Читај ми!

Reakcije na govor Kosorove

Pozdravi upućeni Gotovini i Markaču od strane hrvatske premijerke izazvali burne reakcije. Predstavnici Srba ocenili su da je pozdravljanje Gotovine i Markača "zabrinjavajuće i opasno". Bilo je opasno prećutati prošlogodišnji zahtev Borisa Tadića da se ne proslavlja operacija "Oluja", poručila je Kosorova, braneći svoj govor.

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac ocenio je "zabrinjavajućim i opasnim" pozdrave koje je, na proslavi Dana pobede u Kninu, hrvatska premijerka Jadranka Kosor uputila haškim osuđenicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, zapovednicima vojne operacije "Oluja".

"Vrlo je zabrinjavajuće i opasno kada se osuđene osobe, koje su optužene za najteže ratne zločine, pozdravljaju na takvom mestu i u takvoj prilici", rekao je Pupovac.

Na takav gest hrvatske premijerke reagovala je i "Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji", koja je saopštila da je pozdrav hrvatske premijerke Gotovini i Markaču skandalozan, dodavši da se takav gest kosi sa evropskim vrednostima, prenosi Indeks.hr.

"Država čiji najviši zvaničnici u Vladi negiraju zločin i ne poštuju ljudska prava svojih građana druge nacionalnosti ne ispunjava osnovne uslove da postane članica Evropske unije", piše u saopštenju.

U istom govoru, Kosorova se prisetila i pokojnog predsednika Franje Tuđmana. Kritike na račun hrvatske premijerke stigle su iz opozicionih redova koje ističu da je na delu predizborna retorika.

U Hrvatskoj narodnoj stranci smatraju da je Kosorova ocenila da HDZ-u preti neka organizacija desne orijentacije, pa su "malo zaboravili na pravnu državu, Evropsku uniju, završetak pregovora i Poglavlje 23".

"U HDZ-u vredi pristup ‘izloga', da se ponudi puno različitih stvari za različite delove društa, od čega na kraju neće biti ništa", istakla predsednica Kluba zastupnika HNS/HSU.

SDP: HDZ izgubio busolu

I u Socijaldemokratskoj partiji iznenadno prisećanje Kosorove na haške optuženike i Tuđmana dovode u vezu sa skorim izborima.

"Godinama u HDZ-u nisu spominjali Tuđmana. Bilo im je zabranjeno da ga spominju, a sada ga i mrtvog prizivaju u pomoć. Ne rade to iz uverenja, nego iz teškog licemerja. To je zloupotreba i živih i mrtvih osoba", rekla je potpredsednica Kluba zastupnika SDP-a Ingrid Antičević Marinović.

Prema njenim rečima pre samo nekoliko godina Kosorova je govorila da ne bi prepoznala Gotovinu da ga sretne, upitavši da li bi ga sada prepoznala.

"HDZ je izgubio svaku busolu. To im je zadnja linija kako misle da mogu prevariti narod", zaključila je Marinović.

I stranke desnice osudile su govor hrvatske premijerke, ali iz drugog razloga. Za Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje nije sporno veličanje haških optuženika, već ko ih veliča.

"Osobe koje su u stanju progoniti i zatvarati, a onda, kada im treba, bez imalo srama u iste se ljude zaklinjati", rekao je predsednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić, dodavši da je "tužno bilo gledati ushićenje hrvatske premijerke koja nije razumela da se pljeskalo Gotovini i Markaču, a ne njoj".

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи