Amnesti kritikuje Kosorovu

U Hrvatskoj nema političke volje da se istraže zločini pripadnika hrvatske vojske nad Srbima, smatra organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel". Ta organizacija je zabrinuta zbog pozdrava koji je premijerka Jadranka Kosor uputila generalima Gotovini i Markaču.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" (AI) saopštila je da je zabrinuta, jer najnovije izjave hrvatske premijerke Jadranke Kosor pokazuju odsustvo političke volje da se istraže i procesuiraju zločini koje su od 1991. do 1995. godine počinili pripadnici hrvatske vojske.

U saopštenju organizacija "Amnesti internešenel" navodi da je zabrinuta da takve izjave osnažuju postojeću atmosferu nekažnjivosti za zločine.

Ta organizacija, sa sedištem u Londonu, podseća da se 5. avgusta ove godine u Kninu okupio državni vrh Hrvatske na proslavi godišnjicu akcije "Oluja", koju je hrvatska vojska od avgusta do novembra 1995. godine izvela u Krajini.

Za vreme i posle te akcije, kako podseća "Amnesti", iz Krajine je pobeglo oko 200.000 Srba, a zabeležena su brojna kršenja ljudskih prava Srba koji su ostali u tom regionu, ubistva i mučenja.

"Amnesti internešenel" navodi da je na proslavi u Kninu premijerka Kosor, čestitajući godišnjicu "Oluje", poseban pozdrav uputila generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koje je Haški tribunal zbog zločina u Krajini osudio na dugogodišnje zatvorske kazne.

"Amnesti internešnel je izuzetno zabrinut da bi takve izjave kojima se napada Tribunal i glorifikuju operacija 'Oluja' i osobe koje se smatraju odgovornim za zločine počinjene u toj operaciji, mogle da pošalju političku poruku kojom se potkopava pravda. To bi moglo da obeshrabri pravosudni sistem da istraži i procesuira zločine počinjene u operaciji Oluja", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, "Amnesti" je zabrinut i zbog nesrazmerno malog broja istraga u odnosu na broj počinjenih zločina, navodeći da se, prema podacima Državnog tužilaštva Hrvatske, vode samo tri istrage zločina počinjenih u operaciji "Oluja".

"Amnesti je zabrinut da su vlasti propustile da ispune svoju obavezu da u potpunosti istraže i procesuiraju ratne zločine sankcionisane međunarodnim pravom koji su počinjeni u toj operaciji", navodi se u saopštenju.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi i da je u više navrata pozvao Hrvatsku da pokaže političku volju da se pozabavi nasleđem rata, pošto "odsustvo takve političke volje stvara atmosferu koje ne samo što ometa kažnjavanje nego i sprečava da žrtve zločina i njihove porodice dobiju pravo na istinu, pravdu i obeštećenje".

broj komentara 31 pošalji komentar
(četvrtak, 11. avg 2011, 21:09) - anonymous [neregistrovani]

"dobrovoljno"

Poštovani gospodine, niste baš razumijeli upotpunosti moj tekst, a niste ni odgovorili na prikladan način. Vaš je odgovor dokaz da neki ljudi i dalje žive u "svom svijetu", jer nebi nikada napisali "ko je Hrvatsku oslobodio od nemacke i italijanske okupacije (mada je za vas izleda bilo bolje da vam te gazde ostanu)"jer tim što Vi nazivate oslobođenjem istjerano je po nekim podatcima iz Rijeke i Istre više od 200.000 autohtonih talijana. Analogijom stvari onda bi istim trebalo smatrati i "oslobađanje" od pravoslavaca koji su bili pobjegli od turaka i došli u hrvatsku, a mislim da je takvo razmišljane strašno. Nikada neću povijesne događaje za koje nemam saznanja tumačiti na svoj način, odnosno na način kako me je neka državna mašinerija htjela "NAUČITI ISTINI" i tvrditi nešto za Kosovo, Srbiju i sl.
Reći ću ponovo, dobronamjerno, jer sam siguran da neznate, imali smo i po 40-tak uzbuna dnevno zbog nadlijetanja i bombardiranja po cijeloj zemlji, a sjećam se i odgovora slovenskim zastupnicima u ondašnjem SIV-u (svaezno izvršno vijeće) na njihov odlazak iz YU, a bio je "idite bre što pre", eto vidite kolega, otišli su svi, nitko nije ostao gladan..., a u crtanom filmu PAVE SAM NA SVIJETU.
Molim Vas da se moj odgovor objavi, hvala

(četvrtak, 11. avg 2011, 00:11) - anonymous [neregistrovani]

Za brata iz Rijeke

Dakako da znam da su mnogi gradovi Lepe vase napadani od JNA, ali ne znam da li bas za dzabe. Najpre za tvoju baku info, ko je Hrvatsku oslobodio od nemacke i italijanske okupacije (mada je za vas izleda bilo bolje da vam te gazde ostanu) a o ishodu I Svetskog rata i da ne govorimo. O ustaskim zlocinima nad stotinama hiljada Srba tokom II Sv. rata ne treba ni govoriti vi se njima ionako ponosite. Izgleda da ni jednom Hrvatu nije jasno (a kako ste uceni od kolevke i ne moze da bude drugacije) da su proglasenjem nezavisnosti Slovenija i Hrvatska ugrozile ustavni poredak, mir itd. u jednoj tada priznatoj nezavisnoj drzavi (SFRJ), te da bi se svaka vojska ponasala ne tako kao JNA onda nego mnogo gore. No, sve to nema nikakve veze sada, Srbi i jesu dezurni krivci za sve, a kada su braca Hrvati u pitanju tu zbora nema, ali izgleda da nama Srbima tako i treba...

(sreda, 10. avg 2011, 23:28) - anonymous [neregistrovani]

krv nije voda 2

mislim da je normalno da se interesiramo za situaciju u susjedstvu, ja to najčešće radim da bi shvatio mentalitet, ideje, kulturu, običaje... iz svega dosad pročitanog na strenicama najviše me iznenađuje neupućenost velikog broje komentatora u temu, odnosno u tvrdokornost pojedinih stavova koje graniče sa zdravom pameti. Kako često dolazim u susret sa strancima (živim u Rijeci) vidim da se oni ugodno osjećaju kada sam ja upoznat sa nekim događanjima u njihovoj zemlji i mogu razumjeti neka događanja. No sa nekim komentarima na ovim stranicama se nemogu ni najmanje slagati, a to da su svi isti, da svi imaju isti cilja, da su neki uvijek dežurni krivci, da se samo njima pakosti... Potpuno bedasto, sjećat ću se dok sam živ kako smo u Rijeci bježali u skloništa jer su letili JNA avioni i gađali most za o. Krk, obalnu radio stanicu u kostreni...to mi nikada, nikada nitko neće moći objasniti da je bilo potrebno, sjećam se kao da je danas kako smo se danima tresli jer je JNA zapalila skladišta municije na KOZALI (centar grada), svi smo bili obasuti eksplodiranim i neeksplodiranim streljivom, a moja nona (baka) je bila užasnuta, i rekla je tom prilikom "mi nismo trebali ulaziti u tu YU, ovi su totalni divljaci"

(sreda, 10. avg 2011, 22:12) - anonymous [neregistrovani]

E kad vec ovo ime

procitam "amnesti...tra,tra" muka mi.
Stvarno, jaaaako su zabrinuti za poklane i proterane Srbe.
Koji cinizam. Placenici.

(sreda, 10. avg 2011, 18:53) - anonymous [neregistrovani]

Do vecnosti i natrag....

Zasto predsednik Hrvatske i javne figure ne osude postupke ambiciozne tetke? Dokle ce da se animiraju biraci pro-ustaski orijentisanim populizmom? Kada ce Hrvatska najzad da raskrsti za ustaskim nasledjem? Cak su se i Nemci odrekli fasizma. Licno mi je daleko simpaticniji g-din Josipovic, nadam se da ce presuditi glasovi umerenih i razumnih Hrvata.

(sreda, 10. avg 2011, 18:43) - anonymous [neregistrovani]

Hrvati imaju cilj

I rade na tom cilju vec sto godina. Mozemo i mi i ceo Svet da pricamo sta god hocemo, oni se ne obaziru. Svima je jasno ko je uspesniji u drzavnom smislu. Nama lupaju samare na svakom koraku iako se svima izvinjavamo, a oni velicaju svoje zlocince i primaju ih u EU.

(sreda, 10. avg 2011, 18:06) - anonymous [neregistrovani]

ISTA KAO POGLAVAR

Kosoreva se ponaša isto kao i njezin poglavar Tuđman ili još sličnije kao oni iz 1941.

(sreda, 10. avg 2011, 17:40) - anonymous [neregistrovani]

Odg. gosp. Giancarlu

Postojali su i drugi projekti. Velika Hrvatska do Boke i malo dalje, do Zemuna, a i do Drine. Velika Bošnjačka država sa morem od Ploča na jug i Sandžak svakako. I danas još postoji projekt velike Albanije i to se polako ostvaruje. Sve su druge "Veličine" propale. U tim prostorima su valjda imali pravo Srbi na odbranu svog bića. Amerikanci su pomogli "Oluju" i znali su da će se Srpski narod masovno iseliti. Zato su Klinton i Amerika posle pristali na podelu Bosne na Republiku Srpsku i Federaciju. Sve je to povezano.

(sreda, 10. avg 2011, 17:08) - anonymous [neregistrovani]

Hrvat

trebat ce jos jako, jako puno vremena, da imamo normalne odnose to je zalosno...

(sreda, 10. avg 2011, 17:05) - anonymous [neregistrovani]

@ Baranja

Бане, не знам за Чарнојевићево време, али знам да сам у једној легитимацији издатој 1949. године прочитао:

Место рођења: Грабовац
Срез: Дарда
Народна Република: АП Војводина

Кажу да је Моша Пијаде потезом оловке "пребацио" Барању у лијепу њихову. Волео бих да неки историчар то аргументовано потврди или оповргне.