SAD: Slovenija stožer stabilnosti u regionu

Najviše pažnje u razgovoru između prve dame američke administracije Hilari Klinton i slovenčkog ministra spoljnih poslova Samuela Žbogara posvećeno zemljama Zapadnog Balkana. Slovenija igra važnu ulogu stabilnosti u regiona, poručila Hilari Klinton.

Slovenački ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar razgovorao je u Vašingtonu sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, a tokom razgovora najviše pažnje je posvećeno zemljama Zapadnog Balkana, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Slovenije.

Slovenački ministar boravi u poseti SAD, gde je pored Hilari Klinton razgovarao i sa savetnikom potpredsednika SAD za nacionalnu bezbednost i predstavnicima Senata i Predstavničkog doma.

U razgovorima sa državnom sekretarkom SAD najviše pažnje bilo je posvećeno oceni situacije u državama Zapadnog Balkana i njihovom probližavanju evroatlantskim integracijama, navodi se u saopštenju slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Tema razovora bila je i situacija u BiH i pomoć toj državi u procesu usvajanja potrebnih ustavnih reformi, a sagovornici su se založili za tesnu saradnju u toj oblasti.

Slovenačka strana je predstavila svoje stavove u vezi sa sporom oko granice sa Hrvatskom i slovenačke blokade hrvatskih pregovora za ulazak u Evropsku uniju, izražavajći nadu u rešavanje spora koji traje 18 godina, dok je državna sekretarka izrazila nadu da će dve države pronaći obostrano prihvatljivo rešenje, pri čemu će SAD podržati svaki napor, koji bi mogao u tome pomoći.

Državna sekretarka je u razgovoru naglasila da Slovenija igra veoma važnu ulogu stabilnosti u regiona.

Deo razgovora je bio posvećen bilateralnim odnosima SAD i Slovenije, a zvaničnici dve države su potpisali protokole o razmeni ratifikacijskih dokumenata sporazuma o međusobnoj pravnoj pomoći i izručenjima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво