Читај ми!

Nastavak polemike Beograd - Zagreb

Tvrdnja Jadranke Kosor da je predsednik Boris Tadić zatražio zabranu obeležavanja "Oluje" je čista besmislica, izjavio je za Tanjug izvor blizak državnom vrhu. Prema tim navodima, u medijskoj dokumentaciji nije moguće naći ništa slično tom zahtevu.

Polemika na liniji Beograd - Zagreb nastavljena je, posle kritike predsednika Srbije da on, za razliku od hrvatskih zvaničnika, nikada ne bi pozdravljao i veličao optužene za ratne zločine, tvrdnjom hrvatske premijerke da je Tadić prošle godine tražio zabranu obeležavanja Oluje.

Hrvatska premijerka je navela da je Tadić prošle godine tražio da se zabrani da Hrvatska slavi Dan pobede - "dan koji je za svakog Hrvata i Hrvaticu i svakog građanina Hrvatske od posebne važnosti".

Izvor blizak državnom vrhu rekao je za Tanjug da je ta tvrdnja obična besmislica.

Prema dostupnoj medijskoj dokumentaciji takođe nije bilo moguće naći ništa slično zahtevu za zabranu.

Tadić je 3. Avgusta 2010. godine, prema saopštenju, poručio da taj zločin nikada ne sme da se zaboravi, ali da posle 15 godina moramo gledati u budućnost i sa Hratskom rešavati problema koje ima većina povratničkih porodica.

Ove godine predsednik Srbije je, povodom 16. godišnjice "Oluje", rekao da građani Srbije 4. avgusta tuguju i odaju počast svim nevino stradalima u zločinima koji se ne smeju zaboraviti.

Predsednik Tadić je naglasio da je pravedno što se ratni zločinci odgovorni za zločine u akciji ''oluja'' nalaze u Haškom tribunalu.

''Saradnja sa Hagom je bila na prvom mestu, moralna obaveza svih zemalja sa prostora bivše SFRJ, gde su se tokom 90-tih vodili teški ratni sukobi'', poručio je Tadić.

Predsednik je ukazao na potrebu da se sudbina nestalih otkrije i rekao da posle 16 godina moramo rešavati sa Hrvatskom probleme sa kojima se suočava većina porodica u procesu povratka.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара