Godišnjica Ohridskog sporazuma

Navršava se osam godina od potpisivanja Ohridskog sporazuma kojim je okončan sukob makedonskih bezbednosnih snaga i takozvane Oslobodilačke narodne armije. Sporazum je postavio model za rešavanje prava Albanaca u Makedoniji.

U Makedoniji se obeležava osam godina od potpisivanja Ohridskog sporazuma kojim je okončan sukob makedonskih bezbednosnih snaga i takozvane Oslobodilačke narodne armije (ONA) i postavljen okvir za rešavanje pitanja prava Albanaca u Makedoniji.

Ohridskim sporazumom potpisanim 13. avgusta 2001. godine predviđeno je donošenje nekoliko zakona za veća prava Albanaca kao što su Zakon o upotrebi jezika, Zakon za veće zapošljavanje u administraciji, Zakon o policiji.

Centralna proslava će biti održana u Mavrovu, u organizaciji sekretarijata za primenu Ohridskog sporazuma.

Poslednja analiza Instituta za demokratiju o sprovođenju Ohridskog sporazuma pokazala je da više od 50 odsto građana podržava taj Sporazum.

Evropska unija i SAD, koje su podržale potpisivanje tog Sporazuma i praktično bile njegovi tvorci, smatraju da je sporazum dobar i da njegov sadržaj ne treba menjati već ga u celini ispuniti.

Ambasador EU u Makedoniji Ervan Fuere smatra da je dogovor "najbolji instrument za podršku stabilnosti i multietničkog karaktera države".

Američki ambasador u Skoplju Filip Riker smatra da ima slabosti u primeni Ohridskog sporazuma i da je u interesu svih etničkih zajednica da se fokusiraju na njegovo ispunjavanje, posebno kad je reč o decentralizaciji, integraciji manjinskih zajednica u oblasti obrazovanja i efikasnom sporovođenju zakona o jeziku.

Potpisnici Ohridskog sporazuma 13. avgusta 2001. godine bili su tadašnji predsednik Boris Trajkovski i lideri VMRO-DPMNE Ljupčo Georgijevski, Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Branko Crvenkovski, Demokratske partije Albanaca (DPA) Arben Džaferi i tadašnji vođa ONA, Ali Ahmeti koji je sada lider stranke Demokratske unije za integraciju (DUI), članice vladajuće koalicije.

Opoziciona DPA sada traži izmene sporazuma pošto je on, kako ocenjuje, prevaziđen i zato što je potrebno bolje i efikasnije definisati odnose Makedonaca i Albanaca. DUI, međutim, smatra da nije potreban novi sporazum i da svi treba da podrže njegovu primenu.

Vladajuća VMRO-DPMNE ocenjuje da je dogovor u najvećem delu uspešno sproveden i da se u Makedoniji poštuju prava svih manjina.

Opozicioni SDSM smatra da Ohridski sporazum u celini odražava multietnički, multikulturni i multikonfesionalni karakter države i da je od velike važnosti da u potpunosti bude primenjen.

Stručnjaci koji su radili na tekstu sporazuma, profesori Ljubomir Frčkovski i Vlado Popovski smatraju da je upotreba albanskog jezika u zvaničnoj komunikaciji u vladi izvan Ohridskog sporazuma.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво