Crnogorske poternice: Brigo moja pređi na drugoga

Zbog umešanosti u ratni zločin proterivanja bosanskih izbeglica iz Crne Gore 1992. godine, Podgorica raspisala poternice preko Interpola, tvrdeći da se neki od optuženih nalaze u Beogradu i da imaju srpsko državljanstvo. Zakoni Srbije, međutim, ne dozvoljavaju izručenje svojih državljana. Momir i Milo nisu bili obavešteni.

Crna Gora je raspisala crvene interpolove poternice za petoricom optuženih za umešanost u ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno deportaciju 79 izbeglica, muslimana i Srba maja 1992. godine, u Podgorici, Herceg Novom, Baru i Ulcinju.

Kako je medijima rekla predsednica Specijalizovanog odeljenja za organizovani kriminal, korupciju, terorizam i ratne zločine u podgoričkom Višem sudu, Milenka Žižić, poternica je raspisana za petoricom okrivljenih koji su u bekstvu.

Traže se bivši šef crnogorske Službe državne bezbednosti Boško M. Bojović, Milosav M. Marković zvani Mića, Radoje B. Radunović, Duško D. Bakrač i Milorad M. Ivanović.

Žižićeva tvrdi da se oni nalaze u Srbiji, a da Bojović, Radunović i Ivanović imaju i srpsko  državljanstvo i da borave u Beogradu.

Zakoni Srbije ne dozvoljavaju izručenje svojih državljana osim u procesima pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, što verovatno nije nepoznato podgoričkim pravnicima.

Četvorica optuženih u pritvoru

Optužnica za umešanost u ovaj zločin podignuta je protiv devetoro lica, 19. januara 2009. godine, i njima je određen pritvor. Od kraja januara, u pritvoru se nalaze Božidar J. Stojović, zvani Božo, Milorad D. Šljivančanin zvani Šljivo, Branko I. Bujić zvani Banjo i Sreten Lj. Glendža, zvani Sreto.

Prema navodima optužnice, oni su izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Oni su, prema tim navodima, maja 1992. godine, kršeći pravila međunarodnog prava za vreme i u vezi sa oružanim sukobom na teritoriji Bosne i Hercegovine, protivpravno lišili slobode i preselili 79 državljana BiH, predajući ih policijama u Sokolcu, Foči i Srebrenici.

U optužnici se navodi, da su postupili po naređenju tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, pokojnog Pavla Bulatovića.

Prema ranijim najavama, suđenje devetorici optuženih trebalo bi da počne oktobra ove godine.

Đukanović nije bio obavešten

U vezi sa ovim slučajem, krajem juna 2008. godine saslušani su i crnogorski premijer Milo Đukanović i potpredsednik Demokratske partije socijalista i nekadašnji predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović.

U istrazi je, takođe, saslušano nekoliko bivših i sadašnjih državnih funkcionera - nekadašnji predsednik Republike Momir Bulatović, potpredsednik Skupštine Crne Gore Srđa Božović, predsednik Skupštine Asim Dizdarević i načelnik Uprave policije u MUP-u RCG Milan Paunović.

U Beogradu su izjave dali bivši policijski funkcioneri Boško Bojović i Nikola Pejaković.

Svi osumnjičeni su negirali krivicu, navodeći da nemaju apsolutno nikakve veze sa zločinom.

Premijer Milo Đukanović je na saslušanju rekao da niko nije imao saglasnost Vlade, ni njegovu kao premijera za deportacije muslimana i Srba u maju 1992. godine.

"Ako su pojedinci iz MUP-a smatrali da, ako eventualno imaju saglasnost ministra, to znači i saglasnost Vlade, to je njihov problem, rekao je Đukanović.

"Oni su, ipak, trebali da se konsultuju šta da se radi, a ne da postupe ovako kako su postupili bez ikakvog traženja saveta ili konsultacije sa mnom kao premijerom, sa Momirom Bulatovićem, kao šefom države ili predsednikom Skupštine, ili na kraju sa državnim tužiocem", rekao je crnogorski premijer prema pisanju lista "Politika".

Nesnalaženje grupe ljudi

Kako je Đukanović naveo, prvi put je za deportaciju čuo na sastanku sa tadašnjim predsednikom Republike Momirom Bulatovićem i šefom parlamenta Ristom Vukčevićem.

"Tada sam prvi put čuo od Vukčevića da je na primorju vršeno privođenje, da su obavljeni informativni razgovori i da su deportovana lica, ne samo muslimanske, već i srpske nacionalnosti, a po nekakvim spiskovima koji su dobijani od državnih organa Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Kada nas je Vukčević informisao, doneli smo zajedničku odluku da se sa tim pod hitno prekine", tvrdio je Đukanović.

Kako je rekao, po njegovom mišljenju radi se o "nesnalaženju grupe ljudi koja je bila na visokim i odgovornim funkcijama u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, a sve kao plod promene sistema rada, jer se do tada radilopo centralizovanom sistemu bezbednosti dotadašnje SFRJ".

Svetozar Marović, koji je u vreme deportacija bio član Predsedništva Crne Gore, izjavio je u istrazi da "zločini nemaju veze sa Crnom Gorom" i da "niko iz Crne Gore nije poslao te ljude u smrt, niti je to bilo kome bilo i u primisli".

Svedočenju Đukanovića i Marovića nisu prisustvovali branioci okrivljenih, niti su bili pozvani na saslušanje, zbog čega su ocenili da je „istražni sudija doveo svedoke Đukanovića i Marovića u privilegovan položaj u odnosu na ostale koji su saslušani u njihovom prisustvu", i da je "grubo prekršio Zakonik o krivičnom postupku, u kojem piše da saslušanju svedoka mogu da prisustvuju tužilac, okrivljeni i branilac".

Odgovornost za zločine

U izvešataju Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, u poglavlju naslovljenom "Milo Đukanović - odgovornost za zločine" navodi se da je "neizbežna Đukanovićeva odgovornost za zločine u Crnoj Gori nezakonita hapšenja, deportacije, prisilna premeštanja, uz ubistva i fizička maltretiranja Bošnjaka i drugih".

IFIMES napominje da je u toku postupak u Crnoj Gori protiv neposrednih izvršilaca, bez utvrđivanja komandne odgovornosti Mila Đukanovića, Momira Bulatovića i drugih.

U izvještaju se još dodaje da se Đukanovićeva zabrinutost zbog eventualnog pojavljivanja u Hagu i krivičnog progona najbolje prepoznaje u njegovim izjavama iz 2008. godine u vezi sa zločinima počinjene nad Bošnjacima u Crnoj Gori:

"Duboko sam uveren da sva lica navedena u zahtevu za sprovođenje istrage, pa i ona koja su učestvovala u ovoj akciji, nisu ništa učinila sa predumišljajem i da uopšte nisu znali, niti su mogli znati da će se deportovanima, pogotovo muslimanske nacionalnosti, desiti ono što im se nažalost desilo, nakon što su isporučeni BiH i Republici Srpskoj, jer koliko znam, većinom su stradali", izjavio je tada Đukanović

Crnogorski premijer je, međutim, tada i odbacio spekulacije o odlasku u Hag. 

"U ovo sam apsolutno uveren. Ovo pitanje nije otvarano ni nakon što je državni tužilac Crne Gore Vlado Šušović posetio Hag i od tužiteljice Luiz Arbour zatražio informaciju, da li ovaj događaj može biti predmet interesovanja Tribunala. Tada nam je odgovoreno iz Tužilaštva u Hagu da nije zainteresovano za ovaj događaj", rekao je Đukanović.

broj komentara 17 pošalji komentar
(petak, 07. avg 2009, 16:02) - BL [neregistrovani]

Junaci!

Koga briga kako se ko izjašnjava. To su vaši ljudi. Šta, sutra i Bin Laden ako se izjasni kao Srbin sve što je uradio pripisaće se nama!?? Ja se ne odričem Radovana, taman posla, ali je činjenica da je rođen u CG, kao i ogromna većina haških optuženika. To su činjenice i red bi bio da to prihvatite! Gdje je to čojstvo? Izgubili ste u međuvremenu ili šta je u pitanju???

(petak, 07. avg 2009, 14:55) - anonymous [neregistrovani]

Primer

... a jako je interesantno da samo osobe sa prebivalistem i u CG moze da dobije to njihovo drzavljanstvo. Znaci svi studenti iz BG koji studiraju u Podgorici i slicno.
Stani, cekaj malo... da nisu svi ti sto muljaju upravo iz Crne Gore, ili se varam?

(petak, 07. avg 2009, 00:44) - anonymous [neregistrovani]

Primer

Nesvativo je kako funkcionise sistem drzavlastva medju Crne Gore i SRbije kada neki is Crne Gore dogje u sukop za zakonom prebegne u Srbiju izjasnava se kao SRbin i odma dobije SRpsko drzavlastvo i obratno gragjani Srbije idu posle sukoba sa zakonima Srbije u Crnu Goru i postane CRnogorac sa Drzavlastvom .

(petak, 07. avg 2009, 00:39) - anonymous [neregistrovani]

Prvo

Gospodin Dukanovic kaze kada smo doznali deportaciju obustavili smo znaci znao za sudbinu deportovanih Po funkciju koj je obavlao u to vreme trebao da za nesavesni posao bar da udali pomenute ljude no na zalost on je dozvolio da i dalje rade na odgovornih funkcuije sto znaci on se sudilarisao sa njim.

(četvrtak, 06. avg 2009, 23:33) - anonymous [neregistrovani]

čitaj pažljivije

To ti samo govori koliko smo mi dosledni. Ili se izrucuje, ili se ne izrucuje.

(četvrtak, 06. avg 2009, 22:10) - anonymous [neregistrovani]

čitaj pažljivije

samo u slučaju haškog suda se izručuje

(četvrtak, 06. avg 2009, 21:11) - anonymous [neregistrovani]

Junaci!


Jesu rodjeni u Crnoj Gori ali se izjasnjavaju kao srbi ne zaboravi to.

(četvrtak, 06. avg 2009, 17:24) - anonymous [neregistrovani]

Junaci!

Ja samo znam da je velika većina onih koji su osuđeni u Hagu rođena u Crnoj Gori. Nije mi jasno zašto oni sada peru ruke od toga!

(četvrtak, 06. avg 2009, 17:08) - anonymous [neregistrovani]

Milo za drago

Kao sto je crna gora izrucila caneta subotica i zvezdana terzica na primer tako cemo mi njima izruciti ove koje trazu. Ja ovu drzavu ili crnogorsku vladu bolje receno ne shvatam ozbiljno posto im je krijumcar cigareta i da ne nabrojim druge njegove delatnosti na celu vlade. Postovanje svim casnim crnogorcima osim one koje mrze svoju bracu srbe

(četvrtak, 06. avg 2009, 17:06) - anonymous [neregistrovani]

Crnogorske poternice

dozvoljeno je izrucivanje u hag
procitajte tekst do kraja pre nego sto ostavite komentar