Pronađeno 17 kg eksploziva u Ugljeviku

Pripadnici Odeljenja za istragu i bezbednost Republike Srpske, u okviru akcije Barut, u opštini Ugljevik pronašli 17 kg presovanog eksploziva. Presečen značajan ogranak mreže trgovine vatrenim oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima, rekao je tužilac Goran Glamočanin.

Tužilac u Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske Goran Glamočanin saopštio je da su pripadnici Odeljenja za istrage i bezbednost u saradnji s policijom Centra javne bezbednosti Bijeljina, u nastavku akcije "Barut" na području opštine Ugljevik, pronašli oko 17 kilograma presovanog eksploziva "trotil".

Glamočanin je rekao da je akcija izvedena juče i da se radi o pronađenom vojnom eksplozivu velike razorne moći, koji spada u formacijska sredstva i namenjen je za rušenje objekata, materijala, elemenata, kao i za izradu improviziranih mina, uništavanje ubojitih sredstava i slično.

"Eksploziv je pronađen nakon dojave i bio je dobro zakopan u šumi u području sela Gornje Zabrđe u opštini Ugljevik", rekao je Glamočanin i dodao da cena kilograma tog ekspoloziva na crnom tržištu iznosi 100 KM.

Podsetio je da su pripadnici Odeljenja za istrage i bezbednost Specijalnog tužilaštva u saradnji sa pripadnicima MUP RS-a i Kantona Tuzla započeli akciju pod nazivom "Barut" početkom ove godine, kada su, vršeći pretres nekoliko lokacija na širem području Republike Srpske i Federacije BiH, uhapsili pet osoba i zaplenili veću količinu oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

Glamočanin je rekao da je Specijalno tužilaštvo Republike Srpske 24. marta ove godine, podiglo optužnicu protiv tri osobe u vezi sa krivičnim delima organizovanog kriminala i nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materijala i dodao da će glavni pretres u tom predmetu početi sledeće sedmice.

Rekao je da će se akcija nastaviti i dalje, ističući da je juče presečen jedan značajan ogranak u okviru postojanja mreže trgovine vatrenim oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.

Prema njegovim rečima, ogranci te mreže rašireni su i drugim gradovima RS, a utvrđeno je da je deo tih minsko-eksplozivnih sredstava došao sa područja Federacije BiH.

I dalje se traga za tajnom fabrikom oružja

Glamočanin je najavio da će narednih dana biti podignute optužnice protiv nekoliko lica u vezi s ovim slučajem.

Tokom akcije "Barut", koja je izvedena 4. februara, izvršen je pretres tri lokacije na području Tuzlanskog kantona i dve lokacije na području Ugljevika, kada su uhapšeni Radomir Lakić i Zdravko Trifunović iz Ugljevika i Sead Tahriman, Mirza Mešalić i Jasenko Begić, sva trojica iz Tuzle, koji se terete da su se kao članovi zločinačke grupe bavili proizvodnjom i trgovinom oružjem.

Kahriman i Lakić označeni su kao vođe te zločinačke organizacije, koja je oružje, proizvedeno u tajnoj fabrici u RS-u, prodavala u BiH i inostranstvu po ceni od 100 do 300 evra.

Glamočanin je potvrdio da ta tajna fabrika u kojoj je proizvedneo oružje nije pronađena i da se i dalje traga za njenom lokacijom.

Govoreći o jučerašnjem pronađenom eksplozivu, rekao je da postoje indicije da je mogao da bude iskorišćen u svrhu "ostvarivanja određenih kriminalnih ciljeva".

"Budući da se radi o ofanzivnom eksplozivu, njime bi svakako mogle da se odvijaju terorističke akcije ili napadi na objekte, vozila i drugo", rekao je Glamočanin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво