Boljkovac: Hadžić bio mirotvorac!

Jedini preostali haški begunac Goran Hadžić sarađivao je, pre početka rata, sa hrvatskim vlastima u pronalaženju mirnog rešenja, rekao je u intervjuu za "Večernji list" nekadašnji hrvatski ministar unutrašnjih poslova Josip Boljkovac.

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Josip Boljkovac, koji je smenjen u julu 1991. godine, izjavio je da se bivši lider Republike Srpske Krajine i haški optuženik Goran Hadžić, uoči početka rata u Hrvatskoj, zalagao za mir i sarađivao s hrvatskim vlastima.

Boljkovac je za današnji zagrebački Večernji list rekao da je jedini preostali haški begunac pre početka rata bio zadužen za smirivanje situacije na terenu sa srpske strane.

"Zauzimao se za mirotvorno rešenje, odnosno bio je na strani onih koji nisu želeli da bude rata", rekao je Boljkovac, koji o tome govori i u svojoj knjizi Istina mora izaći van.

Prema njegovim rečima, još nekoliko osoba sa srpske strane bilo je za mirno rešenje, među kojima i Borivoje Savić, koji živi u Vukovaru kao slobodan čovek.

Prvi ministar policije posle proglašenja nezavisnosti Hrvatske tvrdi da je Hadžić bio na brojnim sastancima na kojima se dogovaralo mirno rešenje - u Vukovaru, Vinkovcima, Obrovcu i u Bačkoj Palanki.

Tuđman i Milošević odbacili mir 

Boljkovac je ispričao da se to sve događalo 1991. godine, do trenutka kada su zapravo tadašnji predsednici Hrvatske i Srbije, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, odbacili mirno rešenje, kao i da je tada, kako je rekao, ukinuta Hadžićeva linija i počeo rat.

Bivši hrvatski ministar unutrašnjih poslova dodao je da je Goran Hadžić tada uhapšen na Plitvicama zajedno sa saradnicima i da je "bez razloga pretučen, pa smešten na bolničko lečenje na 'Rebro' Zagrebu", odakle je kasnije pušten.

Posle su, tvrdi Boljkovac, na obe strane ubijeni oni koji su se zauzimali za mirno rešenje, među kojima je, kako je naveo, bio i tadašnji šef osiječke policije Josip Rajhl-Kir.

"To je istina i s njom se svi moramo suočiti. Ne ulazim u to zašto se posle Goran Hadžić priklonio Miloševićevom režimu i po naređenju činio zločine. Zbog toga mora odgovarati pred sudom, ali je, takođe, istina da se 1991. godine zauzimao za mir, a ne rat, i to u saradnji s hrvatskim vlastima", istakao je Boljkovac.

Večernji list citira i izjavu jednog od najbližih saradnika tadašnjeg predsednika Franje Tuđmana, bivšeg premijera Josipa Manolića, u kojoj tvrdi da ne zna mnogo o ulozi Gorana Hadžića, ali da je on bio u nekoj vezi sa hrvatskom policijom.

Hadžić je bio u vezi sa hrvatskom policijom, to je tačno, ali detalje ne znam, rekao je Manolić.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара