U Crnoj Gori uhapšena sedmorica pripadnika VJ

U Bijelom Polju uhapšeno je sedam pripadnika bivše Vojske Jugoslavije, koji su osumnjičeni za ratni zločin nad albanskim civilima u Kaluđerskom Lazu, kod Rožaja, 1999. godine.

Crnogorski mediji su javili da su, po nalogu Višeg suda u Bijelom Polju, uhapšeni: Momčilo Barjaktarević, Petar Labudović, Aco Knežević, Branislav Radnić, Boro Novaković, Miro Bojović i Radomir Đurašković. Određen im je pritvor, a jedan od uhapšenih zadržan je na bolničkom lečenju.

Okrivljeni se terete da su 18. aprila 1999. godine u Kaluđerskom Lazu, kršeći pravila međunarodnog prava, nečovečno postupali prema civilima.

Istragom je utvrđeno da je ratni zločin izvršen nad 23 civila koji nisu neposredno učestvovali u neprijateljstvima.

Rešenje o pritvoru osmom osumnjičenom, Predragu Strugaru, biće uručeno naknadno, jer je nastanjen u Beogradu.

Strugar se tereti da je od 18. aprila do 21. maja 1999. godine, na području opštine Rožaje, koja je bila u zoni njegove odgovornosti, naredio ubistva albanskih civila koji su došli u Crnu Goru bežeći od sukoba sa Kosova.

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore, podiglo je optužnicu protiv osam pripadnika bivše Vojske Jugoslavije 31. jula.

Nakon sprovedene istrage, Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju odustalo je od krivičnog gonjenja protiv Radnić Ranka, Čukić Veselina, Lončar Veska i Knežević Zorana, jer nije dokazano da su učestvovali u izvršenju ovog ratnog zločina.

broj komentara 0 pošalji komentar