U Bugarskoj počeli protesti opozicije

Bugarska opozicija počela je protest "neograničenog trajanja" sa zahtevom za prevremene izbore naredne jeseni, jer vladu smatra odgovornom za neuspeh u borbi protiv korupcije, zbog čega je zemlji uskraćena pomoć iz EU od 500 miliona evra.

Ta sredstva su trebalo da se koriste, pre svega, za razvoj seoskih sredina i ključnih infrastrukturnih objekata u Bugarskoj, članice Unije od januara prethodne godine.

Takvoj vrsti kazne EU je pribegla prvi put u svojoj istoriji.

 

Ultranacionalistička stranka Ataka, koja predvodi proteste, postavila je šatore u centru Sofije, u trouglu između zgrada predsedništva, saveta ministara i parlamenta, pokazujući time da će biti uporna u želji da ruši vladu.

"Izveštaj EU (kojim je Bugarskoj ukinuta pomoć) je znak da je zemlja u krizi", izjavio je jedan od čelnika Atake, koja u parlamentu sa 240 poslanika ima 21 člana.

Toj stranci su se pridružili u "Zeleni", koji nemaju predstavnike u nacionalnoj skupštini, ali takođe smatraju da vlada Sergeja Staniševa, koju predvode socijalisti, treba da ode.

U parlamentu juče nije bilo najavljenog glasanja o poverenju vladi, što je šesti takav zahtev otkako je formiran kabinet Staniševa (avgusta 2005. godine).

U nacrtu izveštaja Evropske unije o stanju u Bugarskoj bilo je čak navoda da je vlada Staniševa bila povezana s ličnostima iz sfere organizovanog kriminala, ali ta formulacija nije našla mesto u konačnom dokumentu, na osnovu kojeg je doneta odluka o "zamrzavanju para".

Stanišev je taj potez nazvao "obeshrabrujućim za nastavak reformi", najavivši da će Bugarska gubitak nadoknaditi iz vlastitog budžetskog suficita.

Njegova koalicija socijalista, liberalne NMS i MRF, u kojoj etnički dominiraju Turci, već je, navodno, postigla takav dogovor nadoknađivanja.

Opozicija, međutim, preti da se slučaj neće "tako lako" okončati i najavljuje da će istrajati na odgovornosti aktuelne vlasti koja je, po njima, kriva što je lošim radom ostavila državu bez značajne finansijske pomoći.

Povezane vesti:

Bugarska vlada donosi akcioni plan za borbu protiv korupcije

EU uskratila pomoć Bugarskoj zbog korupcije

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи