Читај ми!

Istraga zločina u Dvoru na Uni

Istraga teškog ratnog zločina u Dvoru na Uni 1995. godine, kad su nepoznati počinioci u maskirnim uniformama brutalno ubili 12 srpskih civila u tamošnjoj školi, pokrenuta još ranije - ali nije daleko odmakla, saopštilo juče Tužilaštvo iz Siska.

Županijsko tužilaštvo u Sisku tražilo je od policije da sprovede kriminalističku istragu teškog ratnog zločina u Dvoru na Uni koji se dogodio 1995. godine kad su nepoznati počinioci u maskirnim uniformama brutalno, u tamošnjoj školi pobili 12 srpskih civila, od čega je najveći broj bio hendikepiran.

Odeljenje kriminalističke policije sisačko-moslavačke policijske uprave dostavilo je 6. septembra 2006. (dakle, 11 godina posle zločina) Županijskom tužilaštvu u Sisku izveštaj o krivičnom delu ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, navodi se u saopštenju objavljenom na Internet stranici Državnog tužilaštva.

Iz šturog teksta saopštenja nije, međutim, najjasnije kada je Tužilaštvo u Sisku zatražilo sprovođenje istrage, ali bi logično bilo da to bude pre pet godina, u vreme dobijanja izveštaja o zločinu. 

Nepoznata lica ubila su 1995. bračni par i desetoro mentalno bolesnih osoba smeštenih u prostorijama osnovne škole u Dvoru.

Tužilaštvo u saopštenju, koje datira od juče, između ostalog, navodi:

"Odjel kriminalističke policije Policijske uprave sisačko-moslavačke je dostavio Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku izviješće (6. rujna 2006.) o kaznenom djelu ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH, počinjenog na način da su nepoznate osobe, prema saznanjima osoba radilo bi se o pripadnicma paravojnih formacija tzv. "SAO Krajina", prilikom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995. osim jednog bračnog para, ubili i desetero mentalno bolesnih osoba, smještenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru, a koje su prethodno dovezene iz Petrinje".  I dalje:

"Kako se radi o teškom zločinu na štetu nemoćnih osoba tako po zahtjevu državnog odvjetništva policija provodi kriminalistička istraživanja, tijekom kojih je do sada ispitan veći broj osoba ali unatoč naporima još uvijek se ne zna identitet počinitelja zločina".  

Zatražena je, takođe, pretraga baze podataka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u cilju prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi pomogla u otkrivanju identiteta žrtava i počinilaca, ističe se u saopštenju, ali se nije došlo do relevantnih dokumenata.

Otkako su mediji počeli da pišu o zločinu kome su prisustvovali danski vojnici, sve tri strane koje su mogle da počine zločin, negirale su umešanost.

List BT, iz Kopenhagena, preneo je svedočenje danskih vojnika iz sastava UN-a da je tom prilikom u Dvoru na Uni ubijeno devetoro hendikepiranih osoba.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво