Читај ми!

Galbrajt: Tuđman dopustio zločin

Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt izjavio je da je tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman dopustio da se 1995. godine dogodi zločin u "Oluji".

Bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman dopustio je da se dogodi zločin u "Oluji" 1995. godine, ocenio je nekadašnji američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt, ali i ponovio svoju tezu da u "Oluji" nije počinjeno etničko čišćenje.

"Po mom mišljenju ovde nije bila reč o etničkom čišćenju, jer u takvim slučajevima vojska proteruje stanovništvo sa neke teritorije", rekao je Galbrajt u razgovoru za Dnevnik 3 Hrvatske radio-televizije, prenela je agencija Hina.

"U ovom je slučaju to stanovništvo pobeglo, možda su zato imali opravdani razlog, ali svakako su teritoriju napustili pre dolaska hrvatskih vojnih snaga", rekao je Galbrajt, odgovarajući na pitanje da li stoji konstatacija Haškog suda da je u "Oluji" počinjeno etničko čišćenje.

Galbrajt je ocenio da je presuda u Hagu imala malo drugačije značanje i da su se oslanjali na sastanke, osobito na onaj održan na Brionima, da bi utvrdili da je bila namera isterati srpsko stanovništvo.

"Smatram da Tuđman to nije učinio, ali videvši što se dogodilo, da su ljudi otišli, dopustio je da se dogodi zločin", rekao je Galbrajt.

"Spaljivane su kuće i ubijani su oni koji su ostali da se drugi ne bi vratili", rekao je Galbrajt.

Odgovarjući na pitanje kako to da Hag sad kvalifikuje "Oluju" kao udruženi zločinački poduhvat, iako je američka administracija dala signal za tu operaciju, bivši ambasador je rekao da je on 1. avgusta 1995. preneo poruku Vlade SAD Tuđmanu da razumeju zašto Hrvatska pokreće vojne operacije, da bi spasila Bihać.

"Rekli smo da se pod tim okolnostima ne protivimo vašim vojnim operacijama. No, jasno sam pritom upozorio Tuđmana da mora zaštititi srpske civile, a on se na ta upozorenja oglušio", rekao je Galbrajt.

Prema njegovim rečima, SAD nije odobrio operaciju, čiji je cilj bio proterivanje Srba.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара