"Oluja" pred američkim sudom

Federalni sud u Čikagu proglasio se nadležnim za tužbu doseljenih Srba, prognanih i izbeglih iz Hrvatske, protiv Agencije penzionisanih američkih generala, koja je pomagala hrvatskim snagama u operaciji "Oluja", rekao predsednik "Veritasa" Savo Štrbac.

Predsednik "Veritasa" Savo Štrbac izjavio je da se Federalni sud u Čikagu proglasio  nadležnim za tužbu doseljenih Srba, prognanih i izbeglih iz Hrvatske, protiv Agencije penzionisanih američkih generala - MPRI (Military Professional Resources Incorporated).

"U ime grupe Krajišnika, građana SAD, tužbu su u avgustu prošle godine podnele dve advokatske kancelarije, a na predmetu radi više od 80 advokata", rekao je Štrbac u intervjuu Tanjugu.

Tužba je, kaže Štrbac, podneta na inicijativu Srba okupljenih u organizacijama "Žrtve genocida u Krajini" i "Srpski krajiški sabor".

Štrbac je podsetio da su MPRI osnovali penzionisani generali američke armije, za koju poznavaoci tamošnjih prilika tvrde da je "produžena ruka američke administracije", za koju obavlja prljave poslove, a koje, inače, ne bi mogla legalno da radi.

Prognani Srbi iz Hrvatske optužili su MPRI za učešće u genocidu i progone 200.000 Srba iz Republike Srpske Krajine u operaciji hrvatskih snaga "Oluja" 1995. godine.

Pritom su, kao dokaz, priložili ugovor o saradnji koji je MPRI zaključila sa vladom Hrvatske, rekao je Štrbac i dodao da je taj ugovor potpisao pokojni hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak.

Po tom ugovoru, MPRI je pružala usluge hrvatskoj vojsci, rekao je Štrbac, a prema dokazima koji su izbili na videlo tokom suđenja hrvatskim generalima u Haškom tribunalu, radi se o obučavanju i osposobljavanju hrvatske vojske, prevashodno oficirskog kadra.

"Pored toga, MPRI je naoružavala hrvatsku vojsku sa sofisticiranijim oružjem, kao što su bespilotne letelice i pomagala im, ako ne i u celosti planirala akciju 'Oluja'", navodi Savo Štrbac.

Prognani Srbi ovom tužbom traže odštetu od 10,4 milijarde američkih dolara, rekao je Štrbac, istakavši da njihov prvenstveni cilj nije novac, već istina o stradanju Srba u Hrvatskoj.

Prema izvedenoj računici svaki od 200.000 prognanika trebalo da dobije u proseku po 25.000 evra, plus pet odsto kamate od trenutka podnošenja tužbe.

Federalni sud u Čikagu proglasio se nadležnim po ovoj tužbi 22. avgusta, a obrazloženje odluke, na 21 stranici, potpisao je sudija Ruben Kastiljo.

Prema tom obrazloženju, sud smatra da tužba ima i dubinu i ozbiljnost, a pored toga, tužena agencija MPRI ima svoje filijale i poslove u državi Ilinois i okolnim mestima u kojima žive Srbi, koji su podigli tužbu i u mogućnosti su da redovno dolaze na suđenja.

Donoseći ovu odluku, sud je pozvao obe strane da postignu vansudsku nagodbu.

"Do prvog ročišta, koje je zakazano za kraj septembra, obe strane treba da se izjasne i predlože koje dokaze treba izvesti, što će odrediti dalji tok procesa", objasnio je Štrbac.

Ukoliko ne dođe do nagodbe, što je moguće, biće to složen i dug proces, ali sa veoma dobrim izgledima da se reši u korist Krajišnika, zaključio je predsednik "Veritasa".

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво