Katolička crkva "zaratila" sa Mesićem

Urednik glavnog glasila Zagrebačke nadbiskupije "Glasa koncila" osuo niz optužbi i uvreda na račun predsednika Stjepana Mesića povodom njegove inicijative za uklanjanje verskih simbola iz državnih objekata.

Katolička crkva u Hrvatskoj nastavlja da napada i vređa predsednika Stjepana Mesića koji je najavio inicijativu za uklanjanje krstova iz objekata državnih službi.

Nakon komentara u kome je indirektno Mesića ocenio veleizdajnikom, Ivan Miklenić, glavni urednik "Glasa koncila", formalno glasila Zagrebačke nedbiskupije, a u praksi i Katoličke crkve u Hrvatskoj, opet indirektno Mesića naziva psihički neuravnoteženim.

Miklenić je napisao da bi naredni predsednik koji će se birati krajem ove ili početkom naredne godine trebalo da bude zdrava i psihički uravnotežena osoba, sposobna da okupi nekompromitiovane i kompetentne saradnike, iz čega se može zaključiti da smatra da se aktualni predsednik tim osobinama ne može pohvaliti.

U svom komentaru, Miklenić iznosi tezu da je za sve ono loše što se dešavalo u poslednjih 20 godina u Hrvaskoj kriva levica, odnosno oni njeni pripadnici koje je pokojni predsednik Franjo Tuđman pozvao da učestvuju u izgradnji nove Hrvatske.

Oni su, kako se navodi, zauzeli sve relevantne političke stranke, ključne položaje u privredi u vreme privatizaciji, ključne položaje u strukturama državnih vlasti na svim nivoima, medijima, kulturi i ukupnom društvenom životu, a istovremeno sačuvali i organizovali različite centre moći van državnih i društvenih struktura.

Posledica tog levičarskog osvajanja su skoro sve sadašnje nedaće. Od nezadovoljavajućeg ostvarivanja hrvatskih nacionalnih ciljeva, preko strukturalne krize hrvatske privrede, zastoja demokratskih procesa, pa sve do obezvređivanja autentičnih hrvatskih vrednosti, smatra Miklenić koji ni jednom rečju na optužuje pokojnog predsednika Tuđmana i najvernije saradnike iz redova emigranata i ustaških simpatizera.

Miklenić ističe da su levičari, kojih u Hrvatskoj nikad nije bilo više od 10 odsto, svoje domete pokazali u protekle dve decenije.

Bivši komunisti nepogodni za budućeg predsednika

Interesantno je da je Miklenić postavio uslov i za budućeg predsednika Hrvatske. Naime, uslov je da nikad nije bio član Saveza komunista ili Socijalističke omladine.

Mesić je poslednjih meseci tražio da se Katolička crkve ogradi od Miklenićevog pisanja, pa mu je direktor lista Neđeljko Pintarićo rekao da je mogao poslati odgovor kao pismo čitaoca, na šta ga je Mesić podsetio da "Glas koncila" nikad nije objavljivao pisma čitalaca.

Mesić je od Katoličke crkve tražio i da se ogradi od umešanosti crkve u proteste u Minhenu, kad su po crkvama deljeni leci s njegovom slikom, na kojoj je na glavi imao šajkaču s petokrakom i kad su sveštenici pozivali vernike da učestvuju na protestu, ali do danas nije dobio odgovor.

Meseć je u razgovoru za jednu hrvatsku radio stanicu izjavio da nije prihvatljivo da se na hrvatskoj vojnoj uniformi bude izvezen krst, s obzirom na to da u vojsku idu i muslimani, jevreji i ateisti.

Krst simbol zapadne kulture

Dežurni teolog u Hrvatskoj Adalbert Rebić uporedio je predsednika Mesića sa Staljinom.

Krst nije samo verski simbol, već i simbol zapadne kulture, rekao je Rebić dodavši da mnogi ljudi, pa i oni koji nisu dobri vernici nose krst jer im se to sviđa.

Rebić je rekao da je sloboda krsta jedna od tekovina poslednjeg rata i da su hrvatski vojnici sa krstom išli u rat.

Ističući da Mesić kao komandant te vojske ne bi smeo sada bacati krst, Rebić je, uz opasku da u Hrvatskoj ima tek jedan odsto onih kojima krst smeta, predložio Mesiću da daje korisnije inicijative

Mesić je rekao da u državi u kojoj je ustavom određena odvojenost crkve i države, crkva zbog novca koji dobija iz budžeta ima privilegovan položaj, pogotovo što se gradi velik broj crkvenih objekata i troše se ogromna sredstva.

Predsednik je kritikovao i povraćaj crkvene imovine, što se radi s obrazloženjem da se ispravljaju nepravde nakon Drugog svetskog rata.

Mesić je podsetio da je monaškom redu pavlina bilo nepotrebno vraćati imovinu, jer im ju je oduzeo austrijski car Josif Drugi kad je ukidao monaški red, a on "nije bio ni socijalista ni komunista".

To nisu učinili komunisti i to se nije crkvi moglo ni vratiti, smatra Mesić i dodaje da crkva to nije smela prihvatiti, jer je pavlinski red bio posebno pravno lice i nije bio ukinut za vreme komunističkog režima.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво