Kosor odbija da otkrije dogovor sa Pahorom

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor odbila je da otkrije javnosti detalje dogovora sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom o rešavanju graničnog spora dve države.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor odbila je zahtev akademika Davorina Rudolfa da javnost informiše o osnovama na kojima se temelji dogovor sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom oko rešavanja graničnih pitanja sa Slovenijom.

Kosor je podsetila na dogovor sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom da sa detaljima nedavnog sastanka u dvorcu Trakošćan kod Varaždina neće izlaziti u javnost.

Akademik Davorin Rudolf, inače bivši ministar spoljnih poslova s početka devedesetih godina i predsednik hrvatske strane nekadašnje Mešovite hrvatsko-slovenačke komisije za razgraničenje, uputio je otvoreno pismo premijerki sa zahtevom da hrvatskoj javnosti otvoreno kaže na kojim osnovama počiva njen načelan dogovor sa slovenačkim premijerom.

Premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor su nakon sastanka održanog 31. jula zajednički izjavili da su Hrvatska i Slovenija dogovorile okvirni plan po kom bi se do kraja ove godine moglo pronaći obostrano prihvatljivo rešenje graničnog spora i blokade hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u EU.

"Niko ne zahteva i ne traži da naša predsednica Vlade iznese u javnost sve pojedinosti razgovora u Trakošćanu, ali moguće temelje za rešenje pitanja važnih za ovu zemlju građani moraju znati", smatra Rudolf.

"Tajna" rešenja (ne)prihvatljiva

Prema njegovim rečima, "u novijoj hrvatskoj istoriji pojedini nosioci najviših državnih funkcija u tajnosti su dogovarali i prihvatali neka rešenja u odnosima sa drugim državama važna za ovu zemlju, koja su se kasnije, kad su objavljena, pokazala kao neprihvatljiva, pa su ih se odricali Sabor ili Vlada".

Premijerka Kosor odgovorila je da su se obe strane na sastanku usaglasile da se o detaljima dogovora ne izlazi u javnost, a odbacila je i sve do sada iznesene spekulacije medija o mogućim rešenjima spora koji odnose dve zemlje opterećuje već više od 18 godina.

"Još jednom podsećam da smo dogovorili okvirni plan prema kom bi se rešenje uskladilo do jeseni. Kada za to dođe vreme, a uz saglasnost obe strane, sa konačnim detaljima dogovora biće upoznate sve parlamentarne stranke i kompletna hrvatska javnost", navela je premijerka.

Kosor je podsetila da će i nadalje, u traženju kompromisnog rešenja, voditi računa o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, ali da se i dalje namerava čvrsto držati dogovora sa premijerom Pahorom i ne želi iznositi nijedan detalj dogovora dok za to ne dođe vreme.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво