Logor Kerestinec, prva hapšenja

Hrvatska policija uhapsila ukupno šest osoba osumnjičenih za mučenje zatvorenika u Kerestincu, 1992. godine, uključujući i komandanta tog zatvora Stjepana Klarića. Opsežne istrage deo zahteva Serža Bramerca. Očekuju se nova hapšenja.

Hrvatska pokrenula seriju opsežnih istraga o ratnim zločinima počinjenim tokom devedestih godina. U prvom talasu, privedeno je šest osoba osumnjičenih za brutalno mučenje zatvorenika u zatvoru Kerestinec, piše Slobodna Dalmacija. Oni će uskoro biti privedeni pred istražnog sudiju.

Privedeni su tadašnji komandant Kerestinca Stjepan Klarić, Željko Živec, Darko Pavletić i Dražen Pavlović. Pozivajući se na udruženja veterana rata, Slobodna Dalmacija navodi da su uhapšeni i Igor Crnković i Darko Robić. Njih su u policiji prepoznali nekadašnji zatvorenici, a u izveštajima o užasnim mučenjima pominju se još Viktor Ivančanin i Goran Štrokelj.

"Prema izjavama zatvorenika, u Kerestincu su muškarce batinali, žene silovali i mučili na spravama poput mornarskih lestvica, iživljavali su se i električnim palicama, drvenim i gumenim penisima, terali zarobljenike na polne odnose, oralni seks i da laju kao psi... sve se to odvijalo u zatamljenoj sobi zvanoj Laboratorija", pišu hrvatski mediji.

Ove istrage i hapšenja rezultat su aktivnosti glavnog tužioca Haškog suda Serža Bramerca, koji je zahteve hrvatskim zvaničnicima preneo tokom nedavne posete Zagrebu.

Prijave za zlostavljanje u Kerestincu podneli su bivši major JNA Dragoslav Gračanin i Tomislav Božović, pilot čiji su avion oborile hrvatske snage.

"Ja sam kao logoraš prvi ušao u Kerestinac, u noći između 12. i 13. januara 1992. godine, sa još desetak drugih osoba, iz zatvora u Gajevoj obešen za kuku kamiona", navodi se u Gračaninovoj izjavi, koji je Crvenom krstu naveo da su ga mučili: komandant logora Klarić, Željko Živec, Viktor, stražar Željko i još jedan stražar.

Kako navodi Jutarnji list, Crveni krst je o događajima u Kerestincu obavestio hrvatske vlasti još u aprilu 1992. godine, a tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, desetak dana kasnije, naredio je pokretanje istrage i stavljanje tog zatvora pod kontrolu vojne policije.

"Sećam se da je izveštaj bio katastrofalan i da je pomoćnik ministra odbrane naredio da komandu preuzme vojna policija", rekao je tadašnji komandant vojne policije Mare Laušić, navodeći da je kasnije zabeleženo samo nekoliko sporadičnih incidenata.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво