Читај ми!

Hrvatska Hagu ne veruje

Posle presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haškom tribunalu, 83 odsto Hrvata ne veruje u plan proterivanja Srba, pokazuju ankete. Hrvati nezadovoljni odbranom generala. U pitanje dovedeni strategija, angažman vlade Jadranke Kosor, pa čak i sami advokati.

Čak 83 odsto građana Hrvatske ne veruje u postojanje udruženog zločinačkog poduhvata koji je doveo do proterivanja Srba iz Kninske krajine 1995. godine, pokazuje najnovije istraživanje koje je sprovela agencija "Ipsos puls".

Posle izricanja presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i protesta širom Hrvatske, nije dugo trebalo da se talas nezadovoljstva usmeri prema timu za odbranu generala. 

U pitanje su dovedeni strategija odbrane, angažman vlade Jadranke Kosor, pa čak i sami advokati, piše Jutarnji list.

Istraživanje o raspoloženju građana Hrvatske posle haške presude pokazalo je da samo osam odsto građana misli da je plan proterivanja postojao, dok njih devet odsto ne zna.

Da je bilo pojedinačnih zločina s hrvatske strane tokom poslednjeg rata u Hrvatskoj misli 47 odsto građana, a njih 34 odsto ne smatra da je bilo takvih zločina, dok 19 odsto ne zna.

Svaki drugi ispitanik misli da su nepravosnažnom presudom generalima na neki način osuđeni i tadašnji predsednik Franjo Tuđman i ministar odbrane Gojko Šušak.

Međutim, gotovo 80 odsto građana smatra da će u žalbenom postupku biti ublažene kazne Gotovini i Markaču.

Samo polovina ispitanika veruje da najavljeni angažman vlade u žalbenom postupku može pomoći u odbrani hrvatskim generalima.

Slučaj "Gotovina": Odbrana zakazala

U trenutku najvećeg zadovoljstva u Hrvatskoj, advokat Goran Miklučić, koji zajedno sa Tomislavom Kuzmanovićem brani Mladena Markača, osuđenog na 18 godina zatvora, izjavio je da odbrana definitivno ne valja, čim su kazne toliko velike.

"To je kao da kažete da ste igrali odlično, ali da ste utakmicu izgubili", rekao je Milkučić.

Advokati su uvereni da su učinili sve od sebe, ali to, ipak, nije bilo dovoljno. General Markač odlučio je da, uprkos presudi, neće menjati svoj tim, niti će otkazati angažman advokatima.

Ekipa zna predmet i radila je na njemu od početka, tako da nećemo menjati tim, rekao je Miklučić i dodao da to ne znači da u pripremu žalbe neće biti uključeni strani eksperti.

Hrvatski list prenosi da se juče nezvanično proširila vest da je Ante Gotovina otkazao angažman svom glavnom advokatu Luki Mišetiću, nezadovoljan ishodom suđenja u Haškom tribunalu.

Mašetić odbija da razgovara sa novinarima, a poslednji put se oglasio u petak, posle izricanja presude Gotovini.

Prema njegovim rečima, svu energiju želi da usmeri na pripremu žalbe. Presuda je napisana na čak 1378 stranica, a vremena je malo.

U roku od 35 dana, branioci moraju da najave žalbu i preciziraju na šta će se ona odnositi. Naknadne dopune nisu moguće.

Još dve godine suđenja

Međutim, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da Gotovina u žalbenom postupku odluči da promeni advokate. To se u Hagu već dogodilo, a najpoznatiji je slučaj Mladena Naletilića Tute, koji se pred kraj suđenja javno u sudnici svađao sa svojim braniocem Krešimirom Krsnikom.

Tuta je u žalbenom postupku otkazao Krsniku i angažovao novog advokata. Međutim, promena taktike nije ga spasla u žalbenom postupku, pa je sud potvrdio presudu od 20 godina zatvora.

Žalbeni proces koji ima komplikovanu proceduru trajao bi najranije do 2013. godine. Kad se žalba sastavi i preda, suprotna strana ima pravo da na nju odgovori, pa se onda sve posebno razmatra, što zahteva vreme.

Ako se haško tužilaštvo bude žalilo na oslobađajuću presudu Čermaku, on ostaje na slobodi, gde čeka konačnu odluku.

Hrvatska vlada odlučila je da od Haškog tribunala ponovo zatraži status prijatelja suda koji bi omogućio da predstavnici Hrvatske daju svoj stav o događajima i optužnici.

Haški sud je već odbio jedan takav zahtev, a brojni advokati smatraju da je to sada prekasno.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво