Sporan popis u Albaniji

Zbog pitanja o etničkoj i verskoj pripadnosti, sporan popis u Albaniji. Ne zna se koliko Grka, Srba, Crnogoraca, Makedonaca, Vlaha i Roma ima u Albaniji.

Grupa poznatih ličnosti u Albaniji potpisala je peticiju u kojoj je izrazila veliku zabrinutost zbog predstojećeg popisa stanovništva na kome bi građani mogli da se izjašnjavaju o etničkoj i verskoj pripadnosti.

Peticiju su potpisale 52 poznate ličnosti među kojima su bivši i sadašnji političari, pisci, istoričari i ona je upućena predsedniku države Bamiru Topiju, premijeru Saljiju Beriši i predsednici parlamenta Jozefini Topali, javila je agencija ATA.

U peticiji se ističe da su po Deklaraciji iz Kopenhagena verska i etnička pripadnost individualno pitanje.

Popis koji je trebalo da se održi u aprilu ove godine nedavno je odložen za novembar. To je zvanično objašnjeno lokalnim izborima koji se održavaju 8. maja, pa bi to, navodno, moglo da izazove konfuziju.

Projektu popisa stanovništva, vrednom 15 miliona evra, protive se i predstavnici verskih zajednica, istoričari, neke partije i organizacije civilnog društva, osporavajući upitnik sa više od 100 pitanja koji građani treba da popune. Posebno su sporna pitanja koja se odnose na versku i etničku pripadnost građana u Albaniji.

Nekoliko desetina mladih aktivista desnice okupilo se u subotu ispred zgrade parlamenta Albanije u Tirani da bi izrazili protest zbog popisa.

Demonstranti, članovi udruženja "Mlade patriote", nosili su nacionalne zastave i transparente na kojima je pisalo: "Albanija nije multietnička država" i "popis po etničkoj osnovi ugrožava nacionalnu bezbednost".

Demonstracije mladih desničara podržala je Partija pravde, integracije i jedinstva (PJIU), kao i mnogobrojni građani Tirane koji su se priključili mirnim protestima.

Albanija ima nešto više od tri i po miliona stanovnika među kojima ima i Grka, Srba, Crnogoraca, Makedonaca, Vlaha, Roma, ali njihov broj se tačno ne zna, pošto su u vreme komunističkog režima decenijama bili žrtve pritisaka i asimilacije.

Zbog toga procene o pripadnicima grčke manjine variraju od jedan do 12 odsto od ukupnog stanovništva, zavisno od toga ko ih daje: Albanci ili Grci.

Tačno se, takođe, ne zna koliko ima i Srba i Crnogoraca koji uglavnom žive na severu zemlje.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво