Читај ми!

Amnesti kritikuje Kosorovu

U Hrvatskoj nema političke volje da se istraže zločini pripadnika hrvatske vojske nad Srbima, smatra organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel". Ta organizacija je zabrinuta zbog pozdrava koji je premijerka Jadranka Kosor uputila generalima Gotovini i Markaču.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" (AI) saopštila je da je zabrinuta, jer najnovije izjave hrvatske premijerke Jadranke Kosor pokazuju odsustvo političke volje da se istraže i procesuiraju zločini koje su od 1991. do 1995. godine počinili pripadnici hrvatske vojske.

U saopštenju organizacija "Amnesti internešenel" navodi da je zabrinuta da takve izjave osnažuju postojeću atmosferu nekažnjivosti za zločine.

Ta organizacija, sa sedištem u Londonu, podseća da se 5. avgusta ove godine u Kninu okupio državni vrh Hrvatske na proslavi godišnjicu akcije "Oluja", koju je hrvatska vojska od avgusta do novembra 1995. godine izvela u Krajini.

Za vreme i posle te akcije, kako podseća "Amnesti", iz Krajine je pobeglo oko 200.000 Srba, a zabeležena su brojna kršenja ljudskih prava Srba koji su ostali u tom regionu, ubistva i mučenja.

"Amnesti internešenel" navodi da je na proslavi u Kninu premijerka Kosor, čestitajući godišnjicu "Oluje", poseban pozdrav uputila generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koje je Haški tribunal zbog zločina u Krajini osudio na dugogodišnje zatvorske kazne.

"Amnesti internešnel je izuzetno zabrinut da bi takve izjave kojima se napada Tribunal i glorifikuju operacija 'Oluja' i osobe koje se smatraju odgovornim za zločine počinjene u toj operaciji, mogle da pošalju političku poruku kojom se potkopava pravda. To bi moglo da obeshrabri pravosudni sistem da istraži i procesuira zločine počinjene u operaciji Oluja", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, "Amnesti" je zabrinut i zbog nesrazmerno malog broja istraga u odnosu na broj počinjenih zločina, navodeći da se, prema podacima Državnog tužilaštva Hrvatske, vode samo tri istrage zločina počinjenih u operaciji "Oluja".

"Amnesti je zabrinut da su vlasti propustile da ispune svoju obavezu da u potpunosti istraže i procesuiraju ratne zločine sankcionisane međunarodnim pravom koji su počinjeni u toj operaciji", navodi se u saopštenju.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi i da je u više navrata pozvao Hrvatsku da pokaže političku volju da se pozabavi nasleđem rata, pošto "odsustvo takve političke volje stvara atmosferu koje ne samo što ometa kažnjavanje nego i sprečava da žrtve zločina i njihove porodice dobiju pravo na istinu, pravdu i obeštećenje".

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво