Natpis "Ovo je Srbija" na spomen domu Ovčara ispisao Hrvat

Četiri ćirilična slova "S" kao i natpis "Ovo je Srbija" koji je u noći između nedelje i ponedeljka, osvanuo na vratima spomen doma Ovčara kod Vukovara, delo su 44-godišnjeg Hrvata D.R. javila je Hrvatska radiotelevizija (HRT), pozivajući se na izvore Policijske uprave vukovarsko-sremske.

Policija je kriminalističkom obradom došla do počinitelja kod koga su pronađene otuđene stvari sa Spomen-doma - hrvatska zastava i krunica - a otkriveno je i mesto gde je odbacio flomaster kojim je ispisao grafite, prenosi HRT.

Vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan, izrazila je žaljenje zbog tog čina.

"Ni to nas neće obeshrabriti na putu izgradnje tolerancije i zajedništva u gradu Vukovaru, rekla je Buljan za HRT, dodavši da ima informaciju iz policije o uhvaćenom počinitelju i navela da je reč o psihički bolesnoj osobi.

Vandalizam se dogodio nekih 24 sata uoči trinaestogodišnjice akcije Oluja, koja se u Hrvatskoj obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Predsednik Društva zatočenika srpskih koncentracionih logora, Danijel Rehak juče je izjavio da je to prvi put da su na Spomen domu na Ovčari ispisane poruke mržnje.

Agencija Hina juče je navela da su grafiti neprimerenog sadržaja kao i poruke mržnje, srazmerno česta pojava u Vukovaru, te da su polaznici Međunarodne letnje škole "Ponovo izgraditi zajednicu " prošlog četvrtka prebrojavali takve natpise na više desetina vukovarskih fasada.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво