Grčka središte krijumčara cigareta

Osam odsto cigareta u Grčku stiže švercerskim kanalima, što je čini glavnim središtem u krijumčarenju cigareta. Situaciju dodatno otežava to što policija nema ovlašćenje za pretres brodova na moru koji imaju uredne papire.

Cigarete proizvedene na raznim stranama sveta preko teritorije Grčke ilegalno se prenesu velike količine duvana. Čak osam odsto cigareta u tu državu stiže švercerskim kanalima, što je čini glavnim središtem u krijumčarenju cigareta u regionu.

Prošlonedeljno hapšenje jednog Italijana koji je pokušao da iz Grčke tajno prebaci oko 42.000 cigareta, što je policija opisala kao manju operaciju te vrste, samo je potvrdilo da se taj profitabilni biznis, uprkos pojačanim merama, nastavlja.

Uhapšeni, čije ime nije objavljeno, i njegov kompanjon, koji je u bekstvu, pokušali su da 2.100 paklica raznih cigareta izvezu iz Grčke u kontejnerima kojima se transportuje nameštaj, ali ih je o tome sprečila specijalizovana inspekcijska služba, koja deluje pri Ministarstvu ekonomije i finansija.

Tim povodom, nadležni su podsetili da u švercu cigareta, kada je o Grčkoj reč, učestvuju domaće i strane kriminalne grupe, međusobno vrlo dobro povezane i tehnički opremljene jer, između ostalog, u svom biznisu koriste brze i skupe čamce.

Prošle godine otkriveno je i zaplenjeno 215 miliona švercovanih cigareta, što je bio veliki „skok" u odnosu na godinu pre, kada je konfiskovano 149 miliona cigareta, saopštili su zvaničnici, svesni da su time „odsekli" samo vrh ledenog brega.

Računa se da čak osam odsto prodatih cigareta u Grčkoj stiže švercerskim kanalima.
Cena jedne "nikotinske paklice" u redovnoj prodaji je oko tri evra, dok one koje "idu ispod ruke" koštaju evro manje.

Posebna priča je lošiji kvalitet mnogih od švercovanih marki cigareta, što ozbiljno ugrožava zdravlje grčke nacije, pre svega mlađih pušača.

Najviše pušača u Evropi 

U Grčkoj puši 42 odsto građana, što je evropski rekord, ali ta statistika nije pouzdana, jer velike količine nikotinskih paklica stižu švercerskim kanalima.

Švercovane cigarete u Grčku stižu sa raznih strana i vrlo različitim putevima, najčešće u brodskim kontejnerima.

U novije vreme, ključna polazna destinacija je Kina (preko Dubaija i Egipta), a vrlo važan je i takozvani "turski krak", preko Turske i severnog dela Kipra, naseljenog turskom manjinom.

Eksperti ističu da brodovi sa švercovanim cigaretama, kao krajnje odredište imaju Crnu Goru, ali su istovari česti i na ostrvima i u lukama Grčke, prvenstveno duž njene zapadne obale.

U specijalizovanoj inspekcijskoj službi kažu da nemaju ovlašćenje za pretres brodova na moru koji imaju uredne papire, što švercerima olakšava posao.

Dešava se i da se cigarete kupljenje u Grčkoj i oslobođene poreza, tovare u strana plovila iz kojih se, ubrzo istovaraju na grčkim ostrvima i tamo preprodaju na nezakonit način.

broj komentara 0 pošalji komentar