Katolička crkva "zaratila" sa Mesićem

Urednik glavnog glasila Zagrebačke nadbiskupije "Glasa koncila" osuo niz optužbi i uvreda na račun predsednika Stjepana Mesića povodom njegove inicijative za uklanjanje verskih simbola iz državnih objekata.

Katolička crkva u Hrvatskoj nastavlja da napada i vređa predsednika Stjepana Mesića koji je najavio inicijativu za uklanjanje krstova iz objekata državnih službi.

Nakon komentara u kome je indirektno Mesića ocenio veleizdajnikom, Ivan Miklenić, glavni urednik "Glasa koncila", formalno glasila Zagrebačke nedbiskupije, a u praksi i Katoličke crkve u Hrvatskoj, opet indirektno Mesića naziva psihički neuravnoteženim.

Miklenić je napisao da bi naredni predsednik koji će se birati krajem ove ili početkom naredne godine trebalo da bude zdrava i psihički uravnotežena osoba, sposobna da okupi nekompromitiovane i kompetentne saradnike, iz čega se može zaključiti da smatra da se aktualni predsednik tim osobinama ne može pohvaliti.

U svom komentaru, Miklenić iznosi tezu da je za sve ono loše što se dešavalo u poslednjih 20 godina u Hrvaskoj kriva levica, odnosno oni njeni pripadnici koje je pokojni predsednik Franjo Tuđman pozvao da učestvuju u izgradnji nove Hrvatske.

Oni su, kako se navodi, zauzeli sve relevantne političke stranke, ključne položaje u privredi u vreme privatizaciji, ključne položaje u strukturama državnih vlasti na svim nivoima, medijima, kulturi i ukupnom društvenom životu, a istovremeno sačuvali i organizovali različite centre moći van državnih i društvenih struktura.

Posledica tog levičarskog osvajanja su skoro sve sadašnje nedaće. Od nezadovoljavajućeg ostvarivanja hrvatskih nacionalnih ciljeva, preko strukturalne krize hrvatske privrede, zastoja demokratskih procesa, pa sve do obezvređivanja autentičnih hrvatskih vrednosti, smatra Miklenić koji ni jednom rečju na optužuje pokojnog predsednika Tuđmana i najvernije saradnike iz redova emigranata i ustaških simpatizera.

Miklenić ističe da su levičari, kojih u Hrvatskoj nikad nije bilo više od 10 odsto, svoje domete pokazali u protekle dve decenije.

Bivši komunisti nepogodni za budućeg predsednika

Interesantno je da je Miklenić postavio uslov i za budućeg predsednika Hrvatske. Naime, uslov je da nikad nije bio član Saveza komunista ili Socijalističke omladine.

Mesić je poslednjih meseci tražio da se Katolička crkve ogradi od Miklenićevog pisanja, pa mu je direktor lista Neđeljko Pintarićo rekao da je mogao poslati odgovor kao pismo čitaoca, na šta ga je Mesić podsetio da "Glas koncila" nikad nije objavljivao pisma čitalaca.

Mesić je od Katoličke crkve tražio i da se ogradi od umešanosti crkve u proteste u Minhenu, kad su po crkvama deljeni leci s njegovom slikom, na kojoj je na glavi imao šajkaču s petokrakom i kad su sveštenici pozivali vernike da učestvuju na protestu, ali do danas nije dobio odgovor.

Meseć je u razgovoru za jednu hrvatsku radio stanicu izjavio da nije prihvatljivo da se na hrvatskoj vojnoj uniformi bude izvezen krst, s obzirom na to da u vojsku idu i muslimani, jevreji i ateisti.

Krst simbol zapadne kulture

Dežurni teolog u Hrvatskoj Adalbert Rebić uporedio je predsednika Mesića sa Staljinom.

Krst nije samo verski simbol, već i simbol zapadne kulture, rekao je Rebić dodavši da mnogi ljudi, pa i oni koji nisu dobri vernici nose krst jer im se to sviđa.

Rebić je rekao da je sloboda krsta jedna od tekovina poslednjeg rata i da su hrvatski vojnici sa krstom išli u rat.

Ističući da Mesić kao komandant te vojske ne bi smeo sada bacati krst, Rebić je, uz opasku da u Hrvatskoj ima tek jedan odsto onih kojima krst smeta, predložio Mesiću da daje korisnije inicijative

Mesić je rekao da u državi u kojoj je ustavom određena odvojenost crkve i države, crkva zbog novca koji dobija iz budžeta ima privilegovan položaj, pogotovo što se gradi velik broj crkvenih objekata i troše se ogromna sredstva.

Predsednik je kritikovao i povraćaj crkvene imovine, što se radi s obrazloženjem da se ispravljaju nepravde nakon Drugog svetskog rata.

Mesić je podsetio da je monaškom redu pavlina bilo nepotrebno vraćati imovinu, jer im ju je oduzeo austrijski car Josif Drugi kad je ukidao monaški red, a on "nije bio ni socijalista ni komunista".

To nisu učinili komunisti i to se nije crkvi moglo ni vratiti, smatra Mesić i dodaje da crkva to nije smela prihvatiti, jer je pavlinski red bio posebno pravno lice i nije bio ukinut za vreme komunističkog režima.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 13. avg 2009, 23:17) - BanjalučankaSrpkinjaPravoslavka [neregistrovani]

Sloboda

Pa ja se baš i ne slažem sa ovim. Dakle, ako neko ima potrebu da mu u kancelariji bude krst, ikona ili simbol neke druge vjere... naka bude, u čemu je problem. Koga to vrijeđa? Zašto bi to u Bosni bilo bolje da nema vjerskih simbola? Pa to što smo negirali religije 50 punih godina nas je i dovelo do svega do čega nas je dovelo. Prema tome, ako Pero, Simo, peti i deseti hoće vjerski simbol u radnom prostoru niko to ne može i ne smije da mu zabrani!

(četvrtak, 13. avg 2009, 20:11) - Patriota [neregistrovani]

"Rat crkve i drzave"

I Mesic a i mnogi drugi grese:
1. Budzet netreba opterecivati podrskom ni verskim zajednicama (crkvama)kao ni politickim partijama. Neka se izdrzavaju same od svojih sredstava.Zasto da ih izdrzavaju,kroz poreska sredstva,
i oni koji im ne pripadaju.To nije ni posteno,granici se sa potkradanjem.
2. Crkve i drzava su odvojene, pa se ni drzava netreba da mesa u crkvene stvari a ni crkve u politiku.
3. Finansiraju crkve nasim parama a crkveni velikodostojnici pljuju po njima,tako im i treba.Zasto se mesaju gde netreba.
4. Krst jeste simbol, ali kao i svaki drugi simbol ukazuje na nesto ili nekoga. Krst ukazuje na Hrista, tj. na njegovu zrtvu
za nase spasenje. Ali izgleda da je nekima vazniji simbol od onoga koga taj simbol predstavlja pa njega psuju a za simbol bi i da ubiju.

(četvrtak, 13. avg 2009, 19:33) - anonymous [neregistrovani]

Stipe

Bravo predsjedniče, ja sam Hrvat i katolik, ali tim glavonjama u crkvi treba pokazati zube jer nisu svi u Hrvatskoj ni vjernici ni katolici i kao takve ih poštujem i volim!

(četvrtak, 13. avg 2009, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

komentar

kriz je simbol samostalnosti drzave hrvata,,kriz je simbol poraza srba na kosovu-nazalost,,kriz se iz nasih glava ne uklanja lako-mesic je izdajnik vlastitog naroda,,komunista ostaje ono sto je uvijek i bio.

(četvrtak, 13. avg 2009, 17:58) - anonymous [neregistrovani]

Mesić

Sada mometalno mu je poteško.I znam kako mu je,ima pritisak sa svih strana.A ipak nebi bio u njegovoj koži,mometalno.

(četvrtak, 13. avg 2009, 17:42) - anonymous [neregistrovani]

???

Sa kime se ti svađaš?

(četvrtak, 13. avg 2009, 13:58) - anonymous [neregistrovani]

simbol

Krst nije simbol zapadnog sveta gospodo hrvati!!! krst je simbol hriscanstva i vere!!!!!!!!!!!

(četvrtak, 13. avg 2009, 11:01) - anonymous [neregistrovani]

Katolicka crkva napada Mesica

Bravo Predsjednice Mesicu

svi gradjani Hrvatske treba da se osjecaju gradjanima prvog reda, i relgija koja je vazan dio zivota, treba da se postuje ali da ostane u privatnoj sferi.

(sreda, 12. avg 2009, 22:52) - anonymous [neregistrovani]

simboli

Kad bi i u Bosnu ukinuli verske simbole i druge stvari mnogo bi bolje bilo