.

"Izražavamo javni protest zbog hapšenja šestorice bivših pripadnika VJ i najavu poternica za još dvojicom, zbog ratnog zločina koji su navodno počinili protiv civila albanske nacionalnosti u Kaluđerskom Lazu 1999. godine", navodi se u saopštenju tog udruženja, prenose crnogorski mediji.

Borci su optužili bivšeg vrhovnog državnog tužioca, a sada predsednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu da se "našla u ulozi službenog lica koje i tuži i sudi".

Udruženje posebno ukazuje na "neljudsko ponašanje prema optuženom Branislavu Radniću, srčanom bolesniku, kojeg su u postupku hapšenja u bjelopoljskoj bolnici vezali lisicama za krevet".

U Udruženju smatraju da 19 godina posle događaja u Kaluđerskom Lazu i nalaza istrage koju je iste godine obavila VJ, nisu postojali "valjani pravni argumenti" za hapšenje tih osoba, jer se, u međuvremenu, nisu promenile okolnosti.

Borci smatraju da je hapšenje režirano iz političkih razloga i da je "tempirano na dan izricanja presude Albancima, uhapšenim u policijskoj akciji "Orlov let", kao i da je reč o optužnici koja je plod političkih pritisaka centara moći izvan Crne Gore i domaćih nevladinih organizacija.

Udruženje obećava da će, kako se navodi u saopštenju, svim raspoloživim kapacitetima pomoći odbranu optuženih saboraca, ostati uz njihove porodice i aktivno pratiti predstojeće suđene.

Borci su poručili da će pomno pratiti i aktivnosti navodnih zaštitnika ljudskih prava koji su, zarad novca, "spremni da urade svašta, pa i da zapale vlastitu kuću".

Predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica saopštila je juče da je u Bijelom Polju uhapšeno pet bivših pripadnika VJ, za jednim se traga, a za dvojicom, koji žive na teritoriji Srbije, biće raspisana poternice zbog sumnje da su 1999. godine u Kaluđerskom Lazu počinili ratni zločin nad 23 albanska civila.

broj komentara 0 pošalji komentar