Presuda zbog planiranja terorizma

Viši sud u Podgorici osudio je dvanaest Albanaca na ukupno pola veka zatvora zbog protivustavnog delovanja i ugrožavanja bezbednosti Crne Gore.

Ivica Stanković, sudija iz Podgorice, izrekao je zatvorske kazne trajanja između tri meseca i više od šest godina. 

Dvanaest optuženika osuđeno je zbog protivustavnog delovanja i planiranja akcije koja bi ugrozila bezbednost u Crnoj Gori, rekao je Stanković. 

Među njima su i državljani Sjedinjenih Američkih Država - Sokol Ivanaj, Doda Ljukaj i braća Kola i Rok Dedvukaj. Sva četvorica su iz Mičigena.

Ostala petorica dobili su kazne zbog nelegalnog posedovanja oružja.

Sud je odredio da Doda Ljukaj mora da ostane u zatvoru, dok je pritvor ukinut desetorici od dvanaest osuđenih. Utvrđene su im mere nadzora, oduzimanje putnih isprava i zabrana napuštanja Crne Gore. Jednom optuženom sudilo se u odsustvu.

Grupa je prvobitno optužena za terorizam, ali je to kasnije preinačeno u blažu tužbu.

Okrivljeni se terete da su od 2004. do septembra 2006. godine pripremali oružanu pobunu u Malesiji, delu Crne Gore koji je većinski naseljen etničkim albancima, kako bi na tom delu teritorije stvorili posebnu albansku oblast Tuzi.

Grupa albanaca planirala je napade pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori u septembru 2006. godine, ali ih je crnogorska policija zajedno sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost uhapsila u akciji "Orlov let" dan uoči izbora. Vođa te grupe bio je Anton Siništaj.

Svi optuženi iz grupe su tokom glavnog pretresa negirali navode optužnice. Optužili su crnogorsku policiju za brutalnost i nacionalističko ponašanje prema maloj zajednici etničkih albanaca. 

"Nismo zadovoljni ovim presudama i žalićemo se na njih", rekao je njihov advokat Kole Camaj.

Katrina Dedvukaj, sestra braće Dedvukaj, rekla je da nije srećna što su njena braća proglašena krivima - "Mi nismo teroristi, ovo je naša zemlja."

Ovaj slučaj bio je meta međunarodne kritike zbog žalbi na brutalnost crnogorske policije. Nadležni u Crnoj Gori obećali su da će istražiti sve optužbe.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 05. avg 2008, 20:47) - Jovan Miekovic U.S.A [neregistrovani]

Tacno,

Svih cetvoricu dobro znam, Iz Hemtramik , Michigan. Dosta ih ima u Michigan koji razmisljaju da stvaraju nered sirom Crne Gore.
Zao mi je da cujem takve gluposti, ali se moramo pomiriti sa sudbinom takvih zlocinaca.
Nadam se da ce presuda , biti pozitivno reagovanje za Crnu Goru.

(utorak, 05. avg 2008, 19:20) - anonymous [neregistrovani]

Пут до велике Албаније

Ко још увек сумња у планове стварања велике Албаније, мора да је превише наиван или једноставно неће да сагледа реалност.