Читај ми!

Amerika okreće leđa "Oluji"

Sjedinjene Američke Države nisu dale zeleno svetlo Hrvatskoj za "Oluju", rekao bivši ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt i dodao da je upozorio Franju Tuđmana da se civilima ne sme ništa desiti. Sa idejom o homogenoj Hrvatskoj, Tuđman je bio osoba iz 19. veka, ocenio Galbrajt.

Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt izjavio je za HRT da Amerika nije dala Hrvatskoj zeleno svetlo za "Oluju". On je istakao da je upozorio Franju Tuđmana da se civilima ne sme ništa desiti.

"Haški sud nije sudio za 'Oluju', već da li su Franjo Tuđman i generali napravili zaveru da uklone Srbe iz Krajine", rekao je bivši američki ambasador u Zagrebu i dodao da je sud ustanovio da jesu i da je to udruženi zločinački poduhvat.

Za Galbrajta je, kako je rekao, Tuđman bio osoba iz 19. veka sa svojom idejom o homogenoj Hrvatskoj i odobravanjem ideje o podeli BiH koju je retko ko, pa čak iz samog HDZ-a, podržavao.

Istovremeno, Hrvatsko državno tužilaštvo saopštilo je da su za vreme "Oluje" počinjena 24 najteža ratna zločina ubistva s ukupno 156 žrtava i 47 takozvanih običnih ubistava, objavila je sinoć Hrvatska televizija.

Tužilaštvo je navelo da se još vode istrage u kojima su procesuirani pripadnici hrvatskih oružanih snaga, ne navodeći rezultate istrage.

Od ukupno 24 ratna zločina sa 156 žrtava, još traju istrage, za koje su procesuirani 10 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, navodi Hrvatsko tužilaštvo koje nije dalo rezultate procesuiranja.

Što se tiče 47, takozvanih običnih ubistava, za ubistvo 21 žrtve procesuirano je 33 osobe, dok za ostale počinioci nisu otkriveni, ističu u Tužilaštvu, ne dajući podatke šta je bilo s procesuiranima u tim postupcima.

Podaci Tužilaštva razlikuju se evidencije Hrvatskog helsinškog odbora, prema kojoj je ubijeno ili nestalo 677 srpskih civila. Tužilaštvo to objašnjava činjenicom da nisu razdvojene žrtve rata i ratnih zločina i ubistava.

U UN sektoru Jug, koji je obuhvatao severnu Dalmaciju i Liku, Hrvatski helsinški odbor je evidentirao 410, a na području Sever, koje je obuhvatalo Kordun i Baniju, 267 ubijenih i nestalih civila.

Zbog toga je Tužilaštvo naložilo svim merodavnim organima da utvrde pod kojim su okolnostima nastradale osobe koje se navode u pojedinim popisima, kako bi se tačno utvrdio broj žrtava ratnih zločina.

Nove optužnice protiv generala?

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine demantovalo je tvrdnje pojedinih hrvatskih medija da su pripremljene optužnice protiv grupe generala Hrvatske vojske koje policija Republike Srpske tereti za ratne zločine, javili su hrvatski elektronski mediji.

"Taj predmet je u istražnoj fazi i to je sve što se o tome može kazati", izjavila je portparol tužilaštva BiH Selma Hećimović i naglasila da za grupom generala državno tužilaštvo BiH nije raspisivalo nikakve poternice.

Hećimovićeva je rekla da nijedan medij od Tužilaštva BiH nije mogao dobiti potvrdu o podizanju optužnica, jer one nisu ni pripremljene.

Haška presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču mogla bi utrti put za nova krivična gonjenja, ovaj put od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Splitska Slobodna Dalmacija je prethodno prenela da bi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine moglo podići optužnicu protiv visokih oficira Hrvatske vojske i Hrvatskog veća odbrane koji su 1995. učestvovali u operacijama "Maestral" i "Južni potez" u zapadnoj Bosni.

Na popisu osumnjičenih, osim generala Gotovine, nalaze se i Rahim Ademi i još više od 10 oficira. Prema neslužbenim informacijama, optužnice bi trebalo da budu objavljene ovih dana.

Svedočenje danskih vojnika

Danska televizija BT prenela je da njihovi vojnici, koji su za vreme „Oluje" bili u sastavu trupa UN-a u Hrvatskoj, nisu reagovali na ubistva devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti u školi u Dvoru na Uni.

Danski vojnik Jan Velendorf ispričao je da je veći broj ljudi u maskiranim uniformama, pred njihovim očima, ubio grupu civila, 1995. godine.

"Videli smo 12 osoba u maskirnim uniformama kako se približavaju školi. Bio sam u bunkeru na vrhu zgrade i javio sam komandantu šta se događa", kaže Velendorf.

Prema rečima danskog vojnika, gledali su kako maskirani vojnici granatama razbijaju vrata škole, ali su imali naređenje da ne intervenišu.

"Uniformisane osobe su ušle u školu, izvele hendikepirane osobe i starce, poređali ih u red i ubili. Sve je trajalo manje od 15 minuta", rekao je Velendorf.

Danska televizija objavila je i šokantne fotografije koje svedoče o brutalnom ubistvu hendikepiranih osoba.

Број коментара 84

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво