Otkriveno pet masovnih grobnica srpskih žrtava

Udruženje za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda otkrilo je na području ove opštine u Republici Srpskoj pet lokacija na kojima bi mogle biti masovne grobnice gde su ukopane žrtve srpske nacionalnosti.

"Operativnom timu za traženje nestalih RS prijavljene su lokacije masovnih grobnica koje treba istražiti, i to kod Doma zdravlja, zatim u Donjim kolibama, kod Alfaltne baze, a dve grobnice nalaze se i na katoličkom groblju Banjice", izjavio je predsednik udruženja Marko Grabovac.

Podsetio je da je za vreme polugodišnje okupacije tokom 1992. godine u opštini Bosanski Brod postojalo 10 logora kroz koje je prošlo više od 2.000 Srba iz Broda, Dervente, Modriče, Odžaka i Doboja.

"Bar polovina njih je pobijena, čija su tela bacana u reku Savu koja je velika grobnica srpskog naroda sa ovog područja", kaže Grabovac.

Dodao je da je do sada iz više masovnih grobnica na području opštine Brod ekshumirano 368 tela, od kojih su identifikovane 263 žrtve, svi srpske nacionalnosti.

"Prva masovna grobnica u kojoj su sahranjena tela ubijenih Srba otkrivena je 1993. godine na gradskom groblju, iz koje su ekshumirane 92 žrtve", rekao je Grabovac.

Grabovac je podsetio da se od Tužilaštva u Doboju i Zenici već duže vreme traži da utvrde gde se trenutno nalazi 59 posmrtnih ostataka, među kojima su i skeleti 23 deteta, koji su iskopani pre tri godine iz masovne grobnice u Sijekovcu kod Broda.

Za zločine počinjene nad Srbima u Brodu još niko nije odgovarao i pored činjenice da je Haškom tribunalu još 2002. godine dostavljen obiman materijal sa dokazima o počinjenim ratnim zločinima sa imenima naredbodavaca i počinilaca, kao i imenima žrtava.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво