Godišnjica Ohridskog sporazuma

Navršava se osam godina od potpisivanja Ohridskog sporazuma kojim je okončan sukob makedonskih bezbednosnih snaga i takozvane Oslobodilačke narodne armije. Sporazum je postavio model za rešavanje prava Albanaca u Makedoniji.

U Makedoniji se obeležava osam godina od potpisivanja Ohridskog sporazuma kojim je okončan sukob makedonskih bezbednosnih snaga i takozvane Oslobodilačke narodne armije (ONA) i postavljen okvir za rešavanje pitanja prava Albanaca u Makedoniji.

Ohridskim sporazumom potpisanim 13. avgusta 2001. godine predviđeno je donošenje nekoliko zakona za veća prava Albanaca kao što su Zakon o upotrebi jezika, Zakon za veće zapošljavanje u administraciji, Zakon o policiji.

Centralna proslava će biti održana u Mavrovu, u organizaciji sekretarijata za primenu Ohridskog sporazuma.

Poslednja analiza Instituta za demokratiju o sprovođenju Ohridskog sporazuma pokazala je da više od 50 odsto građana podržava taj Sporazum.

Evropska unija i SAD, koje su podržale potpisivanje tog Sporazuma i praktično bile njegovi tvorci, smatraju da je sporazum dobar i da njegov sadržaj ne treba menjati već ga u celini ispuniti.

Ambasador EU u Makedoniji Ervan Fuere smatra da je dogovor "najbolji instrument za podršku stabilnosti i multietničkog karaktera države".

Američki ambasador u Skoplju Filip Riker smatra da ima slabosti u primeni Ohridskog sporazuma i da je u interesu svih etničkih zajednica da se fokusiraju na njegovo ispunjavanje, posebno kad je reč o decentralizaciji, integraciji manjinskih zajednica u oblasti obrazovanja i efikasnom sporovođenju zakona o jeziku.

Potpisnici Ohridskog sporazuma 13. avgusta 2001. godine bili su tadašnji predsednik Boris Trajkovski i lideri VMRO-DPMNE Ljupčo Georgijevski, Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Branko Crvenkovski, Demokratske partije Albanaca (DPA) Arben Džaferi i tadašnji vođa ONA, Ali Ahmeti koji je sada lider stranke Demokratske unije za integraciju (DUI), članice vladajuće koalicije.

Opoziciona DPA sada traži izmene sporazuma pošto je on, kako ocenjuje, prevaziđen i zato što je potrebno bolje i efikasnije definisati odnose Makedonaca i Albanaca. DUI, međutim, smatra da nije potreban novi sporazum i da svi treba da podrže njegovu primenu.

Vladajuća VMRO-DPMNE ocenjuje da je dogovor u najvećem delu uspešno sproveden i da se u Makedoniji poštuju prava svih manjina.

Opozicioni SDSM smatra da Ohridski sporazum u celini odražava multietnički, multikulturni i multikonfesionalni karakter države i da je od velike važnosti da u potpunosti bude primenjen.

Stručnjaci koji su radili na tekstu sporazuma, profesori Ljubomir Frčkovski i Vlado Popovski smatraju da je upotreba albanskog jezika u zvaničnoj komunikaciji u vladi izvan Ohridskog sporazuma.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 13. avg 2009, 20:35) - anonymous [neregistrovani]

mlada,lijepa i okretna

evo bas se zadesih u Ohridu,mlada makedonska drzava(valjda me nece Grci cuti),napaljena pionirska drzava cerka majke SFRJ,seca ce se jednog dana da je bila pravoslavna zemlja,bas kao nekad Albanija,mada je i Albanija pravoslavnija.
Naplacuje se ulaz u hram,odrzavaju koncerti u istim(pravoslavnim hramovima)nema Liturgija,barem ne ovde u Ohridu,strasno podsecaju "ljubaznoscu"na Crnogorce nove,
sve zivo im se pocetno zove Makedonsko,Grci ih samo gledaju,sto rece ovaj sta ce biti za 1000 godina da li ce postojati na licu zemlje

(četvrtak, 13. avg 2009, 18:00) - Goran Bitola [neregistrovani]

Ramkovni

8 godine ramkovni dogovor 8 godine kapitulacnije makedonije, 9 godina ramkovni dogovor 9 godine kapitulacije, 100 godine ramkovni 100 godine kapitulacije.
Fala puno !

(četvrtak, 13. avg 2009, 13:46) - anonymous [neregistrovani]

Ramkovni

Za Makedoniju je ziva sramota potpisivanje takozvanog "Ramkovnog Ugovora". Kao i priznavanje Kosova. Valjda ce zivot teci dalje, ko zna sta donosi sledecih 1000 godina. Zna neko?