Читај ми!

Gotovini 24 godine zatvora

"Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat. Ante Gotovina osuđen na 24 godine zatvora, Mladen Markač na 18 godina. Ivan Čermak oslobođen.

Haški sud osudio je Antu Gotovinu na 24 godine zatvora, a Mladena Markača na 18 godina zatvora, za zločine počinjene nad Srbima tokom operacije "Oluja" 1995. godine. Ivan Čermak je oslobođen po svim tačkama optužbe. 

Haški tribunal je utvrdio da je operacija "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat, izvršen na čelu sa predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, smišljen da protera srpsko stanovništvo iz Kninske krajine.

"Franjo Tuđman je nameravao da naseli Hrvate u Krajinu i osigurao je da to bude sprovedeno, preko svog moćnog položaja", rekao je sudija Alfons Ori.

Tribunal je utvrdio da je Gotovina bio član tog udruženog zločinačkog poduhvata, kao i da je naredio nezakonito granatiranje Knina i drugih gradova u Krajini, što je izazvalo egzodus srpskog stanovništva.

Takođe, Gotovina nije učinio ništa da spreči i kazni zločine svojih podređenih nad srpskim stanovništvom.

Markač je, prema presudi, doprineo zločinačkom poduhvatu, učestvovao u pripremi "Oluje" i naredio granatiranje Gračaca i civilnih objekata u njemu. On, kao i Gotovina, nije učinio ništa da spreči zločine koje su vršili njegovi podređeni i stvorio je atmosferu nekažnjivosti.

Tribunal je utvrdio da su hrvatske snage u leto 1995. godine, tokom operacije "Oluja", prognale srpsko stanovništvo Kninske krajine tako što su civile ubijale, mučile, pljačkale i uništavale njihovu imovinu, kao i da su neselektivno granatirale čitave gradove, što se može okarakterisati kao zločin protiv čovečnosti.

Advokat Gotovine Goran Mikulčić najavio je žalbu na presudu i dodao da se drugostepena odluka može očekivati u roku od dve godine.

Drugi advokat, Luka Mišetić, izjavio je da je presuda neverovatna, jer deluje kao da sudija nije čuo ništa od odbrane za vreme procesa. Mišetić je naveo da očekuje da će presuda biti poništena.

Uoči izricanja presude, nekadašnji pravni savetnik Slobodana Miloševića Zdenko Tomanović ocenio je da bi osuđujuća presuda bila veoma neprijatna za Hrvatsku.

"To će značiti da je bivša tužiteljka Karla del Ponte bila u pravu kada je htela da optuži i Franju Tuđmana i kompletan vojni vrh Hrvatske zbog zločina nad Srbima", naveo je Tomanović i dodao bi takva presuda pokazala da je hrvatska državna politika bila zasnovana na etničkom čišćenju i trajnom proterivanju Srba, što bi imalo dalekosežne političke i ekonomske posledice.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je da se svaka odluka suda mora poštovati. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je da i ona i cela Hrvatska očekuju pravednu presudu. Kosorova se juče sastala sa predstavnicima nekoliko udruženja ratnih veterana i apelovala da protest koji su najavili povodom izricanja presude bude dostojanstven.

Hrvatska biskupska konferencija pozvala je vernike na post i molitvu za pravednu odluku suda u Hagu.

Број коментара 156

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво