Pitanje danske odgovornosti

Moguća odgovornost danskih mirotvoraca za zločin u Dvoru na Uni je pitanje na koje treba da odgovori ministarka odbrane te zemlje, smatra danska parlamentarna partija Lista jedinstva. Danski mediji pišu da su oružane snage te zemlje devedesetih godina delovale bez jasnog mandata u loše definisanim misijama pod vođstvom UN.

Danska parlamentarna partija Lista jedinstva najavila je da će od ministarke odbrane te države zatražiti rasvetljavanje zločina u Dvoru na Uni i utvrđivanje odgovornosti danskih mirotvoraca.

Posle izjave Jana Velendorfa da danski vojnici iz UN nisu reagovali kad su ljudi u maskirnim uniformama bez oznaka ubili devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti,  u Dvoru na Uni 1995. godine, mediji u Danskoj veoma su zainteresovani za taj slučaj.

Danski radio u tekstu pod naslovom "Danske informacije vode do ispitivanja ratnog zločina" piše o tome da su vlasti u Hrvatskoj i Srbiji aktivirale stari slučaj o ratnim zločinima.

U tekstu se navodi da su danski vojnici dobili naređenje da ne intervenišu u vreme kada se dogodio zločin u Dvoru, tokom ofanzive hrvatskih snaga, koja je imala za cilj da se Srbi primoraju da napuste Hrvatsku.

Sud za ratne zločine u Hagu ranije je ispitao taj slučaj, ali je tada nedostajao opis zločinaca, a vlasti u Hrvatskoj i Srbiji, takođe, vode istragu ovog zločina, navodi se u tekstu.

Radio citira i različite optužbe o tome ko je odgovoran, a koje se mogu čuti u hrvatskim i srpskim medijima ovih dana.

Uloga Danske u mirovnim misijama

U danskim medijima zločin u Dvoru na Uni u kome su ubijene hendikepirane osobe srpske nacionalnosti koristi se i u svrhe tumačenja uloge Danske u mirovnim misijama.

Ovaj događaj navodi se kao eklaktantan primer toga da su danske oružane snage (tada mirotvorci) devedesetih godina delovale bez jasnog mandata u loše definisanim misijama pod vođstvom Ujedinjenih nacija.

To vodi do zaključka da je Danska kao vojna sila od početka prve decenije 21. veka u misijama sasvim drugačijeg karaktera i sasvim jasno definisanim, pod kapom Nato-a, što se tummači kao dobra stvar.

Danska od 2001. godine učestvuje sa ratnim trupama u Avganistanu, gde se i dalje nalaze kao i u Iraku, koji su napustili posle nekoliko godina, a ovih dana je njeno ratno vazduhoplovstvo angažovano nad Libijom.

broj komentara 15 pošalji komentar
(subota, 30. apr 2011, 19:54)
anonymous [neregistrovani]

Jordane,

"Jordane,"Da da niko to i ne porice To je vec davno dokazano. Ali vidis ima jos zlocina koje treba prikazati ;-) Nije jedina Srebranica bila zlocin Ima jos mnogi Srebrenica

(subota, 30. apr 2011, 15:10)
anonymous [neregistrovani]

nije potpuno tacno

Da granata nije dosla sa srpskih polozaja je dokazano i objavljeno u svetskoj stampi, naravno na poslednjoj strani i u par recenica. Ja sam to citala u Australskoj stampi!!!Nravno, da su slucajno dokazali da su Srbi krivi, to bi bilo na prvoj strani, velikim slovima; ovako je samo pomenuto

(subota, 30. apr 2011, 10:43)
anonymous [neregistrovani]

Mudrac,

a sta nebi dobili tom propagandom? Pokusali su okrenuti UN i NATO na svoju stranu! Bar su pokusali! Pokusali svaliti na hrvatsku stranu! Zasto bi to radili samo neki a drugi se lazno predstavljati kao "posteni" kad to nikad nisu bili!?

(subota, 30. apr 2011, 10:41)
anonymous [neregistrovani]

Mudrac,

gdje su ti dokazi? Ono sto je Alija pricao sa Clintonom o preko 5000 zrtava za NATO intervenciju je izmisljotina da nema vece! Vi ste veoma dobri u stvaranju laznih historija i mitova! Pa bacanje srpeke djece lavovima, pa da je Davorin Popovic zlocinac, pa da je sevdalija Safet Isovic zlocinac, pa Hanka Paldum! Izmisljali ste sve kako bi povecali mrznju prema muslimanima! Tako je i danas! Lazi,lazi i samo lazi! "Laz nas je odrzala" rece Dobrica Cosic za srpski narod!

(subota, 30. apr 2011, 10:30)
anonymous [neregistrovani]

Jordane,

i Srebrenica je bila pa su je okupirale snage bivse tzv "vrs" i pocinili genocid, mjesec dana prije "Oluje"!

(subota, 30. apr 2011, 10:27)
anonymous [neregistrovani]

dokazi

Te predpostavke o Markalama nisu bez dokaza. U izvjestaju koji su pravili pripadnici UN-a odmah nakon tragedije,napisali su da po mjerenjima tada izvrsenim (dakle odmah nakon incidenta) je konstatovano da ta granata nikako (misli se prosto fizicki) nije mogla doletjeti sa srpskih polozaja. Dakle kad se mjerila putanja, mjesto pada, domet te granate, ispalo je da ona nikako nije mogla doletjeti sa srpskih polozaja oko Sarajeva tad. Izvjestaj naravno nikad nije javno objavljen, ali su za pojedine televizije neki pripadnici UN-a koji su bili u BiH u to vrijeme mnogo kasnije izrazili sumlju da je dosla sa srpskih polozaja. Ali kako i sami kazu, u situaciji koja je bila tad, izraziti i najmanju sumnju da su zlocin pocinili Bosnjaci ravna je samoubistvu. Jer onda bi se postavilo pitanje kakva su to cudovista naredila to? I jos na to sve vise rat ne bi bilo crno-bijel. A Srbi su i onako bili dezurni krivci.
A da ne spominjem da je Madlen Olbrajt samo nekoliko sati poslije zlocina digla (sa svojim slugama) avione NATO-a koji su odmah bombardovali srpske polozaje.
Zločin na Markalama je i suvise dobro snimljen, snimci ekspresno brzo dostavljeni u svijet. Kako objasniti da su se u roku od minut na Markalama pojavile na desetine novinarskih ekipa???????????
I tako dalje........ ima jos toga, sto sasvim normalno izaziva sumlju!

(subota, 30. apr 2011, 10:02)
Jordan [neregistrovani]

Bakic

Da podsetim sve sa amnezijom: Krajina je bila zasticena zona UN, mandat snaga UN-a je bio veoma jasan.

(subota, 30. apr 2011, 10:01)
Mudrac [neregistrovani]

RE:Sve je moguce,

Bosnjaci su to radili da bi uvukli NATO da bombarduje Srbe (zrtvuj sacicu svojih za vece drzavne ciljeve)to je vec svima poznato. A ti meni pametnjakovicu objasni kakvu propagandnu dobit bi srbi imali ubijanjem hendikepiranih srba. Po tvome verovatno da pridobiju NATO da njih same bombarduju.

(petak, 29. apr 2011, 22:09)
SKP [neregistrovani]

Dvojni arsin

Zato sto, da su Srbi u pitanju, to bi odmah bilo na sva zvona oglaseno, a neki bi vec i lezali robiju...

(petak, 29. apr 2011, 22:01)
Т-55 [neregistrovani]

Уааааа Данци

Министарство одбране Данске, подиже оптужницу против свог бившег војника ЈАНА ВЕЛЕНДОРФА, због, како они кажу одавања војне и државне тајне.
Значи, по данским демократама, нечињење ничега од стране њихових херојских војника, да спасу ту шаку српских јадника је војна и државна тајна.
Са оваквим несојем ћемо ми бити заједно (некада) у ЕУ. Кукала нам мајка.