Читај ми!

Mesića čuva policija

Posle objavljivanja haških presuda hrvatskim generalima, pojačano obezbeđenje bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića. Pojedina veteranska udruženja optužuju Mesića da je Haškom tribunalu dostavio Brionske transkripte, koji su okosnica haške presude.

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić, posle objavljivanja haških presuda hrvatskim generalima, nalazi se pod pojačanim obezbeđenjem i zaštitom policije i Bezbednosno obaveštajne agencije, saopštila je policija.

Hrvatska policija poručuje da sprovodi odgovarajuće mere obezbeđenja i zaštite Mesića, shodno proceni nadležne bezbednosne službe.

"Permanentno se prati i analizira mogući nastanak novih okolnosti koje bi imale za posledicu ugrožavanje Mesićeve bezbednosti, pa će se shodno tome preduzeti odgovarajuće mere obezbeđenja i zaštite", navodi policija.

Poslednjih dana u hrvatskoj javnosti se vodi polemika o tome ko je Haškom tribunalu dostavio takozvane Brionske transkripte, odnosno, zapise sa sastanka bivšeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana s vojnim i civilnim rukovodiocima uoči akcije "Oluja".

Ti transkripti bili su okosnica na osnovu koje je Tribunal u Hagu osudio generale Antu Gotovinu i Mladena Markača na 24, odnosno, 18 godina zatvora, zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Stjepan Mesić tvrdi da Hagu nije dostavljao transkripte, jer to nije bio njegov zadatak.

"Moj zadatak je bio da pomognem u saradnji s Haškim sudom, jer je to od mene tražio Ustavni zakon", rekao je Mesić za HRT i dodao da su deo dokumentacije, kada je on došao na Pantovčak, već odneli Ivan Jarnjak i Miroslav Tuđman.

Mesićeve izjave o transkriptima su Miroslav Tuđman i Ivan Jarnjak okarakterisali kao laž. "Nije istina da sam radio selekciju dokumenata", rekao je Tuđman, dok Jarnjak kaže da je njegov zadatak kao člana komisije bio da izvši uvid u dokumente i razvrsta ih.

"Ni ja ni bilo ko iz te grupe nije mogao da odnese nijedan dokument. Prema tome, to je čista laž", rekao je Jarnjak za HTV.

"Mesićev obračun sa Tuđmanom"

Bivša portparolka i zamenica šefa kancelarije predsednika Vesna Škare Ožbolt isttiče da je na dan primopredaje sve bilo na svom mestu, a da je, ako je nešto falilo, Mesić to odavno mogao prijaviti, a ne da čeka 11 godina.

"Ovo je obračun Stipe Mesića s Franjom Tuđmanom" zaključila je Vesna Škare Ožbolt.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor najavila je istragu o tome kako su transkripti dospeli u Hag, iako Hrvatska od kraja devedesetih ima ustavni zakon o saradnji s Hagom.

Pojedina veteranska udruženja najavila su da će protiv Stjepana Mesića podneti krivičnu prijavu, a grafiti, transparenti i plakati u kojima se Mesić označava kao izdajnik, obavezan su dekor svih skupova u kojima se daje podrška generalima.

Tako su u Splitu osvanuli grafiti na kojima uz Mesićevu sliku u šajkači piše: "Traži se domaći izdajica", preneli su hrvatski mediji.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се