Danska istraga zločina u Dvoru

Specijalna tužiteljka Danske za međunarodni kriminal Brigita Vestberg spremna da ispita svedoke zločina na Uni, saopštilo Tužilaštvo Srbije za ratne zločine.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine saopštilo je da je danska specijalna tužiteljka za međunarodni kriminal Brigita Vestberg spremna da ispita svedoke zločina na Uni.

Danska Specijalna kancelarija za međunarodni kriminal (SICO) pozitivno je odgovorila na zahtev srpskog Tužilaštva da pomogne u razgovoru sa svedocima tog zločina.

Srpsko Tužilaštvo je zatražilo međunarodnu pravnu pomoć u vezi sa ubistvom civila u lokalnoj osnovnoj školi u Dvoru na Uni, koji se u Hrvatskoj dogodio 8. avgusta 1995. godine, navedeno je u saopštenju.

Prema saopštenju, zahtev je srpsko Tužilaštvo uputilo 28. aprila, u nameri da proveri navode medija o počiniocima i žrtvama tog zločina i da ispita sve okolnosti događaja.

Zatražena je pomoć u razgovoru sa danskim državljanima Janom Velendorfom, pripadnikom mirovne misije UN u Hrvatskoj, koji je izjavio da su danski vojnici gledali masakr nad "starim i hendikepiranim srpskim civilima", kao i njegovim komandantom Jorgenom Koldom.

Tužilaštvo je zatražilo i da prisustvuje uzimanju izjave od Kaspera Vedsmanda, novinara danskog lista BT, koji je prvi objavio Velendorfovo svedočenje.

Posle usaglašavanja tehničkih detalja, kako je saopšteno, tužilac Vladimir Vukčević otputovaće sa saradnicima u Kopenhagen.

Tužilaštvo za ratne zločine uspostavilo je 2007. godine dobru saradnju sa Danskom specijalnom kancelarijom za međunarodni kriminal.

Tada je delegacija srpskog Tužilaštva posetila SICO, kako bi prikupila informacije o državljanima Srbije koji su u nordijskim zemljama pronašli utočište od krivičnog progona za ratne zločine.

broj komentara 16 pošalji komentar
(četvrtak, 19. maj 2011, 10:56)
anonymous [neregistrovani]

@Maks

Aluzija na Luburića, pretpostavljam. Ako vaši generali nisu napadali tuđa ognjišta, šta je onda Gotovina kao hrvatski general tražio u Bosni?
FUUUUUUUJJJJJJJJ!!!!!!!!!

(četvrtak, 19. maj 2011, 02:33)
anonymous [neregistrovani]

uzas

"A u kojoj državi je Knin?"

Hrvatskoj, ali to nista ne znaci, pogotovo kad se setimo na primer, da je cela istocna Slavonija pre drugog svetskog rata pripadala Srbiji i Vojvodini, pod imenom "zapadni Srem"...itd. Da nam pojedini Hrvati objasne kako bi oni dobili drzavu da nije bilo Srba u XX veku? Kako bi oni dobili drzavu bez milion ipo Srba ubijeni tokom prvog svetskog rata? Da mi je znati kako bi oni dobili drzavu bez srpske monarhije i kralja? Smesno mi je kad cujem da su Srbi napali Hrvatsku drzavu, koja ne bi postojala bez te iste Srbije, ali to ocigledno Hrvatima jako smeta

(četvrtak, 19. maj 2011, 00:44)
anonymous [neregistrovani]

E svasta

Ovi Hrvati sto pisu ovde uporno polaze od toga da su Srbi okupatori. Nikako da priznaju da su Srbi ziveli tamo na svojim ognjistima i mnogo pre 90-tih i da su oterani, verovatno zauvek.

(sreda, 18. maj 2011, 22:19)
anonymous [neregistrovani]

Za Slavka i Maksa

Knin je u to vreme bio u našoj zajedničkoj državi Jugoslaviji,tako da su Srbi proterani sa svojih sopstvanih ognjišta da bi Hrvatska taj deo mogla pripojiti svojoj na najvećem etničkom čišćenju od drugog svetskog rata nastaloj državi.

(sreda, 18. maj 2011, 21:43)
slavko [neregistrovani]

za Srboljuba

A u kojoj državi je Knin?

(sreda, 18. maj 2011, 21:06)
Srboljub [neregistrovani]

Istina

Ako hrvatski generali nisu napadali mtudja ognjista,sta su radili u Kninu?

(sreda, 18. maj 2011, 19:49)
anonymous [neregistrovani]

da li iko

išta očekuje od ove međunarodne sudske kancelarije?
ja - NE.

(sreda, 18. maj 2011, 19:40)
anonymous [neregistrovani]

uj

de ti zivis ujko

(sreda, 18. maj 2011, 18:25)
Крајишник [neregistrovani]

Република Српска Крајина


Поштовање .

Тек следи откривање хрватских злочина у Олуји и Бљеску , шта су хрвати све починили
свет тек треба да види ...једном кад то крене неможе се сакрити .

Ово садашње руководство хрватске креће опет у неком препознатљивом политиком Ретуђманизације и скривања и слављења злочина .

Да се незаборави у Бњеску на западну Славонију су почињени страшни злочини над 14 стеро деце , зар то да заборавимо .

Нажалост то је само почетак суочавања са злочинима са хрватске стране , а хрватска не жели то суочавање .

А мораће прво ради истине друго ради себе.

Леп Поздрав свима .

Кордунаш .

(sreda, 18. maj 2011, 17:34)
Vojo [neregistrovani]

re na Dvor!

Prvo nauci pravopis pa onda komentarisi!