Hrvatski "fantomi"

Posle pada dva borbena aviona tokom vežbe, hrvatska vojska je praktično prepolovila svoju flotu. Nemačka ponudila na poklon 20 aviona "F-4", koji su se koristili za vreme Vijetnamskog rata.

Nemačka je Hrvatskoj besplatno ponudila 20 borbenih aviona "F-4 fantom", koji potiču iz vremena Vijetnamskog rata, prenosi Hrvatska televizija.

HTV navodi da njihov rok trajanja ističe za nekoliko godina, dok su resursi preostalih šest, inače još starijih aviona tipa "mig-21" Hrvatskog vazduhoplovstva na izmaku, a Hrvatska nema novca za kupovinu novih aviona.

"S ovim nemačkim ratnim avionima Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo imalo bi dovoljan broj letelica za obuku pilota i kontrolu hrvatskog vazdušnog prostora. S jedne strane, to je dar s neba, s druge, obaveza i prilagođavanje potpuno drugačijim letelicama, koju Hrvatska ne može sama da sprovede", izjavio je vojni analitičar Igor Tabak.

Ako Hrvatska ostane bez aviona nakon što "migovi" postanu neupotrebljivi, kontrolu vazdušnog prostora morala bi da prepusti nekoj drugoj zemlji, kao što je Slovenija za taj zadatak, uz naplatu, prepustila Italiji.

Po mišljenju mnogih hrvatskih stručnjaka, to bi bio najgori scenario.

Odgovora hrvatskog ministarstva odbrane o prihvatanju ili odbijanju nemačke ponude još nema, izveštava HTV, uz pitanje da li Nemci tom ponudom ulaze na mala vrata u budući veliki posao nabavke novih aviona.

 "F-4 fantom" je dvomotorni američki supersonični lovac-bombarder sa dva sedišta.

Oslonac američkih snaga

Za potrebe Američke mornarice, kopnenih snaga i ratnog vazduhoplovstva SAD, razvio ga je Mekdonel-Daglas.

U službu je ušao šezdesetih, kada je postao sastavni deo američkih vazdušnih snaga, čiji je oslonac bio tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, kada je počelo postepeno povlačenje tih aviona iz upotrebe.

Njih su zamenili savremeniji avioni poput "F-15 igla" i "F/A-18 horneta". Avion je korišćen kao lovac, bombarder i izviđač u mnogobrojnim sukobima, dok su najpoznatija ratišta u kojima je korišćen bili vijetnamski i arapsko-izraelski rat 1973. godine.

Razvijen je kao lovac za odbranu nosača aviona, ali je zbog odličnih letnih i borbenih osobina korišćen i kao bombarder.

Poslednji sukob u kojem je učestvovao je bio Zalivski rat 1991. godine, kada je obavljao ulogu izviđačkog aviona, posle čega se 1996. konačno povlači iz službe.

Iz fabrike je ukupno izašlo 5195 primeraka tog aviona, a u proizvodnji su učestvovale i brojne kooperantske fabrike u Nemačkoj.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво