Otkriveno pet masovnih grobnica srpskih žrtava

Udruženje za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda otkrilo je na području ove opštine u Republici Srpskoj pet lokacija na kojima bi mogle biti masovne grobnice gde su ukopane žrtve srpske nacionalnosti.

"Operativnom timu za traženje nestalih RS prijavljene su lokacije masovnih grobnica koje treba istražiti, i to kod Doma zdravlja, zatim u Donjim kolibama, kod Alfaltne baze, a dve grobnice nalaze se i na katoličkom groblju Banjice", izjavio je predsednik udruženja Marko Grabovac.

Podsetio je da je za vreme polugodišnje okupacije tokom 1992. godine u opštini Bosanski Brod postojalo 10 logora kroz koje je prošlo više od 2.000 Srba iz Broda, Dervente, Modriče, Odžaka i Doboja.

"Bar polovina njih je pobijena, čija su tela bacana u reku Savu koja je velika grobnica srpskog naroda sa ovog područja", kaže Grabovac.

Dodao je da je do sada iz više masovnih grobnica na području opštine Brod ekshumirano 368 tela, od kojih su identifikovane 263 žrtve, svi srpske nacionalnosti.

"Prva masovna grobnica u kojoj su sahranjena tela ubijenih Srba otkrivena je 1993. godine na gradskom groblju, iz koje su ekshumirane 92 žrtve", rekao je Grabovac.

Grabovac je podsetio da se od Tužilaštva u Doboju i Zenici već duže vreme traži da utvrde gde se trenutno nalazi 59 posmrtnih ostataka, među kojima su i skeleti 23 deteta, koji su iskopani pre tri godine iz masovne grobnice u Sijekovcu kod Broda.

Za zločine počinjene nad Srbima u Brodu još niko nije odgovarao i pored činjenice da je Haškom tribunalu još 2002. godine dostavljen obiman materijal sa dokazima o počinjenim ratnim zločinima sa imenima naredbodavaca i počinilaca, kao i imenima žrtava.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 09. avg 2008, 22:53) - Aleksandar [neregistrovani]

HOCE LI NEKO DICI GLAS

Pitam se sa pravom. Hoce li neko sada PODICI GLAS I TRAZITI ODGOVORNOST ZA ZRTVE, ili cemo se izviniti za zauzimanje prostora srpskim kostima? Ako Kusner zbog toga dolazi, dobro je dosao, a ako NE, odmah neka poseti ta stravicna mesta.

(četvrtak, 07. avg 2008, 00:26) - Novak Vidakovic (CH) [neregistrovani]

Cutanje

Ma normalno je, da se ne cuje u svijetu o tome. Jer svijetu je dosta od Ex-Yu i citavog tog konflikta. Zato je Kosovo dobilo nezavisnost (sto je velika nepravda), ali hoce da se konacno rijesi taj konflikt, i ako naj vise na stetu srpskog naroda. Rodjak mog oca je bio gradonacelnik od jedne pomenute opstine tokom rata ... sve ovo sam vec bio cuo, ali nikoga to nije interesovalo.

(sreda, 06. avg 2008, 11:30) - gorazd [neregistrovani]

A BBC i CNN cute

A sta mislis, zasto?

(sreda, 06. avg 2008, 10:19) - Johnny [neregistrovani]

A BBC i CNN cute

Da su u pitanju muslimani ili albanci BBC i ostali antisrpski mediji bi vec uveliko pisali o tome. Ovako, nema ni reci.

(utorak, 05. avg 2008, 22:46) - anonymous [neregistrovani]

POGLEDAJ DOM SVOJ ANDJELE...

Posto sam i sam sa tog podrucja takodje sam i svedok tih zlocina i sam sam se nalazio u izbeglickim kolonama koje su bile prve u BIH tadasnjoj nam zajednickoj republici i takodje smo bili prve izbeglice koje su proterale snage HVO-a i muslimanske armije,po povratku na svoja vekovna ognjista imali smo sta i da zateknemo zapaljena sela srusene kuce i mnogo mrtvih masakriranih civila i dan danas se pronalaze nove grobnice kao i ovih 5.novih a za te pocinjene ratne zlocine naravno niko od hrvatskomuslimanske bratije nije odgovarao niti je bio procesuiran valjda i to sanader i drugovi smatraju kao i neki od nasih politicara cistom vojnoredarstvenom akcijom jer su u njoj ubijani srbi narod koji ne slusa niti koji se nepokorava,valjda smo zato lak plen...

(utorak, 05. avg 2008, 22:32) - anonymous [neregistrovani]

?!

Izvinjavam se sto poruka nije na cpnckoM nucMy.
.
.
.
.
Zasto ovo nije jedan od glavnijih naslova! Da li su ove zrtve manje vredne! I onda se pitamo zasto nam je kako nam je... Ko sebe ne ceni drugi ga cene jos manje.